Αποτίμηση και νέες προκλήσεις
Ο Ελληνικός Λαός αποφάσισε με μια μεγάλη πλειοψηφία για το ποια πολιτική δύναμη θέλει να διαχειριστεί τις τύχες του και τις τύχες της χώρας στο επόμενο κρίσιμο διάστημα.
Μια ανάποδη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος θα μπορούσε να ήταν “Ο Ελληνικός Λαός αποφάσισε ποια πολιτική δύναμη, που διαχειρίστηκε πρόσφατα την εξουσία, δεν θέλει και δεν εμπιστεύεται να διαχειριστεί τα πολιτικά πράγματα στο άμεσο μέλλον”.
Και οι δύο αναγνώσεις θα ήταν αληθοφανείς.
Η Νέα Δημοκρατία επικράτησε με ένα μεγάλο ποσοστό αλλά το κυριότερο είναι ότι κυριάρχησε με υπερδιπλάσιο ποσοστό από την αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που είναι βέβαιο δεν το περίμενε κανείς, ούτε καν οι πιο αισιόδοξοι εκλογολόγοι του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού.
Αυτή η επιβεβαίωση της κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας δεν σημαίνει βέβαια ότι ο Λαός έδωσε λευκή επιταγή στην παρούσα Κυβέρνηση, γιατί σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα υπάρχουν δυνατότητες ελέγχου και παρέμβασης από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα στις πράξεις και τις αποφάσεις της.
Ένας μεγάλος κίνδυνος για την κυβέρνηση είναι ότι με την αίσθηση του “κυρίαρχου” και της έλλειψης ισχυρού αντιπάλου, να εφησυχάσει και να μην αντιμετωπίσει εγκαίρως και συστηματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και η κοινωνία (εξωτερικά θέματα, ακρίβεια, επιτόκια, ενεργειακή κρίση κ.α.).
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανές ότι αποτελεί τον μεγάλο χαμένο αυτών των εκλογικών αναμετρήσεων.
Πλήρωσε τα λάθη της διακυβέρνησής του; πλήρωσε την έλλειψη στρατηγικής ως αξιωματική αντιπολίτευση; πλήρωσε την έλλειψη πολιτικού στίγματος; την εμμονή στο κλειστό κόμμα και στις κλειστές διαδικασίες; μπορεί ένα από αυτά ή όλα μαζί κι ίσως και πολλά άλλα. Το σίγουρο είναι ότι μετά την παραίτηση Τσίπρα το σπιράλ της αποσυσπείρωσης και της εσωστρέφειας, κατατρέχει και θα απασχολεί ίσως για πολύ καιρό την Κουμουνδούρου, με πολύ αμφίβολα αποτελέσματα και γι αυτή ακόμη την ύπαρξή του.
Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αυτό έκανε μια μικρή νίκη, αλλά δεν αποκόμισε τα ( αριθμητικά) οφέλη που όλοι ανέμεναν μετά την ουσιαστική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά τα πρώτα χαμόγελα ικανοποίησης, χρήσιμο είναι στην Χαριλάου Τρικούπη να τρέξουν προς δύο κατευθύνσεις, γιατί ο κόσμος μπορεί να μην το έδειξε σε αυτή τη φάση εμπράκτως, αλλά σίγουρα είναι σε στάση αναμονής προκειμένου να δώσει σύντομα την ώθηση για να γίνει εναλλακτική πρόταση εξουσίας:
– Κατ αρχήν να οργανωθεί πιο άρτια σε όλους τους τομείς, να παράξει πολιτική, μετά από την αναγκαία ουσιαστική επικοινωνία με την κοινωνία και τους φορείς ( κοινωνικούς, αγροτικούς, παραγωγικούς, εκπαιδευτικούς, επιστημονικούς κ.α.)
– Κατά δεύτερο να δείξει άμεσα και γρήγορα αντανακλαστικά στο κοινοβούλιο ως πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση, με στρατηγική, πρόγραμμα και θέσεις απέναντι σε αυτά που απεργάζεται η κυβέρνηση, σε όλα τα θέματα ( οικονομικά, εξωτερικά θέματα, υγεία, παιδεία κ.α.)
Για τα υπόλοιπα κόμματα αυτό που μπορεί να επισημανθεί είναι ότι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ δείχνει μια μικρή αντίδραση του κόσμου προς την παρούσα κατάσταση, αναμένοντας πιο δυναμικές αντιδράσεις από τα αριστερά, όμως η είσοδος στη Βουλή άλλων κομμάτων δείχνει μια απαξίωση της πολιτικής και μία τυφλή αντίδραση χωρίς θέσεις και εποικοδομητικές προτάσεις, που στην παρούσα φάση θα ήταν χρήσιμες για την κοινωνία.
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι πολιτικά γυρίζουμε πίσω, ότι ο κόσμος μάλλον συντηρητικοποιείται και τελικά ότι η Νέα Δημοκρατία έχασε πολλές δυνάμεις προς τα δεξιά της, αλλά αναπλήρωσε το ποσοστό της από το κέντρο.
Εκεί πρέπει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να εστιάσει και να ξανακερδίσει τον προοδευτικό κόσμο με θέσεις ορθολογικές, μεταρρυθμιστικές και σύγχρονες, που θα έχουν ως βάση τις αρχές και τις αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, σαφώς διακριτές από τις ανατολίτικες νεοσυντηρητικές και πελατειακές της παρούσας καθεστωτικής κατάστασης.
Έχει τη δυνατότητα και το πολιτικό προσωπικό να το πράξει.
ΥΓ. Η επανασύνδεση με την κοινωνία περνάει σε αυτή τη φάση μέσα από τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές. Αν θεωρήσουμε ότι σε γενικές γραμμές στους Πρωτοβάθμιους ΟΤΑ έχουν διαμορφωθεί τα σχήματα, στις μεγάλες πόλεις, αλλά κυρίως στις Περιφέρειες η παρουσία ( με πρόσωπα εγνωσμένου πολιτικού και κοινωνικού κύρους) του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ πρέπει να είναι δυναμική και να δώσει το ελπιδοφόρο μήνυμα της επικείμενης αλλαγής.
Δρ Βασίλης Μαστρογιάννης