Πώς θα προστατέψετε τα σπίτια σας από κλοπές και διαρρήξεις στις γιορτές
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, συμβουλεύει και συνιστά στους πολίτες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων απουσιάζουν από τα σπίτια τους, αλλά και σε όσους επισκεφτούν δημοφιλείς προορισμούς, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λαμβάνοντας πολύ απλά μέτρα προστασίας,
τα οποία θα δυσχεράνουν ή ακόμα και θα αποτρέψουν τη διάπραξη διαρρήξεων στις οικίες τους όσο και κλοπών σε βάρος τους.
Πιο συγκεκριμένα:
- Βεβαιωθείτε πριν την απομάκρυνσή σας από το σπίτι ότι έχετε ασφαλίσει καλά, όλες τις εξωτερικές πόρτες και τα παράθυρα της οικίας σας, διότι βάσει των στοιχείων πολλές διαρρήξεις οικιών συμβαίνουν από ανασφάλιστες θύρες ή παράθυρα.
- Κατά την απουσία σας, να μην αφήνετε κλειδιά περιμετρικά του σπιτιού, όπως σε γλάστρες, περβάζια, κάτω από πατάκια εισόδου κ.λ.π..
- Να μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά μέσα στο σπίτι ή το διαμέρισμα.
- Να μην κοινοποιείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την απουσία σας από την οικία.
- Να μην αφήνετε τα γραμματοκιβώτια γεμάτα από έντυπα, περιοδικά, διαφημιστικά φυλλάδια κ.λ.π., διότι αποτελούν ενδείξεις που υποδηλώνουν την απουσίας σας.
- Να αφήνετε κάποιο φως αναμμένο, (καλό θα ήταν με χρονοδιακόπτη κατά τις νυχτερινές ώρες).
- Να ενεργοποιείτε πάντα το σύστημα συναγερμού (αν υπάρχει).
Κατά τις εξόδους σε καταστήματα:
- Να μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, το κινητό ή τα κλειδιά σας έκθετα πάνω σε τραπέζια.
- Να μην αφήνετε, το μπουφάν ή το σακάκι, τη τσάντα ή το τσαντάκι μέσης, επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά, με χρήματα ή πορτοφόλια στο εσωτερικό τους.
Κατά τις μετακινήσεις σας ως πεζοί ή την κατά την παρακολούθηση γιορτινών εκδηλώσεων:
(Πορτοφόλι – Τσάντα)
- Μην μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά στο πορτοφόλι σας, την τσάντα ή τη τσέπη σας.
- Μη βάζετε το πορτοφόλι σας στην πίσω τσέπη παντελονιού.
- Για κανένα λόγο μην αφήνετε ανοιχτές τις τσάντες σας.
- Μην τοποθετείτε την τσάντα σας σε εμφανές σημείο στο εσωτερικό (καµπίνα) του αυτοκινήτου και μάλιστα στο κάθισμα του συνοδηγού, αλλά κάτω από αυτό.
- Σε περίπτωση αρπαγής τσάντας, εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε και να συγκρατήσετε την τσάντα σας, σκεφτείτε ότι η υγεία σας και η σωματική σας ακεραιότητα είναι πιο πολύτιμα αγαθά.
- Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά του επιτιθέμενου και του μεταφορικού μέσου, αν χρησιμοποίησε τέτοιο.
(Κινητό Τηλέφωνο)
- Διατηρήστε το κινητό σας τηλέφωνο αθέατο, στην τσέπη σας ή την τσάντα σας, όταν δεν το χρησιμοποιείτε.
- Μη δίνετε εύκολα το κινητό σας σε κάποιον άγνωστο, ο οποίος σας ζήτησε να κάνει μία «επείγουσα κλήση», χωρίς να ερευνάτε και να βεβαιώνεστε για το ότι πράγματι υπάρχει τέτοια ανάγκη.
- Μην εμπιστεύεστε έναν άγνωστο, ο οποίος θα σας ζητήσει να δει το κινητό σας για να διαπιστώσει εάν είναι αυτό που «έχασε» ή για να εξετάσει το μοντέλο ή για άλλη παρόμοια δικαιολογία.
(Συναλλαγές σε ΑΤΜ)
- Κατά την ανάληψη χρημάτων από Αυτόματα Τραπεζικά Μηχανήματα (Α.Τ.Μ.) εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο, αλλοιώσεις ή σημάδια στη σχισμή υποδοχής της κάρτας, όπως στρεβλωμένο πλαίσιο, εκδορές, επιπλέον εξαρτήματα, τρύπες κ.λ.π. αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο Α.Τ.Μ. και ειδοποιήστε αμέσως την Τράπεζα.
- Σε περίπτωση που το Α.Τ.Μ. κρατήσει την κάρτα ή αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε προβλήματος κατά τη συναλλαγή, επικοινωνήστε μόνο με την Τράπεζα που σας χορήγησε την κάρτα.
- Μην εμπιστεύεστε αγνώστους που προθυμοποιούνται να σας βοηθήσουν στο χειρισμό του Α.Τ.Μ. ή ζητούν το ΡΙΝ της κάρτας σας.
- Όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας ΡΙΝ «προστατέψτε» το πληκτρολόγιο, ώστε κανείς γύρω σας να μην αντιληφθεί τον τετραψήφιο αριθμό.
Σε κάθε περίπτωση κλοπής ή διάρρηξης, ακόμα και σε απόπειρα, οι πολίτες να καλούν άμεσα το 100 ή το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής τους.