Μαυρολιθάρι Φωκίδας: Μελίσσι φώλιασε σε στέγη σπιτιού (φωτογραφίες)

Εντύπωση και θαυμασμό προκαλεί το γεγονός ότι ένα μεγάλο ενεργό μελίσσι φώλιασε σε σε στέγη σπιτιού στο όμορφο ορεινό Μαυρολιθάρι Φωκίδας που βρίσκεται σε υψόμετρο 1200 μέτρων.
Σύμφωνα με ανάρτηση κατοίκου του χωριού Γ.Σ.: “Στο σπίτι μας μετά από 33 χρόνια, στη στέγη του σπιτιού μας ένα μελίσσι φώλιασε, στο σχετικό βίντεο θαυμάστε το μεγαλείο της φύσης, πολλούς χαιρετισμούς πάντα με υγεία και καλό καλοκαίρι.”
Οι ειδικοί τονίζουν ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις δεν πρέπει να πειράζουμε το μελίσσι και να καλούμε ειδικούς που μπορούν να το μαζέψουν εύκολα. Αλώστε οι κυψέλες είναι συνήθως στην φύση και δεν είναι δύσκολο να συμβεί κάτι παρόμοιο.
Η κοινωνία των μελισσών:
H μέλισσα είναι κοινωνικό έντομο και ζει σε πολυάριθμες, καλά οργανωμένες κοινωνίες τα μελίσσια. Κάθε μελίσσι περιλαμβάνει μερικές χιλιάδες άτομα, 40.000 ή και περισσότερα στις αρχές του καλοκαιριού, τα οποία έχουν διαφοροποιηθεί σε τρεις τάξεις, τις εργάτριες που αποτελούν το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, τους κηφήνες και τη βασίλισσα.
Tο μελίσσι ζει σε φωλιές που το προστατεύουν από τον αέρα και τη βροχή. Η φωλιά είναι ένας κοίλος χώρος με μικρή είσοδο όπως η κουφάλα ενός δέντρου, η κοιλότητα κάποιου βράχου ή κάποιου κτίσματος, όπου στο εσωτερικό της οι μέλισσες χτίζουν κηρήθρες. Το 1885 ο Αμερικανός μελισσοκόμος Langstronth κατασκεύασε την πρώτη κυψέλη ένα σύνθετο εργαλείο, που επιτρέπει στο μελισσοκόμο να επεμβαίνει στη ζωή του μελισσιού, να υποβοηθά την ανάπτυξή του με διάφορους μελισσοκομικούς χειρισμούς και να συλλέγει περισσότερο μέλι. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους οι μέλισσες το περνούν σε δραστηριότητες μέσα στη φωλιά τους και μόνο ένα μικρό μέρος των δραστηριοτήτων τους λαμβάνει χώρα στο εξωτερικό περιβάλλον και γίνεται αντιληπτό σε μας.