Πέθανε ο ηθοποιός Φαίδων Γεωργίτσης
Έφυγε από τη ζωή ο «γόης του ελληνικού κινηματογράφου» Φαίδων Γεωργίτσης, σε ηλικία 80 ετών. Η κηδεία του θα γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου στις 12:30 στο Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης.
Ο Φαίδων Γεωργίτσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε στις Δραματικές Σχολές των Καρόλου Κουν, Χρήστου Βλαχιώτη και Πέλου Κατσέλη. Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασέν το 1960.
Έγινε δημοφιλής μέσα από τις ταινίες της Φίνος Φιλμς σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, με συμπρωταγωνιστές τη Ζωή Λάσκαρη, τη Μαίρη Χρονοπούλου, τον Κώστα Βουτσά, τη Μάρθα Καραγιάννη κ.ά. Ξεχώρισε για το ταλέντο του στις ταινίες «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Νύχτα γάμου», «Ένας ιππότης για τη Βασούλα», «Μια κυρία στα μπουζούκια» κ.ά. Το παρατσούκλι, μάλιστα, που είχε την δεκαετία του ΄70 δεν ήταν άλλο από το «Έλληνας Τζέιμς Ντιν». Στο θέατρο, είχε συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, αλλά και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τον Μ. Βολανάκη.
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1972 στη σειρά «Κόκκινο δαχτυλίδι», ενώ έγινε πάλι δημοφιλής τη δεκαετία του ΄90 μέσα από τις καθημερινές τηλεοπτικές σειρές «Καλημέρα Ζωή» και «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου.
Είχε επίσης ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία σε θεατρικά και σε κινηματογραφικά έργα.
Είχε παντρευτεί δύο φορές, την πρώτη με την ηθοποιό Μπέτυ Αρβανίτη και τη δεύτερη με την Μπέτσυ Γεωργίτση, με την οποία είχε αποκτήσει δυο παιδιά. Το ζευγάρι είχε δημιουργήσει τον δικό του θεατρικό θίασο, στο Κορωπί.
Το υπουργείο Πολιτισμού για τον θάνατο του Φαίδωνα Γεωργίτση
Τα συλλυπητήριά του εκφράζει το υπουργείο Πολιτισμού για τον θάνατο του ηθοποιού, Φαίδωνα Γεωργίτση, ο οποίος έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 80 χρονών.
«Με σπουδές στο θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν και στις Σχολές των Χρήστου Βλαχιώτη και Πέλου Κατσέλη, ο Φαίδων Γεωργίτσης πρωτοεμφανίσθηκε στον κινηματογράφο, σπουδαστής ακόμη, σε ένα μικρό ρόλο στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασέν. Αναδείχθηκε σε δημοφιλή ζεν πρεμιέ ανάμεσα στα αστέρια που γέννησε η Φίνος Φιλμ και που αγαπήθηκαν στην αθώα και ασπρόμαυρη κινηματογραφική πραγματικότητα της δεκαετίας του ’60. Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργήσει ένα μικρό πολιτιστικό κέντρο για θεατρικές και μουσικές παραστάσεις μέσα στο κτήμα του στο Κορωπί, ενώ αφιέρωνε χρόνο και στη διδασκαλία νέων ηθοποιών», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΥΠΠΟΑ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ