Ποιοι θα επηρεαστούν περισσότερο από τις τελευταίες αλλαγές της UEFA για τη φάση του πρωταθλήματος;
Η φετινή σεζόν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αναμένεται να είναι γεμάτη ενδιαφέρον, μετά από τις ανακοινώσεις της UEFA για τις αλλαγές στα κύπελλα της Ευρώπης. Η νέα εποχή, θέλει τους ομίλους να αγωνίζονται μεταξύ τους σε ένα πιο ενιαίο, θα λέγαμε πλαίσιο.
Η αναδιάρθρωση αυτή, πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά τόσο τη δομή, όσο και τον τρόπο που διεξάγονται οι αγώνες αλλά ακόμα και τους φιλάθλους που ασχολούνται με το live stoixima, αφού αναμένεται να δούμε νέες τακτικές και στρατηγικές από προπονητές και ομάδες.
Τι αλλάζει στο Champions League τη φετινή σεζόν;
Η βασικότερη αλλαγή αφορά το ισχύον σύστημα της φάσης των ομίλων. Ενώ η τρέχουσα φάση μέχρι στιγμής ήθελε 32 ομάδες χωρισμένες σε οκτώ ομίλους των 4 ομάδων, η νέα “εποχή” θέλει 36 ομάδες, που θα αντιμετωπίζουν οχτώ διαφορετικούς αντιπάλους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ακόμα 4 ομάδες να παίξουν με τους καλύτερους συλλόγους της Ευρώπης.
Ουσιαστικά, οι ομάδες εξακολουθούν να χωρίζονται σε 4 γκρουπ δυναμικότητας με εννιά ομάδες το καθένα, αλλά θα παίζουν 2 αγώνες με 2 ομάδες από το κάθε γκρουπ, συμπεριλαμβανομένου και του δικού τους γκρουπ. Από τα οχτώ αυτά ματς, τα 4 θα είναι εντός έδρας και τα υπόλοιπα 4 εκτός. Το πρωτάθλημα πλέον γίνεται πιο “ενιαίο”, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αλλά και του ενδιαφέροντος παρακολούθησής του από τους φιλάθλους.
Η αλλαγή αυτή δίνει την ευκαιρία σε όλους τους συλλόγους – και κυρίως στους μικρότερους – να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους ενάντια σε ένα μεγαλύτερο φάσμα αντιπάλων. Τα ματς θα είναι σίγουρα πιο ανταγωνιστικά για κάθε ομάδα σε όλες τις θέσεις της βαθμολογίας.
Πρόκειται επίσης να εφαρμοστούν κανόνες που θα περιορίσουν τις επαναλαμβανόμενες αναμετρήσεις, χαρίζοντας έτσι στη διοργάνωση ένα πιο διεθνή χαρακτήρα και μειώνοντας την πιθανότητα εμφύλιας διαμάχης μεταξύ των φιλάθλων.
Πώς θα γίνει η κατανομή των τεσσάρων επιπλέον θέσεων στη φάση των ομίλων;
Η πρόκριση για το Champions League εξακολουθεί να εξαρτάται από την θέση που θα έχει κάθε ομάδα στο εγχώριο πρωτάθλημα κάθε σεζόν, σε συνδυασμό φυσικά με τη θέση που έχει κάθε ομοσπονδία στην κατάταξη της εθνικής ομοσπονδίας. Άρα, η λίστα παραμένει ίδια, ενώ οι 4 επιπλέον θέσεις θα κατανεμηθούν ως εξής:
- Πρώτη θέση: Στην πρώτη θέση πηγαίνει η τρίτη ομάδα της χώρας που βρίσκεται στην 5η θέση στην κατάταξη της UEFA. Η ομάδα θα περνάει απευθείας στη φάση, χωρίς να χρειάζεται να συμμετάσχει στα προκριματικά.
- Δεύτερη θέση: Μέχρι τώρα οι ομάδες εξασφάλιζαν τη συμμετοχή τους στη φάση των ομίλων μέσω τεσσάρων προκριματικών γύρων. Από τη σεζόν 2024/25 οι θέσεις αυτές γίνονται πέντε, αυξάνοντας έτσι την ευκαιρία για πρόκριση για περισσότερες ομάδες.
- Τρίτη και τέταρτη θέση: Η τρίτη και η τέταρτη θέση θα δοθεί στις ομοσπονδίες που έχουν τις καλύτερες επιδόσεις των ομάδων τους για τη σεζόν που πέρασε.
Τι γίνεται με τη νοκ άουτ φάση και ποιες αλλαγές θα υπάρξουν;
Οι πρώτες οχτώ ομάδες της ενιαίας βαθμολογίας θα πάνε κατευθείαν στους 16. Οι ομάδες που θα τερματίζουν στη θέση 9 έως 24, θα παίξουν 2 ακόμα αγώνες για άλλες οχτώ θέσεις, ώστε να προκύψει η τελική νοκ άουτ φάση των 16. Οι ομάδες που θα βρίσκονται μεταξύ της 9ης και 16ης θέσης, θα έρθουν αντιμέτωπές με ομάδες της 17ης έως και 24ης θέσης, με το δεύτερο αγώνα να γίνεται στην έδρα τους.
Οι οχτώ πρώτες ομάδες θα περάσουν στη φάση των 16, όπου και θα αντιμετωπίσουν μία από τις οχτώ πρώτες ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί.
Η νέα αυτή μορφή μας προετοιμάζει για σημαντικές αναμετρήσεις, τουλάχιστον μέχρι και την τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης. Κάθε λεπτό πριν το τελικό σφύριγμα θα έχει σημασία, αφού στην περίπτωση ισοβαθμίας, θα μετράει η διαφορά των τερμάτων.
Τι αλλάζει σε Europa League και Europa Conference League;
Αλλαγές θα υπάρξουν και στις άλλες δύο μεγάλες διοργανώσεις της UEFA. Στο Europa League θα έχουμε 8 αγώνες και 8 διαφορετικούς αντιπάλους στη φάση του πρωταθλήματος.
Στο πλέον UEFA Conference Leauge – τωρινή ονομασία του UEFA Europa Conference League – θα έχουμε 6 αγώνες και 6 διαφορετικούς αντιπάλους. Και οι δύο διοργανώσεις θα περιλαμβάνουν 36 ομάδες στη φάση του πρωταθλήματος.
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τις ομάδες;
Η αλλαγή της φάσης των ομίλων στο UEFA Champions League αλλά και στις άλλες δύο διοργανώσεις, αλλάζει εντελώς το σκηνικό για τις ομάδες που συμμετέχουν, φέρνοντας αλλαγές, ευκαιρίες και σίγουρα περισσότερες προκλήσεις.
Φυσικά, οι αλλαγές δεν είναι ίδιες για όλες τις ομάδες. Κάποιες σίγουρα θα επωφεληθούν, ενώ άλλες ίσως να βρεθούν σε μειονεκτικότερη θέση, ειδικά αν μιλάμε για μικρότερους συλλόγους που θα έρθουν αντιμέτωποι με τα “θηρία” της Ευρώπης.
Το θετικό είναι πως, ομάδες από πιο μικρές ομοσπονδίες, που παραδοσιακά ήταν δύσκολο να προκριθούν μέσω των ομίλων, τώρα έχουν περισσότερες ευκαιρίες. Οι ομάδες επίσης επωφελούνται από την αυξημένη έκθεση, με τα οικονομικά οφέλη να ακολουθούν από τα έσοδα των αγώνων.
Βέβαια, ας μην ξεχνάμε και τα αρνητικά της υπόθεσης. Οι μεγάλες ομάδες έχουν συνηθίσει να προκρίνονται σχετικά εύκολα στη φάση των ομίλων και το νέο σύστημα ίσως τους φανεί πιο απαιτητικό, αφού τώρα θα έχουν να παίξουν περισσότερους αγώνες και με διαφορετικούς αντιπάλους. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η μπάλα, είναι πάντα απρόβλεπτη.
Τι αλλάζει για τους φιλάθλους;
Ας μην ξεχνάμε πως κάθε αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο την ομάδα, αλλά και τους φιλάθλους της. Πλέον το πρωτάθλημα θα έχει περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες, χαρίζοντας έτσι την ευκαιρία σε κάθε Ευρωπαίο να παρακολουθήσει πολλούς σημαντικούς ευρωπαϊκούς αγώνες. Αυτό σημαίνει περισσότερη αγωνία αλλά και δράση, χαρακτηριστικά που ενισχύουν την ποδοσφαιρική διάθεση.
Με τη νέα δομή που εισάγει η UEFA οι φίλαθλοι έχουν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν και να παρακολουθήσουν την πορεία και άλλων ομάδων, που πιθανώς αγνοούσαν, αυξάνοντας τον ενδιαφέρον τους. Αυτό για τη χώρα μας θα ισχύσει σίγουρα και τηλεοπτικά, ειδικά μετά τη «συμφωνία» μεταξύ COSMOTE TV και NOVA για ανταλλαγή των αθλητικών τους καναλιών.
Πλέον η διοργάνωση θα είναι πιο “διαδραστική”, αφού οι ευκαιρίες για συζήτηση, αναλύσεις, πληροφορίες, αλλά και στοιχήματα αυξάνονται, κάνοντας έτσι κάθε φίλαθλο του ποδοσφαίρου, ουσιαστικό μέτοχο των αγώνων αυτών.
Τελικά, αλλάζει ριζικά το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο;
Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αλλάζει. Και ναι, όσο περνάει ο καιρός, τόσο οι προπονητές, όσο και οι ομάδες θα αρχίζουν καταλαβαίνουν καλύτερα τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της νέας δομής. Είναι πολύ πιθανό να δούμε νέες στρατηγικές, απρόβλεπτες εξελίξεις και σίγουρα πιο συναρπαστικούς αγώνες, που θα κάνουν τις καρδιές των φιλάθλων να χτυπούν πιο δυνατά παγκοσμίως, όχι μόνο από την Ευρώπη.
Το σίγουρο είναι πως ο στόχος παραμένει ένας: Να ενισχυθεί η αξία του αθλητισμού σε όλη την Ευρώπη, δίνοντας σε όλο και περισσότερους ποδοσφαιριστές, προπονητές, αλλά και φιλάθλους την ευκαιρία να αγωνιστούν στην ευρωπαϊκή αρένα και να νιώσουν τον παλμό της.