Μετάλλαξη «Όμικρον» και Εξεταστική στα Ελληνικά Πανεπιστήμια: και στη μέση Φοιτητές και Καθηγητές
Βρισκόμαστε σε ένα ακόμη κύμα της φοβερής πανδημίας του Cοvid-19, με τα κρούσματα να φτάνουν σε υψηλά μεγέθη. Με μία κοινωνία κουρασμένη και με μία οικονομία σκληρά δοκιμασμένη, πού τα αποτελέσματά της δεν θα αργήσουμε να τα δούμε. Μέσα στη δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, δοκιμάζονται και τα Πανεπιστήμιά μας. Δοκιμάζονται οι Διοικήσεις τους, δοκιμάζονται οι προϋπολογισμοί τους, δοκιμάζεται και ο ενεργός πληθυσμός τους. Φοιτητές και Καθηγητές.
Πέρασε ήδη μία διετία από τότε που η τηλεκπαίδευση μπήκε στην ακαδημαϊκή ζωή μας, από τότε που οι διάδρομοι των κτιρίων και τα αμφιθέατρά μας, απλώς μας θύμιζαν περασμένες ωραίες εποχές, όπου «η ζωντάνια της νεότητας συνυπήρχε με την ηλικιακή ωριμότητα της γνώσης». Εκεί που «η συ λειτουργία αμφισβήτησης και γνώσης» συναντούσε «τον αυθορμητισμό και την λογική των επιστημονικών επιχειρημάτων».
Και ήρθε το τρέχον ακαδημαϊκό έτος με την επιστροφή στο φυσικό μας χώρο. Ήρθε η χρονική στιγμή να γνωρίσουν από κοντά οι νέοι φοιτητές μας τους χώρους της ελεύθερης διακίνησης των γνώσεων, των ιδεών, του ζωντανού πολιτικού διαλόγου, αλλά και του νεανικού αντιλόγου. Ήρθε η στιγμή να αποχωριστούμε τους απρόσωπους υπολογιστές και να γνωρίσουμε από κοντά τους φοιτητές μας, μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρες για όλους μας και με υγειονομικές προϋποθέσεις που ίσως λησμονούν σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι δυστυχώς η πανδημία δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά είναι εδώ, είναι δίπλα μας.
«Συναντηθήκαμε» με τους φοιτητές μας μετά από δύο περίπου έτη, με την εποπτεύουσα Αρχή να ορίζει ότι τα μαθήματα θα διεξάγονται σε αίθουσες και αμφιθέατρα με την εξωπραγματική «μέγιστη δυνατή χωρητικότητα». Ο ένας δίπλα στον άλλο, με ελέγχους κατά την έσοδο και με τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να ταλαιπωρούνται και να δημιουργούνται «ουρές» δεκάδων φοιτητών, οι οποίοι με μεγάλη σοβαρότητα υπέμεναν και συνεχίζουν να υπομένουν τις πρωτόγνωρες συνθήκες «επιστροφής στην πανεπιστημιακή κανονικότητα». Ίσως η εφαρμογή της Green Pass θα έπρεπε να λάβει χώρα από την αρχή του εξαμήνου σε όλα τα Πανεπιστήμια. Ας είναι. Πάντοτε η καθυστερημένη εφαρμογή καλών πρακτικών ήταν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Μία «κανονικότητα» που ήρθε να διαταράξει η μετάλλαξη «Όμικρον».
Και ήρθε η σημαντικότερη περίοδος για το χειμερινό μας εξάμηνο. Η περίοδος της εξεταστικής για όλους μας. Ήρθε η στιγμή να δοκιμαστεί για μία ακόμη φορά η υπομονή όλων μας, με τον καθορισμό των συνθηκών, βάσει των οποίων θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για το χειμερινό εξάμηνο. Μέσα σε μία χρονική περίοδο όπου η μετάλλαξη «Όμικρον» έχει εμφανίσει πολλά κρούσματα και με το φόβο να έχει παρουσιαστεί στα πρόσωπα σχεδόν όλων των ενεργών μελών της ακαδημαϊκής μας κοινότητας, παρά τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη προς τις αποφάσεις των ειδικών. Εξετάσεις λοιπόν, μέσω Εγκυκλίου λίγο πριν από την Σύνοδο των Πρυτάνεων (χωρίς να ακουστεί προηγουμένως η Πανεπιστημιακή Κοινότητα, Φοιτητές και Καθηγητές). Εξετάσεις με φυσική παρουσία (διά ζώσης) και με τους γονείς δικαίως να ανησυχούν και να φοβούνται για τα παιδιά τους. Ίσως εάν είχε ακουστεί προηγουμένως η Πανεπιστημιακή Κοινότητα τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.
Επομένως «Φοιτητές και Καθηγητές στη μέση», χωρίς να ακουστούν προηγουμένως, λες και δεν υπάρχει η ενεργή ακαδημαϊκή Κοινότητα. Ο καθένας ας αναλάβει την ευθύνη του (ατομική και πολιτική) και στο τέλος θα «κλείσουμε τον Λογαριασμό Αποτελέσματα Χρήσεως».
Εμείς πάντως θα είμαστε δίπλα στους φοιτητές μας, χωρίς φόβο, αλλά με πάθος για να τους κάνουμε ακόμη καλύτερους και να δημιουργήσουν μία κοινωνία ακόμη καλύτερη, αξιοκρατική, αποτελεσματική και ελπιδοφόρα.
Τους περιμένουμε εξάλλου στο επόμενο εξάμηνο να εξερευνήσουμε μαζί τις σύγχρονες πτυχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Τοπικής Δημοκρατίας, όπως κάνουμε με επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια, προετοιμάζοντας τις επόμενες γενιές αιρετών.
Περιμένουμε και πάλι το φίλο μας Γιώργο Σιμόπουλο, αυτή τη φορά όχι διαδικτυακά, αλλά δια ζώσης, φιλοξενώντας τον «στο σπίτι μας» (στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου), προκειμένου να μιλήσουμε από κοντά (στους φοιτητές μας και με τους φοιτητές μας) για την Τοπική Δημοκρατία, «για το πολιτικό σχολείο των πολιτών», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στα συγγράμματά του ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχ. Στασινόπουλος.
Καλή επιτυχία, λοιπόν, σε όλους τους φοιτητές μέσα από την καρδιά μας.
Λάμπρος Π. Μπαμπαλιούτας
Δικηγόρος- Επ. Καθηγητής Παντείου Παν/μίου