Σαρακιώτης: Κάηκε και η Κόρινθος αλλά κουβέντα ο κ. Μητσοτάκης για τους 2.500 εποχικούς πυροσβέστες (video)
Επ’ αφορμή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αναφορικά με νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης προχώρησε σε ομιλία τόσο επί του νομοσχεδίου όσο και επί μιας σειράς θεμάτων της επικαιρότητας.
Αφού απηύθυνε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των δύο πυροσβεστών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά της Κορινθίας, ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε: «Προκάλεσε αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι μετά από τόσους μήνες, που βρέθηκε ο κύριος Πρωθυπουργός στην αίθουσα της Ολομέλειας, το μόνο που βρήκε να πει για τη μεγάλη φωτιά στην Κόρινθο είναι ότι “ο κρατικός μηχανισμός είναι πλήρως κινητοποιημένος και ελπίζω και εύχομαι σύντομα να τελειώσουμε με αυτή την εκκρεμότητα”. Για τον κ. Μητσοτάκη είναι “εκκρεμότητα” το γεγονός ότι έχουν χαθεί, έχουν καεί δεκάδες χιλιάδες στρέμματα Οκτώβρη μήνα, έχουν καεί σπίτια, περιουσίες, χωράφια. Είναι μια μικρή εκκρεμότητα για την οποία δεν μπόρεσε να διαθέσει λίγο από τον πολύτιμο χρόνο και παρέπεμψε στη συνέντευξη τύπου του Υπουργού του κ. Κικίλια, ο οποίος ουσιαστικά μας είπε ότι “δεν περιμέναμε τέτοια φωτιά Οκτώβρη μήνα”. Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη η φωτιά από την Κυβέρνηση που ξέσπασε Οκτώβρη μήνα, καθώς δεν την περίμενε ο αρμόδιος Υπουργός. Ήρθε καθυστερημένη!»
Μάλιστα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία πρόσθεσε: «Δε βρήκε να πει μια κουβέντα στους εποχικούς πυροσβέστες οι οποίοι με ανακοίνωσή τους αναφέρουν το εξής για τη συμπεριφορά του κυρίου Μητσοτάκη και οι οποίοι σε λίγες μέρες με απόφαση της Κυβέρνησης θα βρεθούν στο δρόμο: “Σας ρώτησαν οι συνάδελφοι τότε τι θα γίνει με εμάς και απευθυνθήκατε στον τότε Υφυπουργό κ. Χαρδαλιά λέγοντας χαρακτηριστικά: Νίκο, τι είναι αυτά που λένε τα παιδιά; Με τον Υπουργό να απαντάει πως “υπάρχει πλάνο και σχέδιο για όλους”, αναφέρουν οι εποχικοί πυροσβέστες. Για να προσθέσουν: “Μας κοροϊδέψατε, κ. Μητσοτάκη. Εμείς καταθέσαμε την ψυχή μας στην πατρίδα κι εσείς μας κοροϊδέψατε”».
Παράλληλα, αφού θύμισε ότι η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ενσωμάτωσε πλήρως στο Πυροσβεστικό Σώμα 2.100 πενταετούς θητείας πυροσβέστες, καθώς η Ν.Δ. είχε δημιουργήσει «Πυροσβεστική 2, 3 και 4 ταχυτήτων», ο κ. Σαρακιώτης σημείωσε: «Επικοινωνία, ατομική ευθύνη και αυστηροποίηση. Πολλή επικοινωνία σε όλους τους τομείς, ατομική ευθύνη, καθώς ψηφίστηκε προσφάτως ουσιαστικά η υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ακινήτων και στην περίπτωση των μεγάλων ακινήτων, αν δεν ασφαλιστούν δε θα έχει καμία υποχρέωση η Πολιτεία να καταβάλει αποζημίωση για φυσικές καταστροφές. Η Κυβέρνηση νομοθέτησε και πέταξε το μπαλάκι στους πολίτες».
Ακολούθως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπογράμμισε: «Το δυστύχημα είναι ότι ακόμη και για σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, όπως αυτό της βίας των ανηλίκων, χρησιμοποιείτε και πάλι επικοινωνία, ατομική ευθύνη και αυστηροποίηση των ποινών. Κι αναρωτιέται κανείς: Από το 2019 μέχρι το 2024 έχετε προχωρήσει σε 19 τροποποιήσεις στους Ποινικούς Κώδικες και τώρα έρχεστε να μας πείτε ότι θα τους τροποποιήσετε και πάλι για 20ή φορά. Τις προηγούμενες 19 φορές, που τροποποιήσατε τους δύσμοιρους κώδικες, δεν υπήρχε το φαινόμενο της βίας ανηλίκων; Σήμερα γεννήθηκε; Την προηγούμενη εβδομάδα γεννήθηκε; Δεν το γνωρίζατε τον Φλεβάρη, όταν έφερε ο κ. Φλωρίδης σειρά αλλαγών σε διατάξεις στους κώδικες; Όταν η ανάσχεση του φαινομένου και η καλλιέργεια της κουλτούρας πρόληψης περνάει μέσα από την επαρκή στελέχωση σχολικών μονάδων, αλλά και ειδικών υπηρεσιών όπως το ΚΕΔΑΣΥ, με κοινωνικούς λειτουργούς, εσείς προσπαθείτε μέσω νομοθετημάτων όπως οι Ποινικοί Κώδικες να επιλύσετε ένα μείζον κοινωνικό θέμα. Επί ΣΥΡΙΖΑ ιδρύθηκαν τα Κέντρα Κοινότητας και δρομολογήθηκε η παρουσία ψυχολόγων στα σχολεία. Και αντί να ενισχύσετε αυτήν την προσπάθεια, τί λένε σε ανακοίνωσή τους, 27 Σεπτεμβρίου, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος; “Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τον περιορισμένο αριθμό προσλήψεων σε σχέση με τα προηγούμενα σχολικά έτη”».
Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ακρίβειας: «Ο κ. Μητσοτάκης, για την ακρίβεια στο ρεύμα, έστειλε επιστολές. Έχουμε χορτάσει επιστολές. Δεν ήρθε, όμως, να μας σχολιάσει την απάντηση στην επιστολή για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, όπου ουσιαστικά η Commission επισημαίνει ότι το πρόβλημα του ακριβού ρεύματος στην Ελλάδα δεν είναι ευρωπαϊκό, αλλά είναι ελληνικό και απέρριψε το σκεπτικό του κ. Μητσοτάκη ότι ευθύνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας και αντίθετα ανέφερε ότι το πλαφόν στην αγορά της λιανικής δεν είναι μέτρο αποτρεπτικό για την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής […] Ο κ. Σκυλακάκης με ανάρτηση του αναφέρει: “Με δική μου πρωτοβουλία απεστάλη στην Commission κοινή επιστολή για το θέμα του ρεύματος”. Πρώτα απ’ όλα έπαθε Δένδια ο κ. Σκυλακάκης, καθώς μας ξεκαθαρίζει ότι είναι δική του πρωτοβουλία η αποστολή της επιστολής, όπως ο κ. Δένδιας, που ήταν δική του πρωτοβουλία η αγορά της τέταρτης φρεγάτας. Χωρίς να έχει διαβάσει προφανώς τις απαντήσεις από την Commission, συνεχίζει στον ίδιο δρόμο με τις επιστολές. Αναρωτιέται κανείς, ο Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης πριν από κάποιους μήνες μας είχε πει ότι ευθύνεται το γεγονός ότι δε φύσηξε για το ακριβό ρεύμα. Ο κ. Σκυλακάκης έχει διαφορετική άποψη; Μας κορόιδευε ο κ. Μητσοτάκης όταν έλεγε ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύεται εξαιτίας της μη ύπαρξης ανέμων εκείνη την περίοδο στη χώρα μας; Ας συνεννοηθούν, αν μη τι άλλο, μεταξύ τους και στις επιστολές που στέλνουν και στις δικαιολογίες της ακρίβειας και στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Βεβαίως για την ακρίβεια στο ράφι σε σειρά προϊόντων και αγαθών κουβέντα δε βρήκε να πει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, δεν είπε άλλωστε ούτε στη Δ.Ε.Θ.. Προφανώς ενστερνίζεται την άποψη του Υπουργού Οικονομικών ότι είναι μια ασθένεια, σαν τη γρίπη, η ακρίβεια και θα περάσει, οπότε ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός, θα παρέλθει ένα χρονικό διάστημα και θα εξαλειφθεί το ζήτημα της ακρίβειας».
Σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ο Βουλευτής Φθιώτιδας επεσήμανε: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν ενημέρωσε την Εθνική Αντιπροσωπεία και επισημάνθηκε από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου ούτε για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο πριν από κάποιες ημέρες. Διαβάζοντας δηλώσεις του κ. Ερντογάν, ότι “τον Ιανουάριο θα συζητήσουμε με τον Μητσοτάκη για το Αιγαίο”, φαντάζομαι ότι πρωτίστως θα έπρεπε να έρθει και να μας ενημερώσει για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση. Γιατί δεν μπορούμε να κρύψουμε την ανησυχία μας, όταν μετά τις εκλογές του 2023, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Πρωθυπουργός, είχε πει αυτολεξεί: “Οποιαδήποτε συμφωνία με Τουρκία ενδεχομένως να συνεπάγεται υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις”. Να έρθει στην Εθνική Αντιπροσωπεία ο κ. Μητσοτάκης να μας πει αν στη συζήτηση που έλαβε χώρα στον Ο.Η.Ε. μίλησε και για τις υποχωρήσεις, που είχε εξαγγείλει πριν από έναν χρόνο».
Επιπροσθέτως, απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Σαρακιώτης τόνισε: «Βεβαίως δεν μπήκε στη διαδικασία ο Πρωθυπουργός να μιλήσει για άλλες “οικονομικές επιτυχίες” της Κυβέρνησης. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι αυξήθηκαν κατά 700 εκατ. ευρώ τα χρέη στον Ε.Φ.Κ.Α. σε ένα τρίμηνο. Μάλλον είναι απόρροια της “ανάπτυξης” το γεγονός ότι δεν μπορούν οι πολίτες να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τον Ε.Φ.Κ.Α.. Θα μπορούσε να μας πει για άλλη μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησής του, όπως η νέα αρνητική πρωτιά που καταγράψαμε με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση πραγματικού εισοδήματος από εργασία στην Ε.Ε.. Ή θα μπορούσε να μας μιλήσει για μια άλλη πρωτιά, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η χώρα μας πλέον το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους -κάνουμε πρωταθλητισμό και εκεί- κατέχει την πρώτη θέση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ε.Ε.».
Κλείνοντας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υπογράμμισε: «Όσον αφορά το νομοσχέδιο για το Ελληνικό Κτηματολόγιο, αυτό που μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση είναι ότι αναφέρθηκε ο κύριος Πρωθυπουργός σε αδράνειες, νόμους, μπαλώματα και ότι “το γοργόν και χάριν έχει”. Είκοσι επτά χρόνια κυβερνά η Ν.Δ. από τη μεταπολίτευση και μετά. Δεν μπορώ να αντιληφθώ, ποιος έφερε αυτούς τους νόμους-μπαλώματα; “Το γοργόν και χάριν έχει”, κ. Μητσοτάκη όταν συμπληρώνετε είκοσι επτά χρόνια στην κυβέρνηση αυτής της χώρας και πέντε συνεχόμενα μετά από τις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις;»