Όψιμες και ανειλικρινείς οι αντιδράσεις του ΦοΔΣΑ Στερεάς
Όψιμες και ανειλικρινείς οι αντιδράσεις του ΦοΔΣΑ Στερεάς για τις «αλλαγές» στο σχεδιασμό της κυβέρνησης αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ στην κατασκευή των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και γενικότερα στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου (ΠΕΣΔΑ).
Δεν χρειάζονται πολλά σχόλια, αλλά δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε, όταν λέγαμε ότι οι όποιες καθυστερήσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων οφείλονται στα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση και το μοίρασμα της πίτας ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου. Πάντα οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις έχουν ως σκοπό την υπονόμευση και την αδυναμία επίτευξης των στόχων για να φανεί η αναγκαιότητα της ιδιωτικοποίησης. Ποια Κυκλική Οικονομία, ποια Διαλογή στην Πηγή και Ανακύκλωση, ποια Πράσινα Σημεία, ποια δημόσια χρηματοδότηση για τις ΜΕΑ. Να θυμίσω μόνο, στις συζητήσεις που γίνονταν για τις ΜΕΑ στη Στερεά και για το ΠΕΣΔΑ, από την προηγούμενη δημοτική αρχή ακόμα, τον στόμφο με τον οποίο οι αρμόδιοι του ΦΟΔΣΑ και οι δήμαρχοι τόνιζαν και επέμειναν στη “ΔΗΜΟΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ” των έργων. Κι εγώ έλεγα και έγραφα ότι θα γίνουν με ΣΔΙΤ και θα είναι ντάλα μεσημέρι! Κι αυτό γιατί φαινόταν πού πήγαινε το πράμα…
Κροκοδείλια δάκρυα λοιπόν, ψεύτικο και επιφανειακό ενδιαφέρον. Όλα αυτά τα χρόνια δεν είδαμε το Περιφερειακό Συμβούλιο ή ένα δημοτικό συμβούλιο να καταγγέλλει τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ Στερεάς και των Δημοτικών Σχεδίων. Ήξεραν τις μεθοδεύσεις για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Είχαν ακούσει και διαβάσει για την καύση και τις μονάδες καύσης που ετοιμάζονται από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στα πλαίσια των ΣΔΙΤ. Όλοι ήξεραν τις πιέσεις των συμφερόντων και του λόμπι των εταιρειών και δεν έκαναν τίποτα να αλλάξει η ροή των πραγμάτων.
Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, ο κ Γραφάκος, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πριν 2,5 μήνες, στις 2 Νοεμβρίου, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τις A-Energy Investment Initiative και ΣΔΙΤ Forum Initiative με τη συνεργασία των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνοντας ότι «με τη δημοπράτηση των μονάδων Βόλου, Λάρισας, ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Νάξου στις αρχές του 2023 ολοκληρώνεται ο μεγάλος κύκλος. Κατόπιν τούτων στην συνέχεια οι φορείς διαχείρισης απορριμμάτων θα πρέπει είτε να κατασκευάσουν έργα μέσω σύμπραξης με ιδιώτες ή να τα κατασκευάσουν αποκλειστικά με δικούς τους πόρους.» Πού ήταν οι αντιδράσεις;
Ως μόνη λύση στο αδιέξοδο θα ήταν η Διαλογή στην Πηγή, τα Πράσινα Σημεία, οι Μονάδες Κομποστοποίησης με αυτοχρηματοδότηση και οι ΧΥΤΑ εννοείται Έτσι κι αλλιώς τα τέλη λειτουργίας των ΜΕΑ θα ήταν υπέρογκα και θα τα επωμίζονταν πάλι οι δημότες. Κατά τα άλλα θα χρηματοδοτούν πλατείες από το Ταμείο Ανάκαμψης.