Οι πολίτες να ενισχύσουν το Ποτάμι και να μην τα δίνουν όλα στο δικομματισμό (video)

Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στο STAR Κεντρικής Ελλάδας και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σιμόπουλο.
«Στην πίεση που δέχεται η Ευρώπη από εθνικιστές και λαϊκιστές, εμείς απαντάμε πως θέλουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο STAR Κεντρικής Ελλάδας και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σιμόπουλο.
Η συζήτηση ξεκίνησε με ερωτήσεις γύρω από το ποδόσφαιρο, με αφορμή την ποδοσφαιρική αναμέτρηση της τοπικής ομάδας εναντίον της ΑΕΚ, την οποία ο επικεφαλής του Ποταμιού παρακολούθησε κατά την επίσκεψη του στη Λαμία.
Παραλληλίζοντας το ποδόσφαιρο με την πολιτική σκηνή ο Σταύρος Θεοδωράκης διερωτήθηκε: «Δεν είναι ωραίο το πρωτάθλημα με τη Λαμία που χαιρόμαστε για την φετινή πορεία της; Σκεφτείτε ένα πρωτάθλημα μόνο με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό ή μόνο με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Έπειτα φανταστείτε έναν πολιτικό κόσμο χωρίς το Ποτάμι». Και απευθυνόμενος στους πολίτες κατέληξε: «Να ενισχύσουν μια διαφορετική φωνή, να ενισχύσουν το Ποτάμι και να μην τα δίνουν όλα στο δικομματισμό».
Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης
Για τις ευρωεκλογές
-Η Ευρώπη δέχεται πίεση από εθνικιστές και λαϊκιστές προκειμένου να διαλυθεί ή να μην προχωρήσει σε μία ενοποίηση. Σε αυτό πρέπει να απαντήσουμε με περισσότερη Ευρώπη. Αυτό που λέει το Ποτάμι είναι: Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης.
-Στόχος της εξόρμησης του βαν του Ποταμιού είναι οι Βρυξέλλες.
-Είμαι της άποψης του Μάη του ’68 που έλεγε: «Αφήστε όλα τα λουλούδια ν’ ανθίσουν, αρκεί να ξέρει ο πολίτης ότι πρόκειται για λουλούδια, και όχι πράγματα που τρώνε τα λουλούδια. Η γη δεν παράγει μόνο λουλούδια, παράγει και παράσιτα.
Για την ατζέντα Μακρόν
-Οι προτάσεις για την ευρωπαϊκή Αναγέννηση δεν είναι «φρου φρου και αρώματα» για την Ευρώπη. Είναι συγκεκριμένες, όσο και οι αποφάσεις που θα παρθούν την επόμενη πενταετία.
-Ο Εμμανουέλ Μακρόν είπε στον γαλλικό λαό αυτό που κι εμείς λέγαμε. Όχι Αριστερά, όχι Δεξιά, αλλά λύσεις και προοπτική. Άρα υπάρχει μια κοινή βάση για ένα καινούργιο ευρωπαϊκό Κίνημα με κορμό τις προτάσεις για την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση.
-Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Δημιουργία ευρωπαϊκών σωμάτων ασφάλειας.
-Αυστηροί φορολογικοί και περιβαλλοντολογικοί κανόνες στα εισαγόμενα προϊόντα και ταυτόχρονα ενίσχυση των ευρωπαίων παραγωγών.
-Φορολόγηση των κερδών από τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες των κολοσσών πολυεθνικών εταιριών.
Για την σκανδαλολογία
-Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν ν’ αποφύγουν την κουβέντα για τα σημαντικά θέματα.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ θα λέει συνέχεια «NOVARTIS, σου πήραν τα λεφτά με τα φάρμακα» και η ΝΔ «Πού τα έχει τα λεφτά ο Πετσίτης και με ποιον τα έχει καλά από το ΣΥΡΙΖΑ».
-ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρουν ένα μήνυμα από τους πολίτες: ότι δε θα πάρουν άλλα προνόμια από το δικομματισμό και πως υπάρχουν άλλες δυνάμεις, με άλλες προτεραιότητες, που δεν μπαίνουν στο μαύρο-άσπρο της δικής τους πολιτικής.
Για το BREXIT
-Το BREXIT πρέπει να αποτελέσει δίδαγμα για τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα για εκείνους που αναρωτιόνταν αν είναι καλύτερα να φύγουμε από την ΕΕ.
-Δυσκολεύεται το Ηνωμένο Βασίλειο να φύγει από την Ευρώπη. Νιώθει να τρέμουν τα πόδια του. Πόσο μάλλον η Ελλάδα. Θα είχαμε διαλυθεί αν είχαμε φύγει από την ΕΕ.
-Δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι δέσμια του διαζυγίου με τη Μεγάλη Βρετανία. Θέλουν ν’ αλλάξουν την απόφασή τους; να ξανακάνουν δημοψήφισμα και να μη φύγουν; Μια χαρά. Αλλιώς να φύγουν. Ή θα σηκωθείς να φύγεις και να πληρώσεις το τίμημα, να βρεις αλλού να κοιμηθείς, ή θα είσαι μέσα στο σπίτι και θα βοηθάς στα πιάτα, στην κουζίνα, στο τραπέζι.
Για το κάλεσμα Τσίπρα στην «προοδευτική συμμαχία»
-Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα αξιοπιστίας. Πόσα χρόνια προσπαθούσε να μας πείσει ό κ. Τσίπρας, ότι το άπαν της πολιτικής είναι ο κ. Καμμένος; Όταν τελείωσε η συμμαχία με την ακροδεξιά, μιλάει για προοδευτική συμμαχία. Δεν πείθομαι και δεν έχω σκοπό να συνεισφέρω σε αυτή τη συζήτηση.
-Εμείς είμαστε καθαροί Ευρωπαϊστές, καθαροί Ευρωπαίοι καιι όχι ντεμί όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο με τη Βενεζουέλα, λίγο με το Ιράν. Δεν είμαστε μαζί με τον κ. Τσίπρα στην ευρωπαϊκή προοδευτική προσπάθεια.
Για την ψήφιση κυβερνητικών νομοσχεδίων
-Στα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας οι μεγάλες αποφάσεις έχουν διαφορετικές συμμαχίες χωρίς κάποιος να τις ενοχοποιεί. Ο ρόλος του πολιτικού είναι να βοηθήσει να λύσει ένα πρόβλημα.
Για τα δάνεια των κομμάτων
-Το Ποτάμι δεν πήρε δάνειο ούτε το ’14 ούτε το ’15. Δεν ανοίξαμε γραφεία στη Λαμία. Δεν ανοίξαμε γραφεία σε όλη την Ελλάδα. Συνειδητά λέω πως ένα κόμμα δεν πρέπει να παίρνει δάνεια. Και όταν τα παίρνει, πρέπει να τα εγγυάται ο άνθρωπος που τα παίρνει.
-Όλες αυτές οι φιέστες που βλέπετε, οι μεγάλες φιέστες με τα πούλμαν – όχι τα βαν – με τις μεγάλες αίθουσες και τα φαντασμαγορικά γυρίσματα, τα πληρώνει ο ελληνικός λαός. Τα πληρώνει ο πολίτης.
-Το Ποτάμι συντηρείται από την κρατική επιχορήγηση και από τα λεφτά που βάζουμε από την τσέπη μας όσοι είμαστε στη Βουλή και στην Ευρωβουλή».
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών
-Όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες, ισχυροποιούν την απόφασή μας ότι κάναμε το πατριωτικά σωστό σ’ αυτή τη συμφωνία.
-Με τη συμφωνία είναι υποχρεωμένοι να ξανασυζητήσουν το θέμα των ετικετών. Και πρέπει να κερδίσουμε τις ετικέτες. Είναι μια μάχη που θα δώσει η Ελλάδα ώστε τα προϊόντα τους να είναι βορειομακεδονικά.
-Για να γίνει μια μεγάλη εμπορική δύναμη η Μακεδονία μας έχει την ανάγκη και των μεγάλων εταίρων, των μεγάλων συμμάχων».
-Εμείς να είμαστε οι άνθρωποι που θα εκπαιδεύσουμε το στρατό των γειτόνων μας και όχι οι Τούρκοι.
-Υπέγραψαν ότι η αρχαία μακεδονική ιστορία αφορά την Ελλάδα και όχι το δικό τους πολιτισμό, όχι τη δική τους ιστορία.
-Πιστεύει κανένας Έλληνας ότι αν εμείς πηγαίναμε κόντρα στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, και τις ΗΠΑ, θα είχαμε τη στήριξη τους στα μεγάλα εθνικά θέματα σε Αιγαίο και Κύπρο;.
Για τους κ.κ. Μητσοτάκη και Γεννηματά
-Δεν μπορεί να ψηφίζει η ΝΔ «όχι» στην επέκταση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια.
-Εάν πρωθυπουργός ήταν ο κ. Μητσοτάκης, θα έδινε ακριβώς την ίδια λύση. Εάν θεωρεί αυτή τη συμφωνία προδοσία, το έντιμο είναι να βγει τώρα και να πει ότι με εκείνον πρωθυπουργό, αυτή η συμφωνία δεν ισχύει.
-Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά ή υποκρίνονται όταν λένε ότι αυτή η συμφωνία είναι καταστροφή για να πάρουν ψήφους, ή δειλιάζουν. Αναταράξαν όλη τη χώρα, μίλησαν για προδότες, έκαναν συλλαλητήρια, γιούχαραν, αποδοκίμασαν, φώναξαν και τώρα λένε ότι αυτή η συμφωνία ισχύει.
Για τη μείωση φόρων και εισφορών
-Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να φορολογείται σε σημείο που να αναγκάζεται να αδρανεί. Είδαμε στη Λαμία, στις κεντρικές πλατείες, χώρους ερείπια, μαγαζιά που συνεχώς κλείνουν και η δραστηριότητα φθίνει. Δε θα υποστηρίξουμε οποιοδήποτε μέτρο επιβαρύνει ακόμα τη μεσαία τάξη.
Για το Δημόσιο
-Στο Δημόσιο πρέπει να υπάρχει αξιοκρατία και αξιολόγηση. Η Ελλάδα έχει ένα δρόμο, πρέπει ν’ απαλλαγεί από την υπερβολή των κομμάτων στο Δημόσιο, στην παιδεία, στη Δικαιοσύνη.
-Και το νέο καθεστώς, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, και το παλιό καθεστώς, δηλαδή η ΝΔ, υπερασπίζονται ένα τεράστιο κομματικό κράτος. Θέλουμε ένα μικρότερο Δημόσιο με απελευθέρωση του Δημοσίου από τα κομματικά δεσμά.
Οι πέντε προτεραιότητες του Ποταμιού
-Πρώτα οι νέοι. Από τα Πανεπιστήμια μέχρι την Παιδεία και τη δυνατότητα του επιχειρείν των νέων. Έξω τα κόμματα από το Δημόσιο, την παιδεία και τη Δικαιοσύνη. Μπροστά το περιβάλλον. Η κλιματική αλλαγή έχει αρνητικά αποτελέσματα για τη χώρα. Τα δικαιώματα του ενός έχουν σημασία. Δε μπορούμε να καταπιέζουμε κανέναν. Οι Έλληνες δε μπορούν να γίνουν όλοι υπάλληλοι πολυεθνικών εταιρειών. Έχουμε έναν φοβερό τόπο με παραγωγή, με ομορφιές, με τουρισμό, με παιδεία που θα πρέπει ν’ ανοιχθεί και σε καινούργιους ανθρώπους που θα έρχονται να σπουδάζουν εδώ.
Για την Λαμία
-Μας ενδιαφέρει να έχουμε εκπροσώπηση στη Λαμία, αλλά να μην έχουμε «Τοπάρχη». Να έχουμε έκφραση στις συνοικίες, να έχουμε έκφραση στις γειτονιές, να έχουμε έκφραση στις πόλεις.
Δείτε το βίντεο: