Όλα όσα θα γίνουν στο ΕΣΥ μέχρι το τέλος της τετραετίας – Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης
«Ιστορική πρόσκληση» αποτελεί για τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η εθνική κοινωνική ανάγκη για την ανασύσταση του ΕΣΥ, όπως τόνισε ο ίδιος παρουσιάζοντας στη Βουλή τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία κατά την επόμενη τετραετία.
Κατά την ομιλία του το απόγευμα της Παρασκευής (7.7.2023) από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε πως η κυβέρνηση επιθυμεί να μηδενίσει τις κοινωνικές ανισότητες στην Υγεία, ώστε να δημιουργηθεί ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), για το οποίο θα είμαστε όλοι υπερήφανοι.
Για την υλοποίηση των νέων προγραμμάτων που σχεδιάζονται για το ΕΣΥ, υπάρχει – όπως είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης- ενισχυμένος προϋπολογισμός που φτάνει για το 2023 τα 5,2 δισ. ενώ θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία των νοσοκομείων, θα αυξηθούν οι κλινικές δοκιμές και θα απορροφηθούν άμεσα τα 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι παραπάνω πόροι για το ΕΣΥ θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του ανθρώπινου δυναμικού και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας (ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ολοκλήρωση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, και ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία, επέκταση και ανάπτυξη των μητρώων ασθενών).
Επίσης, για την πρόληψη των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων και «το υγιές ξεκίνημα της ζωής για όλα τα παιδιά μας, εστιάζοντας στην υγιεινή διατροφή και στη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας«, όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος δεν παρέλειψε να προσθέσει στις δεσμεύσεις την ενίσχυση της ψυχικής υγείας και ένα ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας Ογκολογικών και Αιματολογικών ασθενών.
«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε ο πολίτης να δει διαφορά στην καθημερινότητά του όσον αφορά τις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας. Θα επιταχύνουμε τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης σχετικά με τα νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών και τα νέα Κέντρα Υγείας», πρόσθεσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Αναλυτικότερα:
Πρωτοβάθμια – Προγράμματα πρόληψης – Προσωπικός γιατρός
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η Δημόσια Υγεία, μπαίνει ψηλά στην ατζέντα του νέου υπουργού Υγείας.
Ήδη έχουν ξεκινήσει και θα επεκταθούν, όπως είπε, τα προγράμματα πρόληψης χρόνιων νοσημάτων.
Σχετικά με τη λειτουργία του θεσμού του προσωπικού γιατρού δημιουργείται μηχανισμός κεντρικής παρακολούθησης και εντάσσονται νέες ιατρικές ειδικότητες στο θεσμό.
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον θεσμό των γιατρών του ΕΣΥ που υπηρετούν σε δομές δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας περίθαλψης.
Επίσης, θα ενισχυθούν τα Κέντρων Υγείας με ανακαίνιση 156 δομών, θα αναβαθμιστεί ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός σε 312 Κέντρα Υγείας, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των δεξιοτήτων του προσωπικού τους και βέβαια με επέκταση της τηλεϊατρικής και φροντίδας σε απομακρυσμένες περιοχές.
Τέλος, θα αναβαθμιστεί η λειτουργία των κινητών μονάδων, οι γνωστές ΚΟΜΥ.
Ψυχική Υγεία
Στην Ψυχική Υγεία αναμένεται να υλοποιηθούν δράσεις για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας του γενικού πληθυσμού αλλά και των ευάλωτων ομάδων.
Στόχος είναι η ανάπτυξη νέων δομών ψυχικής υγείας, δομών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιών και εφήβων και η δημιουργία 106 νέων μονάδων ψυχικής υγείας.
Επίσης, η ίδρυση νέων κοινωνικών συνεταιρισμών περιορισμένης ευθύνης με στόχο την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση μέσω της παροχής απασχόλησης σε άτομα με χρόνια προβλήματα.
Στην ψυχική Υγεία θα υπάρξει και μια σειρά άλλων δράσεων, όπως είναι ο εξανθρωπισμός της μεταφοράς των ψυχικά πασχόντων κατά την διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας.
Χάρτης Υγείας – Αλλαγές στις Υγειονομικές Περιφέρειες
Δρομολογείται ο ανασχεδιασμός του Χάρτη Υγείας, με την αποτύπωση των αναγκών του πληθυσμού ανά Περιφέρεια και περιοχή. Ταυτόχρονα θα προσδιοριστεί το είδος της φροντίδας που παρέχει το κάθε νοσοκομείο.
Θα υπάρξει διασύνδεση των δομών υγείας, ενώ θα αξιοποιηθεί η τηλεϊατρική. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει έλεγχος των δεικτών ποιότητας και θα καθορίζεται ο απαιτούμενος αριθμός γιατρών.
Ως προς την διακυβέρνηση και διοίκηση του συστήματος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε πως η επιλογή Διοικήσεων στα νοσοκομεία θα γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια.
«Θα προχωρήσουμε επίσης στην επαναχάραξη της γεωγραφικής αρμοδιότητας των Υγειονομικών Περιφερειών. Θα προάγουμε τη συνεργασία μεταξύ των ΥΠΕ στα περιφερειακά νοσοκομεία, ούτως ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά», τόνισε.
Νέα νοσοκομεία – Εμβληματικές παρεμβάσεις
Θα υπάρξει αναβάθμιση, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 96 νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα με κάποιες πολύ εμβληματικές παρεμβάσεις, όπως είναι:
η επέκταση της Ογκολογικής Κλινικής και το νέο Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας
η προσθήκη νέας ογκολογικής πτέρυγας στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Επίσης, θα ιδρυθεί νέο Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο νοσοκομεία «Σωτηρία».
Δρομολογείται, επίσης, η ανέγερση κτιρίου στη Θεσσαλονίκη στο «Παπανικολάου» για γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες, αλλά και εργαστήρια αιματολογικής κλινικής στο ίδιο νοσοκομείο.
Στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αναμένεται να κατασκευαστούν τρία νέα νοσοκομεία:
το Νοσοκομείο Κομοτηνής,
το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης.
Επίσης, θα υπάρξει ανάπτυξη δομών μετανοσοκομειακής και μακροχρόνιας φροντίδας υγείας, δομών για την ανακουφιστική φροντίδα, αλλά και ξενώνων ασθενών τελικού σταδίου και γηριατρικές μονάδες.
Κατ’ οίκον φροντίδα
Θα δημιουργηθούν και θα επεκταθούν σύγχρονα Κέντρα Αποκατάστασης, με την ταυτόχρονη ανάπτυξη υπηρεσιών κατ΄ οίκον, με βάση το εθνικό πρόγραμμα της κατ΄ οίκον νοσηλείας που ξεκίνησε ήδη το 2023 προσφέροντας υπηρεσίες στο σπίτι σε ασθενείς με καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα σοβαρά νευρολογικά προβλήματα.
Το νέο πλαίσιο αφορά ένα μεγάλο εύρος ασθενών και αφορά και βεβαίως κυρίως παιδιά.
ΕΚΑΒ – Επείγοντα Περιστατικά – Άμεσες Προσλήψεις
Ως προς την Επείγουσα Προνοσοκομειακή και Νοσοκομειακή Περίθαλψη, θα υπάρξει αναβάθμιση των υπηρεσιών των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), και συγκεκριμένα ανακαίνιση 58 ΤΕΠ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επίσης, δρομολογείται αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του ΕΚΑΒ με στόχο την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.
Σε στάδιο υλοποίησης βρίσκεται η πρόσφατη ΠΝΠ της κυβέρνησης για τα 191 πληρώματα, ασθενοφόρα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Πυροσβεστικό Σώμα, το προσωπικό δηλαδή, τοποθετούνται σε 61 νησιωτικές περιοχές, τουριστικές περιοχές όπως και δυσπρόσιτες περιοχές για να καλύψουν ανάγκες των κέντρων υγείας για έκτακτα περιστατικά για διακομιδή.
Ως προς τις προσλήψεις ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση για τις 10.000 μόνιμες προσλήψεις, που θα ξεκινήσουν άμεσα μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
Επίσης, είπε πως ξεκίνησε και ολοκληρώνεται η διαδικασία για την άμεση πρόσληψη περίπου 20 συμπληρωματικών ατόμων για τα ασθενοφόρα της Αττικής, επικουρικών από μια πλατφόρμα υποψηφίων που υπήρχε από το παρελθόν.
Εντός των επομένων ημερών ανοίγει η πλατφόρμα του λοιπού επικουρικού προσωπικού για πρόσληψη 250 ατόμων, κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων με διετή θητεία για την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ στην Αττική.
Σε αυτούς τους 250 περιλαμβάνονται και 40 μοτοσικλετιστές που θα στελεχώσουν τα δίκυκλα προκειμένου αυτά, κατάλληλα εξοπλισμένα, να προστρέχουν στα περιστατικά ακόμα ταχύτερα.
«Ελπίζω, ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για τις υποψηφιότητες. Και λέω ελπίζω, γιατί τα 4 τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλοί διαγωνισμοί για 330 άτομα και έχουν παρουσιαστεί μόλις 188. Επειδή ακούω για χιλιάδες αδιόριστους. Ελπίζω λοιπόν να μπορέσουμε να μας δοθεί η δυνατότητα να προσλάβουμε άμεσα σε λίγες εβδομάδες αυτό το προσωπικό», ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Φαρμακευτική πολιτική – Φαρμακοβιομηχανίες
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, απαιτείται εξισορρόπηση των προϋπολογισμών της υγειονομικής περίθαλψης όσον αφορά τον έλεγχο των δαπανών, το κόστος των φαρμάκων για την αποδοτικότητα του συστήματος και την πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα.
«Στη φαρμακευτική πολιτική λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα που στοχεύουν σε επιστημονικά ενδεδειγμένη χρήση για ασφαλή και καλής ποιότητας αποτελεσματικά φάρμακα. Εξασφαλίζουμε την πρόσβαση στις πιο σύγχρονες θεραπείες για όλους τους ασθενείς, ενισχύουμε τις επενδυτικές πρωτοβουλίες της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας για αύξηση της εγχώριας παραγωγής έρευνας και ανάπτυξης», τόνισε.
Παράλληλα, συμπλήρωσε, που θα χρειαστούν βιομηχανικοί στόχοι για τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, καθώς και προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό.
Εφαρμόζουμε δράσεις διασφάλισης της κλινικής και οικονομικής αποδοτικότητας, καθώς και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
«Προσωπικά ως αρμόδιος Υπουργός Υγείας μαζί με τους συναδέλφους μου στην ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύομαι για να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.
Πηγή: iatropedia.gr