Ο Λαμιώτης καρδιολόγος Κ.Φαρσαλινός ανάμεσα στους 14 ‘Ελληνες επιστήμονες με παγκόσμια επιρροή
Δεκατέσσερις Έλληνες πανεπιστημιακοί ελληνικών ιδρυμάτων βρίσκονται στον κατάλογο των περίπου 6.000 επιστημόνων
με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, που προκύπτει από την απήχηση του έργου τους για την τελευταία 11ετία.
Ανάμεσα στους καλύτερους επιστήμονες του κόσμου βρίσκονται δεκατέσσερις έλληνες πανεπιστημιακοί.
Σύμφωνα με τον κατάλογο «The Highly Cited Researchers» οι έλληνες καθηγητές ανήκουν στους 6.000 επιστήμονες με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως τα τελευταία 11 χρόνια.
Διαβάστε επίσης: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για τη θερμομόνωση για να γλιτώσετε κρύο και… λεφτά
Η λίστα συντάσσεται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Thomson Reuters στο πλαίσιο του project Clarivate Analytics και στηρίζεται στα δεδομένα της ερευνητικής βάσης δεδομένων Web of Science. Από αυτούς οι 3.700 κατατάσσονται σε 21 συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία και τομείς και οι 2.500 στην κατηγορία των διεπιστημονικών πεδίων και τομέων.
Για την αξιολόγηση των πανεπιστημιακών χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 150.000 άρθρα και ερευνητικές εργασίες υψηλής απήχησης και επίδρασης το διάστημα 2008-2018.
Κάθε μία από αυτές τις ερευνητικές εργασίες κατατάσσεται στο κορυφαίο 1% των άρθρων με το μεγαλύτερο αριθμό ετεροαναφορών για κάθε συγκεκριμένο έτος. Ένα δεύτερο κριτήριο επιλογής ενός ερευνητή στον εν λόγω πίνακα είναι το κατά πόσο το σύνολο των ετεροαναφορών του σε ένα συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, τον κατατάσσει στο 1% των ερευνητών με το μεγαλύτερο αριθμό ετεροαναφορών στο συγκεκριμένο πεδίο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, από τα περίπου 9.000.000 ερευνητών, που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, συντάσσεται ο πίνακας με τους καλύτερους 6.200 ερευνητές, το έργο των οποίων είναι σημαντικό, σύμφωνα με συγκεκριμένους δείκτες, και αποτελεί συγχρόνως πηγή για τις εργασίες άλλων ερευνητών.
Οι πανεπιστημιακοί των ελληνικών Πανεπιστημίων που διακρίθηκαν είναι (αλφαβητικά) οι:
Νίκος Απέργης, King Abdulaziz University & Πανεπιστήμιο Πειραιά, Economics & Business
Χάρης Γαλανάκης, King Saud University & Εργαστήρια Γαλανάκης, Agricultural Sciences
Ευάγγελος Γιακουμής , Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Engineering
Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Clinical Medicine
Γιώργος Καραγιαννίδης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Computer Science
Δημήτριος Ρακόπουλος, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Engineering
Κωνσταντίνος Ρακόπουλος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, engineering
Γεωργία Σαλάντη, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων & University of Bern, Cross-Field
Ματθαίος Σανταμούρης, University of New South Wales Sydney & Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εngineering
Ματθαίος Φαλάγγας, Tufts University & Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, Cross-Field
Κωνσταντίνος Φαρσαλίνος, King Abdulaziz University & Πανεπιστήμιο Πατρών, Cross-Field
Γεράσιμος Φιλιππάτος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Πανεπιστήμιο Κύπρου, Clinical Medicine
Νίκος Χατζηαργυρίου, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο & Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, Engineering
Άρτεμις Χατζηγεωργίου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας & Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, Biology & Biochemistry
Όπως προκύπτει, τέσσερις από αυτούς εργάζονται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τρεις στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ενώ από μία συμμετοχή καταγράφουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, «η διάκριση αυτή αντανακλά και στα Ιδρύματα των διακριθέντων πανεπιστημιακών. Παράλληλα αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά το υψηλό επίπεδο του έμψυχου δυναμικών των Πανεπιστημίων μας».
ΑΠΕ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
O Κωνσταντίνος Φαρσάλινος, MD, έχει γεννηθεί στη Λαμία. Είναι καρδιολόγος και ερευνητής στο Κέντρο Καρδιοχειρουργικής Ωνάσειο στην Αθήνα, στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας. Ειδικεύεται στην ηχοκαρδιογραφία και στην έρευνα για τον περιορισμό του καπνίσματος. Έχει λάβει υποτροφία από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και πραγματοποίησε έρευνες για την καρδιαγγειακή απεικόνιση στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven, Βέλγιο. Ήταν ο επικεφαλής ερευνητής στη μελέτη Intervendor, ένα κοινό ερευνητικό πρόγραμμα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών Echocardiography. Διεξάγει εργαστηριακές, κλινικές και επιδημιολογικές έρευνες σχετικά με το κάπνισμα, τη μείωση της βλάβης του καπνίσματος και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από το 2011 ως κύριος ερευνητής. Παραδείγματα της εργασίας του περιλαμβάνουν την πρώτη μελέτη για τις κυτταροτοξικές επιδράσεις των ατμών ηλεκτρονικού τσιγάρου στα καλλιεργημένα κύτταρα και τα άμεσα αποτελέσματα της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην καρδιακή λειτουργία και την κυκλοφορία της στεφανιαίας αρτηρίας. Έχει αναλύσει τα πρότυπα χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου με βάση τις μεγάλες έρευνες πληθυσμού της Ευρώπης και των ΗΠΑ (Ευρωβαρόμετρο, Εθνική Έρευνα για τον Καπνό των Νέων, Εθνική Έρευνα για την Υγεία, Σύστημα Επιτήρησης Κινδύνου Συμπεριφοράς). Συνέταξε επίσης την πρώτη συστηματική ανασκόπηση σχετικά με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων, η οποία δημοσιεύτηκε το 2014. Επιπλέον, εκτελεί ερευνητικές εργασίες για προϊόντα καπνού θερμαινόμενα. Τα ερευνητικά του ευρήματα παρουσιάστηκαν σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά συνέδρια και οι μελέτες του χρησιμοποιήθηκαν για την προετοιμασία του ρυθμιστικού πλαισίου για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τις αρχές του 2019, έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 75 μελέτες σε διεθνή επιστημονικά επιστημονικά περιοδικά σχετικά με το κάπνισμα, τη μείωση της βλάβης του καπνίσματος και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ήταν ο συντάκτης και συγγραφέας σε ένα βιβλίο με τίτλο “Αναλυτική εκτίμηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων”, που εκδόθηκε από τον Elsevier το 2017.