Αισθητός στη μισή Ελλάδα, Μάλτα, Ιταλία, Αλβανία και Λιβύη ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ
Η ισχυρή δόνηση συντάραξε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα και την Στερεά- Υλικές ζημιές σε πολλές περιοχές του νησιού και στον προβλήτα του λιμανιού – Ανυπολόγιστη ζημιά στον Πύργο του Καστρομοναστηριού στα Στροφάδια – Κλειστά σήμερα σχολεία και υπηρεσίες στη Ζάκυνθο – Ανάστατοι οι κάτοικοι – Διακοπές στην ηλεκτροδότηση μετά τις δονήσεις.
H Ζάκυνθος άντεξε την ακολουθία των πολύ ισχυρών σεισμικών δονήσεων με επίκεντρο 53 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού. Ο κύριος σεισμός ήταν 6,4 Ρίχτερ και έγινε στη 1.54′ τα ξημερώματα. Η δόνηση συντάραξε όλη τη Δυτική Ελλάδα, ενώ έγινε αισθητός ακόμη και στην Αθήνα. Εως τις έξι το πρωί της Παρασκευής δεν είχαν αναφερθεί τραυματισμοί, ενώ καταγράφονται υλικές ζημιές με σημαντικότερη τη ζημιά στον Πύργο του Καστρομοναστηριού στα Στροφάδια, αλλά και μια ρωγμή στον προβλήτα του λιμανιού της Ζακύνθου. Μικρές υλικές ζημιές καταγράφονται σε διάφορες περιοχές του νησιού, ενώ όπως είπε νωρίτερα ο δήμαρχος Ζακύνθου Π. Κολοκοτσάς, σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία και υπηρεσίες.
Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα. Μισή ώρα πριν την εκδήλωση της δόνησης των 6,4 Ρίχτερ είχε σημειωθεί κι άλλη σεισμική δόνηση, στο ίδιο σημείο, μεγέθους 5,1 βαθμών Ρίχτερ που είχε γίνει αισθητή μέχρι την Ηλεία. Περίπου δέκα λεπτά μετά τον κύριο, ακολούθησε μετασεισμός 5,4 Ρίχτερ. Λίγο μετά τις 3:00 σημειώθηκαν δύο ακόμα μετασεισμοί στο ίδιο σημείο, που είχαν ένταση 4,8 βαθμών Ρίχτερ και ακόμα έναν 4,9 Ρίχτερ. Περίπου είκοσι λεπτά αργότερα σημειώθηκε ακόμα ένας μετασεισμός 4,8 Ρίχτερ.
H πρώτη εκτίμηση για το σεισμό έγινε από το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, που τον «μετρούσε» στα 6,8 Ρίχτερ. Η εκτίνηση αυτή «διορθώθηκε» στην πορεία και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας μιλά για δόνηση της τάξης των 6,4 Ρίχτερ. Μάλιστα, το Ευρωμεσογειακό εξέδωσε και προειδοποίηση για πιθανότητα τσουνάμι μικρής κλίμακας που θα θα διαρκέσει για αρκετές ώρες. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους μάλιστα, υπήρξε υψηλός κυματισμός, χωρίς όμως να κρύβει κινδύνους, στην περιοχή της Κυπαρισσίας.
Οι πρώτες πληροφορίες λένε για σοβαρή και ανυπολόγιστη ζημιά στον Πύργο του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια.
Ο σεισμός ήταν δυνατός, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε βοή, ενώ έπεσαν πράγματα. Κάτοικοι αναφέρουν ότι λόγω της ώρας και της έντασης «ξύπνησαν μνήμες 2008», αλλά και μνήμες του ’53 στους μεγαλύτερους.Ο σεισμός ήταν τόσο έντονος, που εκτός από την Ελλάδα, έγινε αισθητός στη Σικελία και στην Καλαβρία, στη νότια Ιταλία, όπου οι έντρομοι κάτοικοι έπαιρναν κατά δεκάδες την αστυνομία σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Μάλτα και την Αλβανία, ενώ μάρτυρες ανέφεραν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στη Λιβύη. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Αθήνα, ιδιαίτερα αισθητός στο Μεσολόγγι, όπου κάτοικοι σχολίασαν ότι είχε μεγάλη διάρκεια. Στην Πάτρα μάρτυρες αναφέρουν πως ήταν τόσο αισθητός που νόμισαν πως θα πέσεις το σπίτι. Αιθητός έγινε και στο Αγρίνιο, όππου κάτοικοι ανέφεραν πως ήταν μεγάλης διάρκειας με μεγάλο βουητό.Σύμφωνα με το ΑΠΕ η ηλεκτροδότηση στην πόλη της Ζακύνθου διακόπηκε για περίπου μία ώρα και οι κάτοικοι, ανάστατοι, βγήκαν στους δρόμους χωριών και της πρωτεύουσας του νησιού.Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα. Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών έως αυτή τη στιγμή. Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτίρια και σπίτια, κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο. Ακόμη, έχουμε ζημιά στο λιμάνι του νησιού αλλά και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ», δήλωσε πριν από λίγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, κ. Νίκος Τσίπηρας, ο οποίος βρίσκεται στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στα κτίρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ζακύνθου.Δείτε το σεισμό, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που είναι τοποθετημένος στη Λιθακιά Ζακύνθου.