Η Ελλάδα δεν αξιοποιεί την πράσινη ενέργεια που της περισσεύει, την στιγμή που τα τιμολόγια ρεύματος παίρνουν φωτιά

Η Ελλάδα παράγει περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τις ποσότητες που πραγματικά καταναλώνει, με αποτέλεσμα ένα μέρος αυτής να μην αξιοποιείται και να αχρηστεύεται ήταν ένα από τα βασικότερα συμπεράσματα, αλλά και αποκαλυπτικά για το κοινό που παρακολούθησε τις εργασίες του πρώτου Αναπτυξιακού Συνεδρίου του Επιμελητηρίου της Εύβοιας. Οι υποδομές που θα μπορούν να εξάγουν όλη την πράσινη ενέργεια που περισσεύει από τα αιολικά πάρκα, τα φωτοβολταϊκά, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και το φυσικό αέριο θα ολοκληρωθούν το 2027 με την κατασκευή του Διευρωπαϊκού Δικτύου που ξεκινά από την Αίγυπτο.
Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 2.293 MW (44%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 639 ΜW (12%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 534 MW (10%).
Η Στερεά Ελλάδα μεγάλη πρωταθλήτρια στην παραγωγή ενέργειας αφού από την δεύτερη περιφέρεια είναι μπροστά κατά 1.654 MW και όμως εξακολουθεί να ζει την ξέφρενη αδειοδότηση νέων αιολικών στα πανέμορφα βουνά και δάση της, την στιγμή που η χώρα παράγει τόση πολλή ενέργεια που φτάνει και περισσεύει.
Βέβαια αυτό που περισσεύει δεν αξιοποιείται προς όφελος των καταναλωτών, αλλά πετιέται, την ώρα που αναμένονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια των Ελλήνων πολιτών.
Οι χώροι αποθήκευσης ενέργειας είναι σε φάση αδειοδότησης, αλλά και αυτοί με την σειρά τους όταν ολοκληρωθούν, θα πρέπει να διοχετεύουν σε σύντομο χρονικό διάστημα στα αντίστοιχα δίκτυα την αποθηκευμένη ενέργειά τους.
Το θέμα αυτό έγινε γνωστό από τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Μεταφορών, Ευάγγελο Κούκουζα, τον οποίον επιβεβαίωσε ο καθηγητής, δ/ντής Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων Θεοχάρης Τσούτσος στις εργασίες του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Εύβοιας και Σκύρου που διοργάνωσε το Επιμελητήριο της Εύβοιας.
Όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Μεταφορών, Ευάγγελος Κούκουζας δεν υπάρχουν υποδομές αποθήκευσης και εξαγωγής της ενέργειας που περισσεύει.
Και τα ερωτήματα που πλέον τίθενται και πρέπει να μπουν επάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και διεκδικήσεων των φορέων και συλλόγων των τοπικών κοινωνιών είναι δύο, γιατί τότε σχεδιάζονται και αδειοδοτούνται νέες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και μάλιστα χωρίς να υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός και δεύτερον γιατί η τιμή του ρεύματος ανεβαίνει, από την στιγμή που στην αγορά η ενέργεια περισσεύει.