Ο λόγος στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που καθυστερεί.
Εξομάλυνση και εξυγίανση είναι οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο Δήμαρχος Λεβαδέων, για την προγραμματική σύμβαση της περιφέρειες που απέρριψαν ομόφωνα οι παρατάξεις των Ρούσσαρη, Ζιώγα, Κοτσικώνα, Θεοδώρου και Πούλου στην προηγούμενη θητεία και αφορούσε στο έργο της αγροτικής οδοποιίας στα κτήματα της Κωπαίδας.
Με άλλα λόγια, ο Γιάννης Ταγκαλέγκας στοχεύει στο να διευθετηθούν οι δυσκολίες που δημιουργεί η προγραμματική σύμβαση στους δήμους (και κυρίως στο Δήμο Λεβαδέων που έχει τεθεί εκτός ενός πολύ σημαντικού έργου που είναι σε εξέλιξη), μέσω της «θεραπείας» του επίμαχου άρθρου που μεταβιβάζει την αρμοδιότητα της συντήρησης του αγροτικού δικτύου της Κωπαΐδας στον πρώτο βαθμό.
Αυτό δεν μπορεί να σημαίνει τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο, από την κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου σε ενδεχόμενη νέα προγραμματική σύμβαση της περιφέρειας με τους δήμους ή την εξεύρεση πόρων που θα συνοδεύουν τη μεταβιβαζόμενη αρμοδιότητα στον πρώτο βαθμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο οποίο και προσέφυγε ο Δήμος Λεβαδέων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Κωπαίδα, η οποία και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις.
Αν ορθώς η περιφέρεια ερμήνευσε τη νομοθεσία και η αγροτική οδοποιία του κτήματος της Κωπαίδας ανήκει τελικά στους δήμους και ταυτίζεται με τα διοικητικά τους όρια, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση από τους Δημάρχους, των απαιτούμενων πόρων που εισπράττει μέσω του ανταποδοτικού τέλους η περιφέρεια, για τη συντήρηση των αγροτικών δρόμων..
Αν το νομικό συμβούλιο του Κράτους δικαιώσει την άποψη του δήμου Λεβαδέων που θεωρεί ενιαίο και αδιαίρετο το κτήμα της Κωπαίδας η διαχείριση του οποίου μεταβιβάστηκε από τον παλιό Οργανισμό Κωπαίδας στην περιφέρεια, τότε η θεραπεία έρχεται μέσω της διαγραφής του συγκεκριμένου άρθρου.