Οι μυστικές ιδιότητες των λιβαδιών της Ποσειδωνίας στη θάλασσα της Ερέτριας
Γεμάτη από λιβάδια της Ποσειδωνίας είναι η θάλασσα της Ερέτριας, γνωστά επίσης ως τα φύκια της Μεσογείου με πλούσια χρησιμότητα για όλο το οικοσύστημα.
Μία απ’ αυτές είναι η μεγάλη ποσότητα οξυγόνου που διοχετεύει στην ατμόσφαιρα ανάλογη με αυτή ενός τροπικού δάσους, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί καταφύγιο θαλάσσιων ζώων και τόπο αναπαραγωγής τους.
Αποτελεί βιότοπο όπου ζουν, φωλιάζουν και αναπαράγονται πλήθος ζώων της θάλασσας. Λειτουργεί ως φίλτρο και καθαρίζει τα νερά.
Όπως τα χερσαία φυτά συγκρατούν με τις ρίζες τους το χώμα στην ξηρά, έτσι και τα δάση της Ποσειδωνίας συγκρατούν με τις ρίζες τους την άμμο μέσα στη θάλασσα.
Προσπάθειες να προστατευθεί το συγκεκριμένο είδος κάνει ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικής Ακτής Ερέτριας ” Πικροδάφνη” και το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, το οποίο έχει αναλάβει την χαρτογράφηση των δασών Ποσειδωνίας στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι κατά καιρούς περνάνε από τον Ευβοϊκό αλιευτικά σκάφη με συρόμενα αλιευτικά εργαλεία, τα οποία προκαλούν μεγάλη ζημιά στα λιβάδια Ποσειδωνίας, αλλά και στον βυθό γενικά.