Ο Ιταλός που έσωσε την πόλη της Λαμίας το 1944

18 Οκτωβρίου 1944 ημέρα διπλής εορτής για την πόλη της Λαμίας, που τιμά την μνήμη του Ευαγγελιστή Λουκά Πολιούχο της και την απελευθέρωσή της από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα.
Ο Eugenio De Simone Ιταλός φιλέλληνας ήταν αυτός που αιχμάλωτος των Γερμανών στο στρατόπεδο Τσαλτάκη, είχε επιφορτιστεί να εκτελέσει την εντολή πυροδοτήσεων των εκρηκτικών μηχανισμών κατά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων. Αν και ο Δήμαρχος της πόλης μας ο Νικόλαος Κοκκαλάκης πλαισιωμένος από τον κ. Λουκά Τσαγκάρη και τον Αρχιμανδρίτη Πάμφιλο Παπαγιάννη προσπάθησαν να μάθουν από τον Γερμανό διοικητή πότε ακριβώς θα γίνει η ανατίναξη δεν το έμαθαν και αφέθηκε η Λαμία στην τύχη της.
Ο Eugenio De Simone με κίνδυνο της ζωής του αποσύνδεσε τα καίρια σημεία των εκρηκτικών μηχανισμών και δεν έγινε ολοκληρωτική ανατίναξη των αποθηκών πυρκών – έγιναν μικροεκρήξεις – και έτσι σώθηκε το μεγαλύτερο τμήμα του στρατοπέδου και αποφεύχθηκε η καταστροφή της πόλης μας. Το πρωί της 18ης Οκτωβρίου χτύπησαν οι καμπάνες για το χαρμόσυνο γεγονός και τότε μπήκαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ.
Είναι χρέος όλων μας να θυμόμαστε και να τιμούμε τις αξίες των ανθρώπων που με κίνδυνο της ζωής τους προστάτευσαν όλους εμάς και όπως είπε κάποιος φίλος Λαμιώτης ” η 18 Οκτώβρη είναι η μέρα του Εθνικού μας ευεργέτη Eugenio De Simone”. Συγκινούμαστε και διδασκόμαστε διότι αυτή είναι η αξία της Ιστορικής μνήμης να αποτελεί μάθημα ες αεί για τις νεότερες γενιές.
Αιωνία η μνήμη στις καρδιές όλων των Λαμιέων.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ DE SIMONE