Ορατός ο κίνδυνος υποβάθμισης των νοσοκομείων Κύμης και Καρύστου
Την ανησυχία του για πλήρη υποβάθμιση των νοσοκομείων Κύμης και Καρύστου και την μετατροπή τους σε Κέντρα Υγείας εκφράζει ο πρώην Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπ.Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός.
Αφορμή στάθηκε η ανακοίωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: “με στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, της αποδοτικότητας και την εξοικονόμηση πόρων, προτείνεται μεταξύ άλλων … αναδιάταξη μονάδων υγείας, συνένωση τμημάτων, συγχώνευση μικρών νοσοκομείων που γειτνιάζουν και μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)”.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ ΤΟΥ ΣΤ.ΒΑΡΔΑΡΟΥ
Η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια και θεωρητικά είναι δύσκολο για κάποιον να επικαλεστεί τις έκτακτες ανάγκες για την επιβολή μέτρων λιτότητας. Αποδείχτηκε την περίοδο 2015 – 2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι εφικτή η λειτουργία του ελληνικού κράτους, η ενίσχυση κρίσιμων δομών του κοινωνικού κράτους όπως οι δομές δημόσιας υγείας, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η εθνική οικονομία και χωρίς να δημιουργούνται ελλείμματα. Για κάποιους ωστόσο η μνημονιακή περίοδος δεν τελείωσε, καθώς συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το σύστημα υγείας υπό το πρίσμα του κόστους οφέλους και την φροντίδα υγείας ως μία υπηρεσία της Πολιτείας, η οποία οφείλει να παρέχεται και να αξιολογείται όχι βάσει των αναγκών που καλύπτει, αλλά της δημοσιονομικής της αποδοτικότητας και του παράπλευρου οφέλους για αυτούς που την παρέχουν.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) που έγινε δεκτός μετά βαΐων και κλάδων από τον Υπουργό Υγείας για να παρουσιάσει τις προτάσεις του, είναι σαφής. Το ίδιο σαφές είναι και το πρόγραμμα της ΝΔ σε ότι αφορά τις δομές δημόσιας υγείας. Πρακτικά οι δύο προσεγγίσεις είναι ταυτόσημες και περιγράφουν χωρίς να το ομολογούν άμεσα την μετατροπή της δημόσιας υγείας σε ιδιωτική με την διατήρηση ελάχιστων δωρεάν υπηρεσιών για τους ασθενέστερους οικονομικά.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό δελτίο τύπου του ΠΙΣ «με στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, της αποδοτικότητας και την εξοικονόμηση πόρων, προτείνεται μεταξύ άλλων … αναδιάταξη μονάδων υγείας, συνένωση τμημάτων, συγχώνευση μικρών νοσοκομείων που γειτνιάζουν και μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)».
Η ίδια τεκμηρίωση χρησιμοποιήθηκε το 2014 όταν τα δύο περιφερειακά νοσοκομεία του νομού, της Κύμης και της Καρύστου, είχε αποφασιστεί να κλείσουν και να μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας (μονάδες ΠΦΥ). Ήταν ακριβώς τότε που πολιτευτές της ΝΔ επικαλούνταν το δημοσιονομικό συμμάζεμα και τον εξορθολογισμό για να δικαιολογήσουν την κοινωνική αναλγησία και την αδυναμία τους να προστατεύσουν τα συμφέροντα του τόπου και την αξιοπρέπεια των κατοίκων του.
Αυτή η απόφαση που αποτελούσε μαύρη σελίδα για την δημόσια περίθαλψη στην Εύβοια ακυρώθηκε τότε λόγω της πολιτικής αλλαγής του 2015 και της διαφορετικής αντίληψης που είχε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της υγείας.
Αυτή η διαφορετική αντίληψη και πρακτική οδήγησε το καλοκαίρι του 2019 τα δύο αυτά νοσοκομεία να αποτελούν πρότυπα περιφερειακών Νοσοκομείων, με επαρκέστατη στελέχωση, υλικοτεχνική αναβάθμιση και εξαιρετικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.
Σήμερα η επαναφορά από τον ΠΙΣ αυτής της ατζέντας και η αποδοχή της από το Υπουργείο Υγείας σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση ότι θα λειτουργήσουν ως δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Το πλεονάζον για τα δεδομένα ενός Κέντρου Υγείας ιατρικό προσωπικό που αυξήθηκε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο αναφοράς (πιθανότερο της Χαλκίδας) και οποιαδήποτε κουβέντα περαιτέρω στελέχωσης τερματίζεται. Οι όποιες αλλαγές είναι απολύτως αναμενόμενο να επηρεάσουν την λειτουργία του ΕΚΑΒ στην Εύβοια, το όποιο ήδη κατά το τελευταίο τρίμηνο βιώνει την σταδιακή επιστροφή του στην προ του 2015 προβληματική κατάσταση.
Η επαναφορά της «μνημονιακής» ατζέντας σήμερα, με τον ΠΙΣ σε ρόλο «λαγού» της Κυβέρνησης, απειλεί με λουκέτο τα Νοσοκομεία της Καρύστου και της Κύμης. Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι τοπικοί φορείς και το σύνολο της κοινωνίας πρέπει να προετοιμαστεί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι βουλευτές του Νομού, κυρίως οι κυβερνητικοί, οφείλουν να ξεκαθαρίσουν σε ποια πλευρά του ποταμού σκοπεύουν να βρεθούν, παίρνοντας δημόσια θέση. Οι τοπικές κοινωνίες, το προσωπικό του ΕΣΥ, αλλά και το πολιτικό προσωπικό της Εύβοιας οφείλουμε να συντονίσουμε τη δράση μας πριν η νεοφιλελεύθερη ατζέντα δημιουργήσει τετελεσμένα.