Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση δικτύου πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενημερώνει για την ολοκλήρωση εγκατάστασης του δικτύου υδρομετεωρολογικών σταθμών. Η δράση αυτή αποσκοπεί στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.
Διαβάστε παρακάτω το σχετικό δελτίο τύπου:
Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση δικτύου υδρομετεωρολογικών σταθμών σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία, τα οποία υπεδείχθησαν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με σκοπό την παρακολούθηση μετρήσεων σχετικών με ύδατα και με τις μετεωρολογικές συνθήκες, για την πρόληψη, την έγκαιρη προετοιμασία και την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.
Πρόκειται για έργο αρχικού προϋπολογισμού ύψους 328.600 ευρώ και η χρηματοδότησή του εξασφαλίστηκε με την ένταξη της πράξης: «Ευφυείς ψηφιακές εφαρμογές για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας – ασφάλειας, της υγείας και της αγροτικής παραγωγής στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας» στον Άξονα Προτεραιότητας: «Ψηφιακή Σύγκλιση» του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
Συνολικά, εγκαταστάθηκαν 15 σταθμοί, εκ των οποίων 10 υδρομετρικοί και 5 μετεωρολογικοί, οι οποίοι λειτουργούν με την ενεργειακή υποστήριξη από δύο ηλιακούς συλλέκτες και διαθέτουν επαναφορτιζόμενους συσσωρευτές, όπως επίσης και συσκευές μετάδοσης δεδομένων.
Οι σταθμοί εγκαταστάθηκαν στα ακόλουθα σημεία:
- Βοιωτία: Κηφισός ποταμός.
- Φωκίδα: Μόρνος ποταμός.
- Εύβοια: Κηρέας, Μεσσάπιος, Ξηριάς, Λήλας ποταμός.
- Φθιώτιδα: Χείμαρρος πλησίον Λευκάδας, Σπερχειός ποταμός, χείμαρρος πλησίον Αγ. Σώστη, Ασωπός ποταμός, Ράχη Καλαμάκι.
Για την ομαλή λειτουργία του δικτύου, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συσκέψεις και ασκήσεις τις προηγούμενες ημέρες με τη συμμετοχή αιρετών και υπηρεσιακών από τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Εύβοιας, Βοιωτίας και Φωκίδας. Επισημαίνεται ότι η Ευρυτανία έχει εντελώς διαφορετικές γεωμορφολογικές συνθήκες και εξαιτίας αυτού δεν εντάχθηκε στο δίκτυο.
Με αφορμή την εγκατάσταση και ενεργοποίηση του δικτύου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Αντιμετωπίζουμε όλο και πιο συχνά -δυστυχώς- ακραία καιρικά φαινόμενα και οφείλουμε να αντιδράσουμε και να θωρακίσουμε τον τόπο μας με σειρά αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και με τη χρήση έξυπνων ψηφιακών εφαρμογών.
»Εγκαταστήσαμε εγκαίρως ένα καινοτόμο δίκτυο πρόβλεψης πλημμυρικών φαινομένων με βάση την παρακολούθηση των μετεωρολογικών δεδομένων, της στάθμης και της ταχύτητας των υδάτων σε ποταμούς και χειμάρρους της Στερεάς Ελλάδας. Το δίκτυο λειτουργεί πιλοτικά και ευελπιστούμε να έχουμε ομαλές καιρικές συνθήκες, ώστε να μην σημάνει… συναγερμό!»