Tα επώνυμα προϊόντα του αιώνα
Η Ελληνική αλλά και η διεθνής αγορά μας αναγκάζει να αναθεωρήσουμε και να επανεξετάσουμε σχεδόν τα πάντα – όλα αλλάζουν…κάθε σκέψη, κάθε πράξη και κάθε θεσμός που μέχρι πρότινος θεωρείται δεδομένος.
Οι πλειονότητα των marketers πιστεύει ότι το marketing πρέπει να κάνει σημαντικές αλλαγές προκειμένου να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις.
• Οι διαφημίσεις γίνονται πιο άμεσες.
• Οι πιο ξεκάθαρες διαφημίσεις είναι θέμα σχέσεων προμηθευτή-καταναλωτή.
• Η γνώση των πελατών μας και των καταναλωτών είναι επιχειρηματικό πλεονέκτημα.
• Η εξυπηρέτηση των πελατών/καταναλωτών σας επιτρέπει να είσαστε ένας τέλειος συνεργάτης.
Η μεγαλύτερη επιτυχία των επόμενων ετών θα είναι να μπορεί κανείς να βάλεις στην αγορά νέο προϊόν με επιτυχία βέβαια.
Το brand marketing θα πρέπει να λάβει υπόψιν του τις εταιρικές και προϊοντικές αξίες προκειμένου να έχει πιθανότητες να επιτύχει.
Το brand marketing πρέπει να είναι διάφανο και οι καταναλωτές συνεχώς ξεχωρίζουν, βλέποντας πέρα από το προϊόν για να διαπιστώσουν εάν η εταιρία υλοποιεί τις υποσχέσεις της.
Η προσπάθεια των εταιριών είναι να επικεντρώσουν επιλεγμένα προϊόντα που αναμένουν ότι θα εξελιχθούν. Επενδύουν εκεί που είναι απαραίτητο, και εκεί που θα αποφέρει περισσότερο, και αυτό τις επιτρέπει να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά.
Υπάρχει γενικότερα μια αντίληψη ότι τα επιτυχημένα προϊόντα είναι διεθνή. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ λίγα πραγματικά διεθνή προϊόντα που είναι μπροστάριδες ενώ υπάρχουν πολλά προϊόντα Ελληνικά υψηλής ποιότητας.
Για να ευδοκιμήσει μια μάρκα, στο σημερινό ανταγωνιστικό και αρκετά τμηματοποιημένο περιβάλλον των μέσων, είναι επιτακτική η ανάγκη πραγματοποίησης ενός ολοκληρωμένου επικοινωνιακού πλάνου marketing και PR.
Οι εταιρίες πρέπει να εστιάζουν όλα τους τα όπλα και την προσοχή τους σε μερικές επώνυμες μάρκες που είναι στρατηγικές και έχουν περιθώρια ανάπτυξης.
Για να παραμείνουν οι μάρκες μπροστά οι κατασκευαστές τους θα πρέπει να κρατήσουν σωστούς προϋπολογισμούς της «έρευνας και ανάπτυξης» και επίσης να μπορούν να υποστηρίζουν αυτά τα νέα προϊόντα ή τις νέες ιδέες.
Πρέπει να ειπωθεί ότι η ψηλή ποιότητα «έρευνας και ανάπτυξης» μειώνει την πιθανότητα, κάποιος να αντιγράψει εύκολα ένα προϊόν.
Στις ημέρες μας χρειάζεται να παραδώσουμε και να επικοινωνήσουμε υψηλή αξία ανεξάρτητα εάν το προϊόν είναι διεθνές η Ελληνικό.
Οι καταναλωτές ψάχνουν απεγνωσμένα για αυτήν την «αξία» όταν περιτριγυρίζουν τους διαδρόμους κάποιου Super Market.
Σήμερα όπως γνωρίζει κάθε Marketeer συμβαίνουν τα ακόλουθα:
– Η οικονομία βρίσκετε σε φθίνουσα καμπή
– Τα φθηνά προϊόντα αυξάνονται
– Ο κύκλος ζωής ενός προϊόντος έχει συντομευτεί.
– Το Λιανεμπόριο δεν έχει απεριόριστους χώρους.
– Όλες οι εταιρίες θα έχουν να σας πουν για το 80/20. (80% των κερδών προέρχεται από το 20% των προϊόντων)
Η προσπάθεια μιας εταιρίας είναι η επικέντρωση σε επιλεγμένα προϊόντα που αναμένονται ότι θα εξελιχθούν. Επενδύουμε εκεί που είναι απαραίτητο, και εκεί που θα αποφέρει περισσότερα αποτελέσματα.
Αυτά όλα συμβαίνουν γιατί οι εταιρίες θέλουν να χτίσουν προϊόντα με υψηλές αξίες.
Ουσιαστικά η «υψηλή αξία» σημαίνει το χτύπημα τεσσάρων στόχων ταυτόχρονα ανεξάρτητα από πού έχει κατασκευαστεί :
• καλή ποιότητα,
• λογική τιμή,
• αξιόπιστο σέρβις,
• καλό όνομα της εταιρίας που το παράγει.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να μπουν οι κάτωθι ερωτήσεις στης επιχειρήσεις.
– Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα;
– Ποιο είναι το πλεονέκτημα που παίρνει ο πελάτης και ποιο ο καταναλωτής;
– Ποιο είναι το επόμενο πλεονέκτημά σας;
– Ποιες θα είναι οι κυριότερες ανάγκες των πελατών σας και των καταναλωτών σας σε 3 χρόνια από σήμερα;
– Ποια είναι η εικόνα της εταιρίας σας .
– Τι έχετε κάνει σαν κοινωνική υπεύθυνη εταιρία
– Ποιος και πως είναι ο κυριότερος ανταγωνιστής σας;
– Πως θα είναι τα επόμενα 3 χρόνια;
Οι εταιρίες που έχουν την τάση να περικόψουν τις δαπάνες τους σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα κέρδη τους σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, δεν έχουν καλύτερη απόδοση επενδυμένων κεφαλαίων από αυτές που συνετά αυξάνουν την διαφημιστική τους δαπάνη. Οι πρώτοι χάνουν κατά μέσο όρο 1,6 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ αυτοί που αυξάνουν τις δαπάνες τους κατά 10% μέσο όρο, χάνουν 1,7 εκατοστιαίες μονάδες, δηλαδή μια ασήμαντη διαφορά.
Άλλες που αυξάνουν σημαντικά τις διαφημιστικές δαπάνες έχουν κάπως μεγαλύτερη πτώση της άμεσης απόδοσης επενδυμένων κεφαλαίων τους.
Παρ’όλα αυτά οι διαφημιζόμενοι αυτοί που αυξάνουν τις δαπάνες, είτε συνετά, είτε επιθετικά, επιτυγχάνουν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς και απολαμβάνουν υψηλή κερδοφορία μετά την οικονομική ύφεση.
Πάντοτε όλα αυτά δεν παίρνουν σαν βασική μεταβλητή την ποιότητα της διαφήμισης η οποία και έχει μεγάλο βάρος στο τελικό αποτέλεσμα.
Όλες οι επιχειρήσεις έχουν μειωμένα κέρδη όταν οι αγορές τους βρίσκονται σε οικονομική ύφεση όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο , και αυτό το βλέπουμε σήμερα. Λιγότερο εμφανές είναι το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι marketers που αυξάνουν με σύνεση την επένδυσή τους στη διαφήμιση δεν έχουν μεγαλύτερη ζημιά στην απόδοση επενδεδυμένων κεφαλαίων από ότι έχουν αυτοί που μειώνουν τις δαπάνες.
Σημαντικό είναι ότι μια συνετή αύξηση σε διαφήμιση μπορεί να βελτιώσει το μερίδιο και βέβαια να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κερδοφορία στις επόμενες περιόδους.
Μέσα από όλα αυτά τα ερωτηματικά και μετά από την μελέτη των κυριότερων δυνάμεων που επηρεάζουν το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον (όπως η Ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές, η πράσινη ανάπτυξη ,η Παγκοσμιοποίηση, Απελευθέρωση των αγορών, Ψηφιοποίηση, Σύγκλιση κλάδων, κ.ο.κ.) κανείς μπορεί να μελετήσει τις πιέσεις που υφίστανται οι παραγωγοί και οι λιανέμποροι μέσα από τον νέο τρόπο σκέψης του νέου καταναλωτού ο οποίος αλλάζει συνήθειες και βέβαια προϊόντα.
Πιστεύω ότι στο εγγύς μέλλον τα προϊόντα θα δυσκολευτούν περισσότερο να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καταναλωτών. Η μηδενικά ανεκτικότητα θα βρει το δρόμο της μέσα στο marketing. Οι καταναλωτές έχουν τόσες πληροφορίες στα χέρια τους, η μόρφωση τους δίνει την δυνατότητα να ενημερώνονται και συνεπώς γίνονται όλο και περισσότερο διακριτικοί και σκεπτικοί.
Η συνεισφορά στην κοινωνία και το όραμα για το μέλλον θα γίνονται όλο και πιο σημαντικά.
Αντώνης Ε. Γκορτζης
Πρόεδρος δικτύου Επιχειρηματικής ηθικής