Έρχονται τα αεροταξί drones που θα μεταφέρουν επιβάτες χωρίς οδηγό
Δεν είναι εικονική πραγματικότητα, ούτε σκηνές από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Είναι σκηνές από την φετινή μεγαλύτερη εκδήλωση ψηφιακών επικοινωνιών του κόσμου, του Mobile World Congress, που γίνετε στην Βαρκελώνη. Πρόκειται για τα αεροταξί – drones που παρουσιάζουν κατασκευαστές και κοινοπραξίες, κυρίως των χωρών της αραβικής χερσονήσου. Τα αεροταξί δεν θα χρησιμοποιηθούν για ψyχαγωγικούς λόγους εικονικής πραγματικότητας, αλλά στο χώρο των επιχειρήσεων. Μέχρι το 2022 το αργότερο, σε μόλις δηλαδή 3 – 4 χρονια από σήμερα, θα πετάνε και θα μεταφέρουν επιβάτες, μας αναφέρει στέλεχος εταιρίας που εδρεύει στην Ντόχα του Κατάρ. Εχουν ήδη κατασκευαστεί, εχουν πετάξει, έχουν δοκιμαστεί. Είναι έτοιμα.
Σε ερώτηση γιατί δεν μπορεί να ξεκινήσει από σήμερα η εμπορική τους λειτουργία, μας αναφέρει ότι η μαζική κατασκευή τους έχει μεγάλο κόστος, που πέφτει όμως σταδιακά, αλλά κυρίως διότι δεν διατίθενται εμπορικά τα δίκτυα ψηφιακών επικοινωνίων 5G που θα εξασφαλίσουν την πτήση με μεγάλη ασφάλεια και προγραμματισμό. Επίσης υπάρχει ακόμη έλλειψη σχετικών υποδομών που σχετίζονται με τα σημεία πάρκινγκ, απογείωσης και προσγείωσης, μας αναφέρει αργότερα στέλεχος εταιρίας δικτύων 5G που ρωτήσαμε την γνώμη του.
Η μεγαλυτερη έκπληξη μας περίμενε για το τέλος. Τα αεροταξί δεν θα έχουν οδηγό. Θα κινούνται αυτόνομα. Τα δίκτυα νέων επικοινωνίων το εξασφαλίζουν αυτό, καθώς λόγω της διασυνδεσιμοτητας που θα υπάρχει μεταξύ του στόλου των ταξί και δεκάδων άλλων αντικειμένων και υπηρεσίων θα εξασφαλίζεται η δυνατοτητα της πτήσης χωρίς ταξιτζή – πιλότο.
Τα παιδια που που μόλις έχουν γεννηθεί ίσως δεν θα έχουν την ευκαίρια να θυμούνται τα παραδοσιακά ταξί καθώς θα πετάνε με τα αεροταξί, μας αναφέρει επισκέπτης της έκθεσης από την Σαουδική Αραβία. Όπως με τους σημερινούς φοιτητές που δεν πρόλαβαν την εποχή χωρίς κινητό τηλέφωνο, προσθέτει.
Πριν φύγουμε ανεβήκαμε στο ταξί μιας αλλης εταιρίας από το Ριάντ, βάλαμε την κάσκα και σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας πετάξαμε πάνω από τα ψηλά κτήρια και τους δρόμους του Ριάντ. Μια πτήση πραγματικά από το μέλλον, που είναι ήδη «εδώ» και περιμενει το 5G για να απογειωθεί!
ΑΠΕ-ΜΠΕ