Το “γάβγισμα” για τα αδέσποτα

Ο Πλάτωνας έλεγε πως άλλο είναι η λογική και άλλο η αντίληψη όπως επίσης άλλο το σώμα και άλλο η ψυχή.
Πως μπορείς να κατηγορείς κάτι που γίνεται αυθόρμητα? Δηλαδή που δεν δρα με λογικά αίτια αλλά με το ένστικτο του.
Η λογική είναι το συνειδητό αποτέλεσμα από το οποίο προκύπτει μια πράξη και αυτό γίνεται μέσω εγκεφαλικών νευροδιαβιβαστών ενώ η αντίληψη είναι πιο εσωτεριτιστική διαδικασία.Λειτουργεί βάση της βιοχημείας των συναισθημάτων και της εκ του μηδενός παραγόμενης ενέργειας του εγκεφάλου δηλαδή η λογική είναι πρακτική εγκεφαλική διαδικασία που υποσυνείδητα έχει κίνητρο να μετουσιωθεί σε πράξη ενώ η αντίληψη είναι διαδικασία που εξαιρείται της συνειδητότητας.
Γιατί όλα αυτά? Γιατί αυτά τα κάνει όλα ο άνθρωπος και όχι το ζώο.Δεν θα αναλύσω τη βιοχημεία και την ψυχολογία ενός ζώου αλλά θα πω απλά πως κανένα ζώο είτε κατοικίδιο είτε αδέσποτο δεν ευθύνεται για κανένα τροχαίο και για καμία επίθεση σε ανθρώπους. Το βράδυ της Τρίτης συνέβη στην πόλη μας ένα τροχαίο με αποτέλεσμα ο οδηγός να τραυματιστεί αλλά το 7χρονο κοριτσάκι του να μην πάθει το παραμικρό (ευτυχώς για όλους μας και για τους δύο). Το θέμα είναι ότι η ευθύνη μετατέθηκε στο αδέσποτο σκυλί που προσπέρασε τον δρόμο.
Κάπου εδώ λοιπόν έρχεται ότι σας ανέλυσα παραπάνω και ίσως το βρήκατε κάπως βαρετό. Αν κάπου μετατίθεται η ευθύνη είναι στις φιλοζωικές οργανώσεις και όχι στο αδέσποτο. Το να είσαι φιλόζωος δεν θα φάνει μόνο μπροστά σε μια κάμερα ούτε σε μια διαμαρτυρία με οχλαγωγήματα και λόγια που απλά ο αέρας θα τα σκορπίσει πέρα δώθε. Για να είσαι φιλόζωος οφείλεις να είσαι φίλος με το ζώο και τι σημαίνει φίλος? Ο σπουδαίος Τένεσι Ουίλιαμς έλεγε πως οι φίλοι είναι οι άνθρωποι που μας στέλνει ο Θεός για να συγχωρήσουν τα αμαρτήματα της οικογενείας μας, οι αρχαίοι φιλόσοφοι λέγανε πως είναι η πιο υγιής απιστία σε μια σχέση που σημαίνει πως ένα ζώο το φροντίζεις και το προστατεύεις.
Μαθαίνοντας να αγαπάς ένα ζώο μαθαίνεις πώς να αγαπάς ανθρώπους. Το ζώο αντιλαμβάνεται ότι του μαθαίνεις και όχι ότι ξέρει από μόνο του γιατί από μόνο του δρα με το ένστικτο του διότι οι εγκεφαλικοί του νευροδιαβιβαστές δεν του επιτρέπουν να ξεχωρίζει το σωστό από το λάθος ,το δίκαιο από το άδικο και την λογική από την κρίση η οποία είναι η ικανότητα της λογικής να εμπεριέχει κίνητρο.
Ούτε υπερβολές ως προς τη ζωολογική αντίληψη ούτε όμως και φανατική αντιμετώπιση πλασμάτων τα οποία στην ουσία δεν ξέρουν τα αποτελέσματα των πράξεων τους. Χρειαζόμαστε ανάληψη ευθυνών από τις οργανώσεις που υποτίθεται μιλάνε για τα δικαιώματα των ζώων και κατηγορούν μάλιστα με εριστικό τρόπο την κοινωνία και τους υπόλοιπους για έλλειψη φιλοζωίας ενώ στην ουσία οι ίδιες έχουν αποστηθίσει απέξω τον Μάρξ της φιλοζωίας και πολλές φορές οι κραυγές τους δεν έχουν καμία διαφορά από τις κραυγές αγέλης. Είναι σκληροί χαρακτηρισμοί το ξέρω αλλά όταν μου έτυχε να βρω ένα γατάκι το οποίο είχε πρόβλημα με τους πνεύμονες του και απευθύνθηκα σε αρμόδιες αρχές μου είπαν πως δεν μπορούν να κάνουν κάτι και να το πάμε με δικά μας έξοδα στον κτηνίατρο.
Μια επίθεση ενός ζώου υποδηλώνει κακομεταχείριση και πολλές φορές άνευ λόγου επίθεση σε βάρος του, έτσι αντιλαμβάνονται τα ζώα είτε μας αρέσει ή όχι. Στην ουσία μηρυκάζουν συμπεριφορές. Θα μου πεις πολύ φανατικά μας τα λες Παναγιώτη. Όχι ίσα ίσα δεν είμαι άνθρωπος που συμφωνεί με πράξεις του θεαθήναι και ούτε να πορωνόμαστε και με τα ζώα. Όπως δεν κατηγορώ τις οργανώσεις που πράγματι αναλαμβάνουν δράση και μάλιστα χωρίς φαμφάρες και συνδικαλισμούς.
Από τη φύση τους είναι ελεύθερα και δεν επιδέχονται να τα βάλεις σε καλούπια, να τα ντύσεις με κουστούμι , να τα πας στο σχολείο ώστε να μορφωθούν είναι ψυχές οι οποίες σου γεμίζουν την ψυχή και όσο για τα αδέσποτα είναι σαν να έχεις παραμελήσει ένα παιδί στο δρόμο, και αν το παιδί έχει παραμεληθεί υπάρχει άσυλο σε κάποιο ορφανοτροφείο και όχι δικαιολογίες πως δεν είναι αδέσποτα. Γι`αυτο και υπηρετείς την φιλοζωική ιδεολογία για να είσαι κοντά τους.
Όσο για το ατύχημα και κάθε ατύχημα το σκυλί έδρασε αυθόρμητα όπως έχει μάθει δεν ρίχνω το φταίξιμο στο σκυλί όσο στις οργανώσεις και τους τοπικούς φορείς δεν μπορώ να κατηγορήσω ένα πλάσμα το οποίο λειτουργεί με το ένστικτό του όμως θα κατηγορήσω αυτόν που έχει λογική και κίνητρο πράξεις και απλώς δεν αναλαμβάνει μια ευθύνη.
Ο πολύς φιλοζωισμός καταλήγει σε θόλωση κρίσης και εχθρικά σύνδρομα προς τους υπόλοιπους που κρατούν ουδέτερη στάση όπως επίσης και ο βασανισμός των ζώων και η εγκατάλειψη τους είναι κατακριτέα.
Όπως επίσης να μην ξεχνάμε πως ένα ζώο είναι ένας φύλακας άγγελος που έρχεται στη ζωή μας για έναν συγκεκριμένο χρόνο, ο σκοπός του αν τα ρωτούσες θα ήταν πώς να μείνουν δίπλα στους ανθρώπους να τους γεμίσουν με αγάπη και στο τέλος να φύγουν από κοντά τους εκπληρώνοντας τον σκοπό τους. Αυτό μας λέει πολλά και ο νοών νοείτο. Σας ακούγεται εγωιστικό? Δεν θα το έλεγα. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό? Πως οτιδήποτε έχουμε σε αυτό τον κόσμο το φροντίζουμε πριν να είναι αργά χωρίς πολλά πολλά φληναφήματα αλλά με απλά καθημερινά πράγματα.
Η υπερβολή αποτελεί φίμωση εις βάρος της ισορροπίας.
Γι`αυτό μην δημιουργούμε φιλοζωικό σύνταγμα με νόμους ανθρώπων αλλά με νόμους της φύσης και όπως λειτουργεί εκείνη.