Βουλή: Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία (video)
Τα ξίφη τους διασταυρώνουν σήμερα στη Βουλή Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας.
Παίρνοντας τον λόγο πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά αρνητική καμπή. Και όσο περισσότερα αρνητικά ρεκόρ καταγράφει η χώρα, τόσο περισσότερο οι έχοντες την ευθύνη παύουν να συζητούν τα ζητήματα αυτά».
«Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη στα θύματα, αναλογικά με τον πληθυσμό. Κάθε εβδομάδα περίπου 300 συμπολίτες μας, ένα μικρό χωριό, φεύγει», συνέχισε.
«Κρύβεστε. Για να κρύψετε προφανώς την παταγώδη αποτυχία σας. Και στην προσπάθειά σας αυτή κρύβετε την αλήθεια», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, προσθέτοντας πως ελπίζει η επίκαιρη αυτή ερώτηση να λειτουργήσει ως «ξυπνητήρι» για την κυβέρνηση.
Μητσοτάκης: Πού είδατε ότι η κυβέρνηση κήρυξε τη λήξη της πανδημίας;
Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός, ξεκίνησε την απάντησή του προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απηύθυνε ειλικρινείς ευχές για την περιπέτεια της υγείας της Φώφης Γεννηματά.
Αντικρούοντας την εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση κήρυξε τη λήξη της πανδημίας, είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες αναφορικά με τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020.
«Είναι λάθος να απομονώνετε τι συμβαίνει στη χώρα για κάποιες εβδομάδες και να μην κοιτάζετε τη μεγάλη εικόνα», αντέτεινε προσθέτοντας:
«Αφήσατε να εννοηθεί ότι ο εμβολιασμός δεν είναι η απάντηση κατά της πανδημίας. Κάνετε λάθος κύριε Τσίπρα. Η μόνη απάντηση που έχουμε απέναντι στη μάστιγα του κορωνοϊού είναι το εμβόλιο. Αυτό αποδεικνύεται από όλα τα ιατρικά δεδομένα».
Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα αλλά και την ασφάλεια των εμβολίων, ο πρωθυπουργός είπε κατηγορηματικά ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν θα ξανακλείσουν.
Η υγειονομική κρίση και τα επιλεκτικά δεδομένα έγιναν πολύ συχνά αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Πιστεύω ότι η σημερινή επίκαιρη ερώτηση καταφέρνει μέσα στις 210 λέξεις της εισαγωγής της καταφέρνει να τα χωρέσει όλα, αυθαίρετες κρίσεις και μίζερα συμπεράσματα. Μόνο ένα δεν περιέχει: σοβαρές προτάσεις.
Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, έχουν εμβολιαστεί πάνω από 6,5 εκατ. συμπολίτες μας. Είναι ένα ποσοστό υψηλότερο από αυτό που οι πολίτες έλεγαν ότι θα πετυχαίναμε. Ασφαλώς ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλύτερα δεδομένα. Είναι όμως μια συνειδητή αστοχία; Είναι κοινωνική κόπωση; Είναι θρησκευτικές ιδιαιτερότητες; Είναι όλα αυτά. Είναι όμως αποτέλεσμα και ενός κοινωνικού μετώπου που ποτέ δεν εδραιώθηκε. Η πολιτεία ίσως με λάθη αλλά πάντα με συνέπεια, υπηρέτησε το καθήκον της εδώ και δύο χρόνια. Εσείς, υπηρετήσατε το δικό σας;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός εγκαλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι κάθε φορά που έκλειναν τα σχολεία, η αντιπολίτευση ζητούσε να ανοίξουν, και κάθε φορά που άνοιγαν η αντιπολίτευση ζητούσε να κλείσουν».
Οι τόνοι της συζήτησης ανέβηκαν όταν ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον πρώην υφυπουργό ηγείας Παύλο Πολάκη, λέγοντας ότι πρότεινε φάρμακα κατά του κορωνοϊού που τα αμερικανικά CDC είχαν ανακοινώσει ότι προορίζονται μόνο για ζώα, προσθέτοντας ότι εμβολιάστηκε μόνο όταν αναγκάστηκε ναι το πράξει.
«Προσπαθώ να σκεφτώ ένα πράγμα που έκανε η κυβέρνηση αυτούς τους μήνες της πανδημίας που να βρήκατε να πείτε κάτι θετικό γι’ αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα. Για ποιο αρραγές μέτωπο μιλάτε λοιπόν;» συνέχισε ο πρωθυπουργός αναρωτώμενος πού είναι η καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού την οποία είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα ποιες είναι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού και τι διαφορετικό θα έκανε ο ίδιος.
Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την απάντησή του διαβάζοντας την ανάρτηση ενός Έλληνα γιατρού: «Κοιτάξτε να εμβολιάσετε τους ηλικιωμένους συγγενείς σας και αφήστε τις δικαιολογίες για τις θνητότητες».
Καλώντας τέλος τους πολίτες είπε: «Ελάτε να διαψεύσουμε τις θεωρίες και να πείσουμε ότι δεν καταγραφόμαστε ως βαλκανική ιδιαιτερότητα. Πρώτη προτεραιότητα οι άνθρωποι άνω των 60 ετών και δεύτερη οι νέοι μας».
«Θα περίμενα από εσάς κ. Τσίπρα λίγη περισσότερη συγκρότηση και δημιουργική κατάθεση προτάσεων ώστε να διαψεύσετε όσους υποστηρίζουν ότι κάθε δυσκολία είναι για εσάς μια χρυσή ευκαιρία», είπε ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός.