Βουλευτικές εκλογές: Η υπέρτατη δημοκρατική διαδικασία και η συμμετοχή των νέων μας
Βρισκόμαστε στο πιο καθοριστικό χρονικό σημείο μιας προεκλογικής περιόδου, με το βλέμμα στο μέλλον, αλλά με πρακτικές του παρελθόντος.
Πολλές οι προεκλογικές ομιλίες, πολλές οι υποσχέσεις, πολλά τα μελλοντικά σχέδια, αλλά λίγες οι συγκεκριμένες απαντήσεις στα φλέγοντα προβλήματα.
Και στη μέση όλων, οι νέοι μας. Οι δεκαεπτάχρονοι και οι δεκαεπτάχρονες. Οι γεννηθέντες και οι γεννηθείσες το 2006 που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Έκαστος και εκάστη, ως «μήλον της έριδος» διεκδικούνται πολιτικά, μεταξύ πολιτικού λόγου, ενός αόριστου εν πολλοίς πολιτικού λόγου και κάποιων selfies για ανάρτηση σε προσωπικούς λογαριασμούς στα ΜΚΔ .
Ο πολιτικός λόγος στα προβλήματα των νέων μας αντικαταστάθηκε από τις προβολές videos και επιλογές επικοινωνιακού χαρακτήρα με εφήμερα αποτελέσματα.
Αξίζει όμως σε μία από τις υπέρτατες στιγμές της δημοκρατίας μας, την εκλογική διαδικασία, η αντιμετώπιση των νέων μας με αυτόν τον τρόπο;
Ποιες είναι οι πραγματικές θέσεις των πολιτικών κομμάτων στο φαινόμενο της ανεργίας των νέων μας, στην πραγματική ενίσχυση της παρεχόμενης παιδείας όλων των βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης και στις ίσες ουσιαστικές ευκαιρίες για σπουδές. Ποια είναι η θέση τους έναντι της ενίσχυσης του κοινωνικού φαινομένου της αστυφιλίας, της μετανάστευσης των νέων από τον τόπο τους, είτε προς το εξωτερικό, είτε προς τα μεγάλα αστικά κέντρα της Χώρας μας.
Ίσως αυτές οι εκλογές να ήταν μία πραγματικά μεγάλη ευκαιρία, μετά τα έτη της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, να δούνε οι νέοι μας το αληθινό νόημα της πολιτικής. Τα πολιτικά κόμματα να αποβάλουν τον συγκεντρωτισμό τους, να ανοιχτούν προς τους νέους, να αφουγκραστούν τα προβλήματά τους, να καθίσουν οι υποψήφιοί τους στις ίδιες αίθουσες μαζί με τους νέους και τους εκπαιδευτικούς τους, να έρθουν στα Πανεπιστήμιά μας, να ακούσουν τους προβληματισμούς των νέων φοιτητών μας και να διατυπώσουν έναν συγκεκριμένο πολιτικό λόγο στα μεγάλα και άλυτα, για αρκετά χρόνια, προβλήματά τους.
Με tik-tok, με fb και με instagram δεν καταπολεμούνται τα προβλήματα των νέων μας. Ίσως σαν ένας νέος τρόπος επικοινωνίας να είναι ο πιο σύγχρονος και εκεί να έχουν επενδύσει πολιτικά οι επικοινωνιολόγοι των πολιτικών κομμάτων. Αλλά η ουσία των πολιτικών επιχειρημάτων παραμένει αόριστη και μακριά από την ουσία των προβλημάτων των νέων μας.
Πολλές φορές βλέπω στα μάτια των νέων φοιτητών και φοιτητριών μου την αγωνία για το μέλλον τους. Πολλές φορές παρατηρώ την ανάγκη τους να βρούνε ένα καλύτερο μέλλον σε χώρες του εξωτερικού. Παρατηρώ την ανάγκη τους για ισότητα και αξιοκρατία. Για ίσες ευκαιρίες και ίση αντιμετώπισή τους. Δυστυχώς η φυγή των νέων μας στο εξωτερικό καλά κρατεί. Και ουδεμία αξιόπιστη λύση προτείνεται για την αντιμετώπισή της.
Και δεν είναι μόνο η φυγή προς το εξωτερικό. Είναι και η φυγή από τον τόπο τους προς τα μεγάλα αστικά κέντρα. Και εδώ τα αριθμητικά δεδομένα της τελευταίας απογραφής σφυροκόπησαν στην κυριολεξία τον τόπο μας.
Παρατηρούμε μία προεκλογική περίοδο όπου η πολιτική επικοινωνία έχει αναλάβει δράση χρησιμοποιώντας δείκτες, οικονομικά δεδομένα και μία προσπάθεια δημιουργίας ψυχολογικής τάσης.
Με αυτές τις μεθόδους δεν λύνεις τα προβλήματα των νέων, γιατί πραγματικά είσαι μακριά από αυτούς. Δεν νιώθεις την αγωνία για το μέλλον τους, αφού «το δικό σου παρόν και το δικό σου μέλλον» στηρίζεται μόνο σε αριθμητικά δεδομένα, άψυχους υπολογισμούς και μία στοχοθεσία μακριά από την ουσία των προβλημάτων. Μακριά από τη σύνδεση των σπουδών τους με την παραγωγική διαδικασία σε τοπικό επίπεδο.
Οι δημόσιες πολιτικές δεν μπορούν να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν, εάν είσαι μακριά από την πηγή και το κοινωνικό περιβάλλον των προβλημάτων.
Και όταν είσαι μακριά από τους νέους δεν μπορείς να κερδίσεις την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη τους.
Οι νέοι μας δίνουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους όταν πραγματικά έχεις σταθεί στο πλάϊ τους, τους έχεις δείξει την εμπιστοσύνη σου για να τους κερδίσεις.
Οι νέοι μας καλούνται σε μία αβέβαιη για αυτούς χρονική περίοδο να δείξουν την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς θεσμούς και στους πολιτικούς συνδυασμούς που κρίνουν ότι θα αντιμετωπίσουν και θα λύσουν καλύτερα τα προβλήματά τους.
Η εμπιστοσύνη τους είναι η καλύτερη ψήφος εμπιστοσύνης. Αρκεί να το καταλάβουν όλοι όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη σφαίρα της πολιτικής εξουσίας.
Και πολύ απλά. Να βάλουν το χέρι στην καρδιά, να ακούσουν τους νέους μας, να τους νιώσουν και να τους υπηρετήσουν με ειλικρίνεια.
Τότε πραγματικά θα έχουν καταφέρει να ισορροπήσουν το ζυγό μεταξύ της πολιτικής και της νεότητας και να φέρουν τους νέους μας πιο κοντά στους θεσμούς του Κράτους.
Αλλά το κυριότερο. Να τους μετατρέψουν σε ενεργούς πολίτες, πού το έχει τόσο ανάγκη η σύγχρονη Δημοκρατία μας.
Ας ευχηθούμε στους νέους και στις νέες μας να έχουν καλή συμμετοχή στη χαρά της Δημοκρατίας, στην υπέρτατη δημοκρατική διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμά μας, μέσα από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με κριτική σκέψη, μακριά από θυμό και ακραίες τάσεις.
Γιατί αυτό είναι το μεγαλείο της Δημοκρατίας μας.
Λάμπρος Μπαμπαλιούτας
Δικηγόρος – Επ. Καθ. Παντείου Παν/μίου