Στο Καζακστάν ο Στ.Βαρδαρός για την μεταρρύθμιση στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Υγείας
Στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, 25 και 26 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιείται η Διεθνής Συνδιάσκεψη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όπου συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη του ΠΟΥ, τα οποία θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο αρχηγών κρατών και υπουργών.
Περαιτέρω, έχουν προσκληθεί μη κυβερνητικές οργανώσεις, επαγγελματικές ενώσεις, ακαδημαϊκοί, καθώς και επαγγελματίες υγείας. Το 2018 αποτελεί την 40η επέτειο από τη Διακήρυξη της Άλμα Άτα (1978), όπου για πρώτη φορά τέθηκε στο επίκεντρο των συστημάτων υγείας στον τότε δυτικό και ανατολικό κόσμο η σημασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της πρόληψης, της δημόσιας υγείας, της παρέμβασης σε κοινωνικούς (φτώχεια, εισόδημα) και περιβαλλοντικούς προσδιοριστές της υγείας
Η Ελλάδα έχει διπλή εκπροσώπηση από τον Υπουργό Υγείας κ.Ανδρεά Ξανθό και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, κ.Σταμάτη Βαρδαρό. Ο κος Ξανθός μίλησε στην ολομέλεια της Συνδιάσκεψης για την υλοποίηση του στόχου της ισότητας μέσω της ΠΦΥ, ενώ ο κος Βαρδαρός στην διυπουργική παράλληλη συνεδρία ανέπτυξε την διατομεακή προσέγγιση στην ΠΦΥ και τον ρόλο των εμπλεκόμενων επαγγελματιών υγείας.
Η διττή αυτή εκπροσώπηση μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς η χώρα μας έχει να μοιραστεί την εμπειρία της από τον σχεδιασμό και κυρίως την υλοποίηση μιας μεταρρύθμισης στον χώρο της ΠΦΥ. Μεταρρύθμιση που επιτελέστηκε με την ψήφιση του ν.4486/2017, ο οποίος αναδιαρθρώνει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας, νοηματοδοτώντας τον ρόλο του οικογενειακού ιατρού με συγκεκριμένα καθήκοντα και υποχρεώσεις, με την θεσμοθέτηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και της Ομάδας Υγείας που τις αποτελεί, την υιοθέτηση συστήματος εγγραφής πληθυσμού και παραπομπής σε εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες και αναβαθμίζοντας τα
Κέντρα Υγείας και τις λοιπές δημόσιες δομές ΠΦΥ. Ο ΠΟΥ υπήρξε βασικός τεχνικός σύμβουλος και αρωγός αυτής της μεταρρύθμισης.Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι σε θέση να μιλήσει για πράξεις και όχι απλώς για σχέδια ή προθέσεις. Η ελληνική εμπειρία αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη στο πλαίσιο του συνεδρίου και προσέφερε ζωντανό υλικό για σκέψεις, ερωτήματα, αλλά και προοπτική.
Η αρχή έχει γίνει και αυτό είναι το πρώτο μεγάλο άλμα στην κατεύθυνση της μεταρρύθμισης και του εξορθολογισμού ολόκληρου του συστήματος υγείας της χώρας.