Τσίπρας: Νέα αρχή για την κοινωνία, το κράτος και την οικονομία, με εγγυητή την προοδευτική διακυβέρνηση
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με στόχο μια “Νέα Αρχή για το κράτος και την οικονομία, με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή και εγγυητή μια προοδευτική διακυβέρνηση”, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 85ης ΔΕΘ και ταυτόχρονα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι “κυβερνά με διχασμό και αυταρχισμό, δεν κυβερνά για τη πλειοψηφία των Ελλήνων, δεν κυβερνά ούτε καν για όσους τον εξέλεξαν, κυβερνά για λογαριασμό μιας μικρής μειοψηφίας”.
Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για: “Μια Νέα Αρχή για το πολιτικό σύστημα. Μια Νέα Αρχή για το Κράτος και το μοντέλο διακυβέρνησης. Μια Νέα Αρχή για την οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο. Μια Νέα Αρχή με την κοινωνία”.
Νέο μοντέλο διακυβέρνησης
Μίλησε για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, για ένα δημοκρατικό, αποτελεσματικό και ανθρώπινο κράτος και ανέλαβε τις παρακάτω δεσμεύσεις για την επομένη των εκλογών, στην περίπτωση που τις κερδίσει:
– Καταργούμε τον νόμο για το δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, που τα οδυνηρά του αποτελέσματα αποδείχτηκαν και στις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές.
– Καταργούμε την πολυδάπανη και αναποτελεσματική Προεδρία της Κυβέρνησης. Στη θέση της δημιουργείται στο επίπεδο του γραφείου του Πρωθυπουργού ένα λιτό και λειτουργικό σχήμα, στο πρότυπο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών.
– Προχωρούμε στην ουσιαστική και ολόπλευρη αποκομματικοποίηση του κράτους. Κόβοντας τον ομφάλιο λώρο των μετακλητών υπαλλήλων.
«Ως αποφασιστικό μέτρο στην κατεύθυνση αυτή καταργούμε τις στρατιές των μετακλητών στο δημόσιο τομέα. Σήμερα ο κάθε υπουργός έχει μια στρατιά μετακλητών που σε κάθε ανασχηματισμό τον παίρνει μαζί του. Αυτό θα τελειώσει» επισήμανε.
– Καταργούμε επίσης, τις απαράδεκτες ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης για δυνατότητα τοποθέτησης μετακλητών σε θέσεις της πάγιας διοικητικής ιεραρχίας. «Τα υπουργεία θα σταματήσουν να είναι φέουδα κομματικών στρατών. Το ξαναλέω, αυτό θα τελειώσει» τόνισε.
– Καταργούμε, επίσης, τις υπέρογκες και σκανδαλώδεις αμοιβές των λεγόμενων golden boys σε δημόσιους οργανισμούς Κοινής ωφέλειας.
– Σε δυο κρίσιμους τομείς, στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και στην εθνική ασφάλεια δημιουργούμε σύγχρονες, σταθερές και υπό διακομματικό έλεγχο δομές,
– Συστήνουμε την Ενιαία Αρχή Πολιτικής Προστασίας. Πρόταση που διαμορφώσαμε στη βάση του πορίσματος Γκολντάμερ για τις δασικές πυρκαγιές. Με διαλειτουργικότητα με όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και με επιλογή διοίκησης διακομματικής αποδοχής. Βάζουμε τέλος στη χρόνια παθογένεια της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και της έλλειψης συντονισμού μεταξύ υπουργείων και υπηρεσιών, τόσο στο στάδιο της πρόληψης όσο και στο στάδιο της αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων.
– Δημιουργούμε Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Ένα, θεσμό, αντίστοιχο με αυτόν που λειτουργεί σε πολλές προηγμένες δημοκρατίες, ως όργανο σχεδιασμού της εθνικής στρατηγικής και συντονισμού της δράσης των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.
– Προχωράμε σε βαθύ και ουσιαστικό εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας. Η επιλογή της ηγεσίας της ΕΛΑΣ γίνεται από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Όλες οι προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας διενεργούνται μόνο μέσω ΑΣΕΠ και πανελλαδικών εξετάσεων.
– Θεσπίζουμε την αξιοκρατική επιλογή διοικήσεων Νοσοκομείων και άλλων κρίσιμων δομών του κοινωνικού κράτους μέσω ανοιχτών και αντικειμενικών διαδικασιών. Τελειώνουμε με το «έθιμο» της επιλογής αποτυχημένων πολιτευτών για τη διοίκηση νοσοκομείων.
– Ενισχύουμε ουσιαστικά την αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο της πολιτικής μας στόχευσης για αποκεντρωμένο κράτος δίπλα στον πολίτη. Παραχωρούμε αρμοδιότητες του κοινωνικού κράτους σε Δήμους και αναπτυξιακές αρμοδιότητες στις Περιφέρειες.
– Ενισχύουμε το ΑΣΕΠ σε υποδομές και προσωπικό. Όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο θα διενεργούνται μέσω ΑΣΕΠ. Καταργούμε την πληθώρα των διατάξεων για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
– Προχωρούμε στην υλοποίηση ολιστικού σχεδίου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου, με έμφαση στην ταυτόχρονη απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να αντιμετωπιστεί η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας και του πελατειακού κράτους, που παρατηρείται σήμερα.
– Ενισχύουμε τον πλουραλισμό στην ενημέρωση με οδηγό μία σύγχρονη κι ανταγωνιστική δημόσια τηλεόραση. Επιλέγουμε τη Διοίκηση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και επαναφέρουμε την ευθύνη τους στα αρμόδια υπουργεία.
– Προχωρούμε, τέλος, σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας και ελέγχου της εγκυρότητας των μετρήσεων κοινής γνώμης. Με την υποχρέωση ανάρτησης στη διαύγεια όλων των πρωτογενών στοιχείων των μετρήσεων κάθε εταιρείας, καθώς και των συμβάσεων έργου που συνάπτουν με δημόσιους ή ιδιωτικούς εντολείς. Με αυτά τα τολμηρά μέτρα θα επιχειρήσουμε να βάλουμε ένα τέλος στο φαύλο, κομματικό, μεροληπτικό, πελατειακό κράτος.
Σχέδιο για το νέο ΕΣΥ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ παρουσίασε το σχέδιο του κόμματος για το νέο ΕΣΥ, που, όπως είπε, προβλέπει:
– Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με δύο δισ. από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δισ. από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. «Με προοπτική σε βάθος τετραετίας να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δαπάνες για την υγεία, που είναι στο 7% του ΑΕΠ».
– Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε να καταπολεμήσουμε το brain drain, με τον εισαγόμενο μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ. Και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.
– Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο χωρίς να αντικατασταθούν.
– Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.
– Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας.
– Ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.
– Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ. «Από τις 127 που λειτουργούν έχουμε στόχο να πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα».
– Εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.
– Λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.
– Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ’ οίκον Φροντίδας.
Νέα αρχή στην Παιδεία
Στον τομέα της Παιδείας έκανε λόγο για μια «μεγάλη τολμηρή δημοκρατική μεταρρύθμιση, με στόχο ένα ισχυρό δημόσιο σχολείο, και ένα υψηλού επιπέδου δημόσιο πανεπιστήμιο, ανοιχτό σε όσους νέους έχουν μαθησιακή δυνατότητα και ισχυρή θέληση για γνώση», που προβλέπει:
– Την Καθιέρωση της δεκατετράχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
– Την άμεση επιπλέον ενίσχυση με 20.000 διορισμούς δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
– Τη θέσπιση ρήτρας αυτόματης πρόσληψης, ώστε αυτόματα να διορίζεται ένας εκπαιδευτικός για καθέναν που θα συνταξιοδοτείται.
– Τον διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.
– Τον διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας, του αριθμού μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, με 2000 διορισμούς ανά έτος. «Εμείς θέλουμε εκπαιδευτικούς στα Πανεπιστήμια, όχι αστυνομικούς» τόνισε.
– Τη διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης.
– Τη ριζική αναβάθμιση του Απολυτηρίου του Λυκείου, με ταυτόχρονη αναδιαμόρφωση του προγράμματος, ώστε στη Γ΄ Λυκείου να διδάσκονται λιγότερα μαθήματα περισσότερες ώρες.
– Την επαναφορά του συστήματος εισαγωγής των “πράσινων” και “κόκκινων” σχολών που είχαμε ήδη νομοθετήσει αλλά δεν εφαρμόστηκε, και παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνο την απόκτηση του απολυτηρίου Λυκείου. «Εμείς θέλουμε ο κάθε νέος και η κάθε νέα μπορεί να σπουδάσει στην Ελλάδα και όχι να τρέχει στο εξωτερικό».
– Τη λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών, και θα λειτουργούν σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς.
– Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που, «προφανώς, έχει καταντήσει ανέκδοτο, διότι την θεσμοθέτησαν για να μην την εφαρμόσουν».
Προστασία της εργασίας
Ο κ. Τσίπρας καταδίκασε την «ανήθικη», όπως τη χαρακτήρισε, πράξη εταιρείας deliveri, που «αξιοποίησε το νόμο Χατζηδάκη», χειροκρότησε την άμεση αντίδραση των θιγομένων διανομέων φαγητού και της κοινωνίας και τόνισε πως η όποια υποχώρηση από την πλευρά της εταιρείας είναι μια πρώτη νίκη.
Έθεσε ως προτεραιότητα την προστασία της εργασίας και τόνισε πως είναι ήδη έτοιμες οι πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις και πιο συγκεκριμένα:
– Την πρώτη μέρα της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης θεσμοθετούμε τη γενναία αύξηση του Κατώτατου Μισθού στα 800 ευρώ.
– Καταργούμε τον νόμο Χατζηδάκη που καταργεί το οκτάωρο εργασίας και θεσμοθετεί απλήρωτες υπερωρίες
– Εγκαθιδρύουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων.
– Αποκαθιστούμε και διευρύνουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας
– Επαναφέρουμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης
– Ενισχύουμε ξανά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
– Αποκαθιστούμε το Συνταγματικό δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία
– Ρυθμίζουμε τη τηλεργασία.
– Μετατρέπουμε σε αορίστου χρόνου τις συμβάσεις όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου
– Μειώνουμε το όριο των υπερωριών και καταργούμε το θεσμό της υπερεργασίας
– Αποκαθιστούμε και κατοχυρώνουμε θεσμικά το δικαίωμα στην απεργία.
– Εφαρμόζουμε πιλοτικά το 35ώρο, χωρίς μείωση αποδοχών και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις το επιλέξουν.
– Ενισχύουμε τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο Δημόσιο τομέα.
– Προχωρούμε άμεσα σε ένα ειδικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση του brain drain, άρα ένα πρόγραμμα brain gain, με ενίσχυση της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές.
– Υλοποιούμε άμεσα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 εργαζόμενους, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών, με παράλληλη κατάρτιση και επανακατάρτιση.
– Τέλος, αναγνωρίζουμε τους “αόρατους” εργαζόμενους σε πλατφόρμες ως μισθωτούς με εξαρτημένη εργασία, δίνοντάς τους δικαιώματα σε κατοχυρωμένο μισθό, ωράρια και ασφάλεια.
Παρεμβάσεις για τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ έχει έτοιμες τις πρώτες παρεμβάσεις για τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών και υπογράμμισε:
– Προχωρούμε σε διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες.
– Καταργούμε τον Πτωχευτικό Κώδικα Μητσοτάκη που οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, σε πτώχευση.
– Θεσμοθετούμε μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.
– Θεσμοθετούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης.
Καταπολέμηση της ακρίβειας
Για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας ανέλαβε τις εξής δεσμεύσεις:
– Προχωράμε σε ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης, καθώς και στη βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΕ. Δηλαδή μείωση 20% για το πετρέλαιο κίνησης. Μείωση 50% για βενζίνη. Μείωση 93% -σχεδόν αναστολή- για το πετρέλαιο θέρμανσης. «Δεν αντιμετωπίζεται η ακρίβεια με την “ασπιρίνη” των 150.000.000 ευρώ που ανακοίνωσε κ. Μητσοτάκης» σημείωσε.
– Προχωρούμε σε ρύθμιση της αγοράς ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία των καρτέλ και να μειωθούν τα τιμολόγια.
– Επαναφέρουμε το κοινωνικό τιμολόγιο, μειώνουμε δραστικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά.
– Επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και στις ορεινές περιοχές, λόγω του πιο ψυχρού και μεγαλύτερου σε διάρκεια χειμώνα.
Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα
«Προχωρούμε στην αντιμετώπιση των πολιτών, όχι με βάση την ιδιότητά τους αλλά ανάλογα με τα εισοδήματά τους, δίκαια και προοδευτικά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:
– Καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Για μισθωτούς, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, για όλους, ανεξάρτητα από το πού προέρχεται το εισόδημά τους. Χωρίς αυθαίρετες και άδικες διακρίσεις. Και μειώνουμε προοδευτικά τον συντελεστή για εισοδήματα από 40.000 ευρώ έως 65.000 ευρώ.
– Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος. Και ειδικά για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, που στο περιβάλλον της κλιματικής κρίσης και της αύξησης των τιμών αντιμετωπίζει ζωτικής σημασίας προβλήματα:
– Χορηγούμε Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης σε όλους τους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματός τους από τις φωτιές.
– Ρυθμίζουμε τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές.
– Χορηγούμε Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης στους κτηνοτρόφους ορεινών και νησιωτικών περιοχών για αγορά ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων.
– Χορηγούμε ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος
– Επιστρέφουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης.
– Λαμβάνουμε ειδικά μέτρα για την προστασία των εθνικών μας προϊόντων έναντι της νοθείας και των ελληνοποιήσεων.
Για τη μεσαία τάξη
Ο κ. Τίπρας έκανε ειδική αναφορά στη μεσαία τάξη και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι την “εξαπάτησε” σε σχέση με αυτά που της υποσχέθηκε στις εκλογές του 2019.
«Ποια είναι στα αλήθεια αυτή η μεσαία τάξη που ξαφνικά τόσο συγκίνησε εκείνους που λίγα χρόνια πριν, τους έριχναν τα βάρη της χρεοκοπίας και τους έλεγαν “μαζί τα φάγαμε”; Είναι μήπως αυτοί που έχουν τόσο μεγάλα κέρδη και ωφελήθηκαν καθόλου από τις φοροελαφρύνσεις στα μερίσματα και στα κέρδη των επιχειρήσεων; Ή είναι αυτοί που έχουν από 800.000 ακίνητη περιουσία να μεταβιβάσουν σε κάθε τους παιδί;», αναρωτήθηκε και απάντησε:
«Όχι δεν είναι αυτοί. Αυτοί είναι η τάξη και οι συνδαιτυμόνες του κ. Μητσοτάκη, για τα συμφέροντα των οποίων εργάζεται. Μεσαία τάξη, είναι οι άνθρωποι που ξυπνάνε το πρωί να πάνε στη δουλειά, στη βιοτεχνία, στο μαγαζί. Είναι αυτοί που ζουν από τον κόπο τους. Είναι ο κορμός της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Αυτούς τους ανθρώπους, όμως, πρωτίστως εξαπάτησε ο κ. Μητσοτάκης το 2019».
Το δίλημμα των επόμενων εκλογών
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει και έθεσε, από την πλευρά του, το δίλημμα των επόμενων εκλογών.
«Δεσμεύομαι ότι η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι η κυβέρνηση ενός κόμματος», είπε και συνέχισε: «Σε κυβερνητικές θέσεις θα τοποθετηθούν και εκπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων που κρατούν όρθια την οικονομία και τη χώρα. Της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων, των νέων. Είμαστε έτοιμοι προγραμματικά. Πιο έμπειροι και πιο ώριμοι. Αποφασιστικοί και με γνώση της ευθύνης μας».
Όσον αφορά στο δίλημμα των επόμενων εκλογών, επισήμανε:
«Ο κ. Μητσοτάκης, αφελώς, επέλεξε τη προηγούμενη εβδομάδα να θέσει αυτός το δίλημμα των επόμενων εκλογών, φανερώνοντας σε όλους την αδυναμία του να φτάσει ως το τέλος της θητείας του. Στην ουσία προεξοφλώντας πρόωρη προσφυγή στη κάλπη για να αποφύγει τη ραγδαία φθορά.
Και μας είπε ή εγώ ή το χάος. Μόνο που μάλλον δεν θα τον έχουν ενημερώσει οι ακριβοπληρωμένοι επικοινωνιακοί του σύμβουλοι πως είναι ήδη αργά. Γιατί, για τη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, ο κ. Μητσοτάκης είναι το χάος. Ο ελληνικός λαός θα εκφραστεί ανόθευτα και αυθεντικά.
Και το δίλημμα θα είναι ξεκάθαρο: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα ή νέες εκλογικές περιπέτειες και εκβιασμοί».
Τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την πορεία των μεγάλων έργων της Θεσσαλονίκης και είπε χαρακτηριστικά:
– Στον ΟΑΣΘ ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τη προμήθεια 350 καινούργιων λεωφορείων.
-Το μετρό ξαναέγινε ανέκδοτο. Εμείς το παραλάβαμε σταματημένο στο 30% και το παραδώσαμε στο 80% το 2019. Με προοπτική λειτουργίας της κεντρικής γραμμής από το 2020 για όλους στους σταθμούς πλην της Βενιζέλου. Και ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και αποφάσισε να εκδικηθεί όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τους Θεσσαλονικείς, τη Θεσσαλονίκη και τη πολιτισμική της κληρονομιά. Με μια επιλογή απόσπασης των αρχαίων από το Σταθμό της Βενιζέλου που θα αυξήσει σημαντικά το κόστος του έργου και το χρόνο παράδοσης, ενδεχομένως και το όφελος του αναδόχου.
Όπως είπε, «δεν είναι μόνο το μετρό που αποδεικνύει ότι ο κ. Μητσοτάκης εκδικείται τη Θεσσαλονίκη. Είναι η σιδηροδρομική Εγνατία που αγνοείται η τύχη της. Είναι το διαμετακομιστικό κέντρο στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου που έχει παγώσει. Είναι ο Φορέας Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου που απαξιώθηκε. Είναι το στρατόπεδο Κόδρα, που η απόδοσή του πάγωσε. Είναι το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης που πια δεν έχει καμία αναπτυξιακή αρμοδιότητα. Είναι το γήπεδο του ΠΑΟΚ που ούτε αυτό προχωρά, παρά τις δεσμεύσεις. Και είναι τέλος η ολοκληρωτική απουσία της Θεσσαλονίκης από τα κονδύλια για το Ταμείο Ανάκαμψης».
Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανασχεδιαστούν με προτεραιότητα τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης” συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Μπέττυ Μπαζιάνα.
Στις πρώτες σειρές του Βελλίδειου κάθισαν συμβολικά γιατροί και νοσηλευτές, που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας του κορονοϊού και αμέσως μετά εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.
Πριν από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo Τάσος Τζήκας, ο οποίος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της 85ης ΔΕΘ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ