Φθινοπωρινή αναδιάταξη
Μπήκαμε αισίως στο Φθινόπωρο και οι ρυθμοί των πολιτικών εξελίξεων και παρεμβάσεων, γίνονται όλο και εντονότερα αισθητοί.
Μετά τις αντεγκλήσεις και την οριακή νίκη του Στέφανου Κασσελάκη, για τις αλλαγές στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σε λίγες μέρες ο πρόεδρος ( 6-7 Σεπτέμβρη) θα έρθει αντιμέτωπος με ένα νέο τσουνάμι αμφισβήτησης και με έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Φαίνεται ότι τα προβλήματα σε αυτό το κόμμα, που κυβέρνησε για πέντε χρόνια τη χώρα σε μία κρίσιμη περίοδο, δύσκολα θα ξεπεραστούν, καθότι τα αντίπαλα στρατόπεδα έχουν τελείως διαφορετική ιδεολογικοπολιτική αντίληψη για την πορεία του, αλλά και διαφορετικές τελείως στοχεύσεις.
Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ οι υποψήφιοι πρόεδροι έχουν οργώσει όλη τη χώρα. Αν και κινήθηκαν σε περίοδο διακοπών, αναγκαστικά κατά τις περιοδείες τους εστίασαν κυρίως στην επαρχία, εκεί που ο περισσότερος κόσμος προσπάθησε να χαλαρώσει και να αλλάξει λίγο περιβάλλον, έστω στις πατρογονικές εστίες, μιας και η ακρίβεια και η οικονομική στενότητα, δεν επέτρεψε σε πολλούς να κάνουν πολυήμερες διακοπές σε άλλα πιο τουριστικά μέρη.
Με αρχή την επέτειο για τα 50 χρόνια από τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη και τη συγκέντρωση στο Ζάππειο, το Κίνημα θα μπει σε κανονικούς προεκλογικούς ρυθμούς μέχρι τη μάχη της 6ης Οκτώβρη, (κι αν χρειαστεί δεύτερος γύρος στις 13), η οποία θα καθορίσει εν πολλοίς, όχι μόνο τις εξελίξεις στο Κόμμα, αλλά πιστεύω και τις εξελίξεις γενικότερα στη Χώρα.
Στο κυβερνών κόμμα τώρα, τα απόνερα των ομιλιών των πρώην Πρωθυπουργών στο πολεμικό Μουσείο έχουν σβήσει, κυρίως λόγω καλοκαιρινής ραστώνης, αλλά έχουν αφήσει σημάδια στο εσωτερικό, με τις διάφορες (αντίπαλες) ομάδες να δηλώνουν ετοιμοπόλεμες στο πρώτο στραβοπάτημα και προετοιμασμένες να διεκδικήσουν ο καθένας για τον εαυτό του, μερίδιο στην εξουσία. Οι πρόσφατες αλλαγές Γενικών Γραμματέων, με τοποθέτηση κυρίως κομματικών στελεχών στις κρίσιμες αυτές διοικητικές θέσεις, δείχνει την ανησυχία του πρωθυπουργού και την προσπάθεια συσπείρωσης των στελεχών γύρω του, προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αμφισβήτηση.
Σε κάθε περίπτωση όμως τα προβλήματα στην ελληνική κοινωνία (οικονομικά αλλά και άλλα) έχουν συσσωρευτεί επικίνδυνα και προφανώς ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας το γνωρίζει ή τουλάχιστον έτσι ελπίζω. Όπως πρέπει να γνωρίζει ότι τα εθνικά θέματα δεν μπορούν να λιμνάζουν, χωρίς να υπάρχει ένα σχέδιο αντιμετώπισης, της όλο και αυξανόμενης προκλητικότητας της Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά την Κάσο.
Όλα δείχνουν συνεπώς, ότι θα έχουμε μία ενδιαφέρουσα πολιτική περίοδο το ερχόμενο διάστημα και το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι να επικρατήσει σύνεση, σοβαρότητα, πολιτικές επιλογές σε θέσεις και πρόσωπα που μπορούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, με γνώμονα πάντα το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον της κοινωνίας, αλλά και το συμφέρον συνολικά της Πατρίδας.
Οι επιλογές των 15 περίπου τελευταίων χρόνων (και νωρίτερα) δεν προοιωνίζουν ορθολογικές και αξιόπιστες επιλογές και στην παρούσα περίοδο, αλλά τουλάχιστον ας ελπίσουμε να συμβεί, έστω ως έκπληξη. Ας διαψεύσουμε λοιπόν τις κασσάνδρες και ας αντισταθούμε σε όσους θέλουν την Ελλάδα αιχμάλωτη και την πολιτική (και τους πολιτικούς) υποχείριο των συμφερόντων τους.