Τα βασικά κριτήρια για να επιλέξετε βιομηχανικά λιπαντικά ανά περίσταση
Στην αγορά μπορείτε να βρείτε διάφορα βιομηχανικά λιπαντικά, που εξυπηρετούν σε διαφορετικούς σκοπούς. Για να αποφύγουν τη σχετική ταλαιπωρία πολλοί σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν για παράδειγμα λιπαντικά αυτοκινήτων σε αεροσυμπιεστή. Παρόλα αυτά υπάρχουν διαφορετικά λιπαντικά αεροσυμπιεστών για εκείνες τουλάχιστον τις συσκευές, που χρησιμοποιούν κάποιο υγρό λίπανσης, καθώς υπάρχουν και οι oil free κομπρέσορες.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να έχει κανείς υπόψη πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι οι οδηγίες του κατασκευαστή. Η εταιρεία γνωρίζει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο αποδίδει καλύτερα μια μηχανή. Γι’ αυτό καλό είναι να μην παίρνει κάποιος πρωτοβουλίες, που μπορεί να βλάψουν τη μηχανή του είτε μιλάμε για εκείνη του αυτοκινήτου είτε για οποιαδήποτε βιομηχανική μηχανή. Με αφορμή τα παραπάνω, ας δούμε ακολούθως τα κοινά και τις διαφορές, που έχουν τα λιπαντικά αυτοκινήτων από τα λιπαντικά αεροσυμπιεστών.
Πώς να επιλέξετε λιπαντικά αυτοκινήτων
Το κλασικό δίλημμα εδώ είναι: Να επιλέξω συνθετικά λιπαντικά αυτοκινήτων ή ορυκτέλαια- τα συμβατικά δηλαδή; Όταν επιλέγει κανείς λιπαντικά για τη μηχανή του αυτοκινήτου πρέπει πρώτα να γνωρίζει τον τύπο λιπαντικών που χρειάζεται. Τα ορυκτέλαια προέρχονται από την επεξεργασία αργού πετρελαίου. Τα συνθετικά από την άλλη προκύπτουν από τη σύμμειξη σύνθετων συστατικών. Τέλος υπάρχουν και τα ημι- συνθετικά, που αποτελούν έναν συνδυασμό των παραπάνω.
Συμβατικά λιπαντικά αυτοκινήτων: Τα συμβατικά λιπαντικά αυτοκινήτων χρησιμοποιούνται σε «συμβατικές» μηχανές παλαιότερων μοντέλων ή σε στροβιλοσυμπιεστές. Είναι πιο πυκνή η σύστασή τους και χρησιμοποιούνται για οδήγηση σε μέτριες θερμοκρασίες (δε συνίστανται για ακραίες θερμοκρασίες). Η αντίσταση στην οξείδωσή τους είναι χαμηλότερη απ’ ότι σε άλλα λιπαντικά κι έτσι πρέπει να αλλάζονται πιο συχνά από τα άλλα λιπαντικά. Το μεγαλύτερο προτέρημά τους είναι το χαμηλό κόστος.
Συνθετικά λιπαντικά αυτοκινήτων: Τα συνθετικά λιπαντικά στοχεύουν στην αύξηση της απόδοσης, περιέχουν λιγότερες ακαθαρσίες και γι’ αυτό είναι καλύτερης ποιότητας από τα συμβατικά. Σχεδιάζονται για υψηλής απόδοσης μηχανές καθιστώντας τα καταλληλότερα για μοντέρνα αυτοκίνητα, αλλά και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Τα συνθετικά λάδια αυτοκινήτου είναι ιδανικά για τα «κρύα» ξεκινήματα της μηχανής διατηρώντας ταυτόχρονα εξαιρετικές αποδόσεις σε υψηλές θερμοκρασίες. Βελτιώνουν την απόδοση της μηχανής, ενώ διαρκούν περισσότερο χωρίς να χρειάζονται τακτικές αλλαγές είτε για βενζινοκίνητες είτε για πετρελαιοκίνητες μηχανές.
Ημι-συνθετικά λάδια αυτοκινήτου: Όπως προλογίσαμε ο συγκεκριμένος τύπος είναι μια ανάμειξη των δύο παραπάνω τύπων λιπαντικών. Προσθέτοντας συνθετικό λάδι στο ορυκτέλαιο αυξάνεται η απόδοση και η προστασία του κινητήρα. Ως εκ τούτου είναι μια καλή αναλογία ποιότητας/ τιμής, ωστόσο δεν επηρεάζεται κάπως η συχνότητα αλλαγής λαδιών.
Λάδια αυτοκινήτου και ο κανόνας ACEA
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) υπάρχει στα λάδια αυτοκινήτου ένα γράμμα κι ένας αριθμός (πχ Α1), που δείχνει την ποιότητα και τον τύπο μηχανής για τον οποίο σχεδιάστηκαν.
Α: Λάδια αυτοκινήτου σχεδιασμένα για βενζινοκίνητες μηχανές
Β: Σχεδιασμένα για ντίζελ Ι.Χ.
C: Για ελαφριές μηχανές εξοπλισμένες με μετατροπείς καταλύτη και φίλτρα για σωματίδια
Ε: Για εμπορικά οχήματα και φορτηγά
Τι ισχύει με τα λιπαντικά αεροσυμπιεστών
Παραπάνω είδαμε τους διαθέσιμους τύπους λιπαντικών αυτοκινήτων. Αντίστοιχοι υπάρχουν και στα λιπαντικά αεροσυμπιεστών. Επειδή πολλοί δεν είναι εξοικειωμένοι με τη λειτουργία του μηχανήματος θεωρούν, ότι τα λάδια αυτοκινήτου εφόσον υπάγονται στην κατηγορία των βιομηχανικών λιπαντικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι εδώ. Δεν ισχύει όμως αυτό.
Το ποιο είναι το καλύτερο λάδι για αεροσυμπιεστή εξαρτάται, όπως και για όλες άλλωστε τις μηχανές, από τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αυτές διευκρινίζουν ποιο λάδι εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή απόδοση, αλλά και ποιος τύπος αεροσυμπιεστή μπορεί να χρειάζεται συνθετικά. Ο διαχωρισμός σε συνθετικά ή συμβατικά λάδια υφίσταται προφανώς σε όλο το εύρος των βιομηχανικών εφαρμογών.
Ποια είναι τελικά τα καταλληλότερα λιπαντικά αεροσυμπιεστών;
Η σύντομη απάντηση είναι… αυτά που προτείνει ο κατασκευαστής και προορίζονται για αεροσυμπιεστές. Εάν στο εγχειρίδιο δεν υπάρχει σύσταση για συγκεκριμένο τύπο, οι ειδικοί προτείνουν 20άρια ή 30άρια λιπαντικά αεροσυμπιεστών. Στα 30αρια το ιξώδες είναι πιο πυκνό και παρέχει καλύτερη προστασία στους ζεστούς μήνες. Κι ενώ τα συγκεκριμένα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά στην προστασία των κινούμενων μερών και παρέχει καλύτερη προστασία στους ζεστούς μήνες. Αντίθετα τα 20άρια είναι καλύτερα στις χαμηλές θερμοκρασίες και διασφαλίζουν την εκκίνηση και λειτουργία όταν χρειάζεται.
Στο δε ερώτημα γιατί να μη βάλει κάποιος λάδια αυτοκινήτου στον αεροσυμπιεστή η απάντηση είναι απλή. Τα λάδια αυτοκινήτου περιέχουν καθαριστικές ενώσεις, που είναι χρήσιμες για μηχανές εσωτερικής καύσης, ενώ για κομπρέσορες μπορεί να είναι καταστροφικές. Αν δε θέλετε κατάλοιπα άνθρακα στη μηχανή του κομπρέσορά σας και μείωση της διάρκειας ζωής του, χρησιμοποιήστε τα εξειδικευμένα λιπαντικά αεροσυμπιεστή.