Στο νοσοκομείο 4 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
Σε νοσοκομείο της Αθήνας νοσηλεύονται 4 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, μετά από ατύχημα που σημειώθηκε την Τρίτη σε χώρο του εργοστασίου.
Όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, έσκασε το σιλό διαβροχής της σκόνης των περιστροφικών καμίνων, με αποτέλεσμα να χυθούν τόνοι από το καυτό και ψιλό, σαν πούδρα, υλικό.
4 εργαζόμενοι που βρίσκονταν κοντά, αντιμετώπισαν προβλήματα δύσπνοιας. Αρχικά μεταφέρθηκαν στο ιατρείο της ΛΑΡΚΟ, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια κρίθηκε σκόπιμη η διακομιδή τους στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου μετά τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν, νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.
Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Η πολιτική απαξίωσης που ακολουθείται στην υπό κρατικής ευθύνης ΓΜΜΕ ΛΑΡΚΟ ΑΕ για να ιδιωτικοποιηθεί παραπέρα έφερε αυτήν την φορά σε άμεσο κίνδυνο την ζωή τεσσάρων συναδέλφων.
Το σοβαρό ομαδικό εργατικό ατύχημα έλαβε χώρα στο εργοστάσιο της Λάρυμνας Φθιώτιδας την Τρίτη 08/10/2018 στις 14:30. Το Σιλό Διαβροχής της σκόνης των Περιστροφικών Καμίνων έσκασε (η σκόνη πηγαίνει σε αυτό με αποστολή μέσω μεγάλης πίεσης αέρα), με αποτέλεσμα τόνοι από το καυτό (230 c) και ψιλό (σαν πούδρα) υλικό να χυθεί μαυρίζοντας όλο το εργοστάσιο.
Οι δυο συνάδελφοι που ήταν στην εγκατάσταση (η οποία εγκατάσταση αν και εφεδρική ήταν σε λειτουργία για πολλά 24ωρα συνεχόμενα), για δευτερόλεπτα, λόγο πείρας και μόνο, δεν τα χάσανε, επειδή γνώριζαν τον χώρο στα τυφλά ψηλαφίζοντας και με τα γόνατα μπόρεσαν και βρήκαν την σκάλα εξόδου διαφυγής, μπόρεσαν να βγουν προς την έξοδο όπου τους βρήκαν άλλοι συνάδελφοι, τους τράβηξαν και τους απομάκρυναν μαύρους από την σκόνη με προβλήματα βαριάς δύσπνοιας. Οι άλλοι δυο που ήταν στην διπλανή εγκατάσταση απομακρύνθηκαν με τα ίδια αλλά σε πιο ελαφριά μορφή συμπτώματα. Οι συνάδελφοι μεταφέρθηκαν στο ιατρείο της ΛΑΡΚΟ για τις πρώτες βοήθειες όπου εκεί και μέχρι να μεταφερθούν, συνεχίστηκε το θέατρο του παραλόγου ως αποτέλεσμα της συνολικής απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ.
Το Συνδικάτο μας απαιτεί (μέσα από το Σχέδιο ΣΣΕ που έχει καταθέσει στην ΛΑΡΚΟ) η ΛΑΡΚΟ να έχει δυο οδηγούς ασθενοφόρων σε κάθε βάρδια, μόνο για αυτήν την δουλειά. Όμως η ΛΑΡΚΟ, για μείωση του «κόστους» όπως λέει, έχει τους φύλακες και για οδηγούς ασθενοφόρου. Οι συνάδελφοι φύλακες όμως εκτός από οδηγοί ασθενοφόρων, την ίδια ώρα φυλάσσουν και την πύλη εργαζομένων, την πύλη οχημάτων, τα γραφεία, μεταφέρουν τις εργαζόμενες από τα γραφεία στα σπίτια τους γιατί «λόγο κόστους» κόπηκε το λεωφορείο, μεταφέρουν τους εργαζόμενους που κάθονται υπερωρία γιατί «λόγο κόστους» ελαττώθηκαν τα ταξί, τα απογεύματα ανοίγουν και την αποθήκη αν χρειαστούν ανταλλακτικά για τις ανάγκες του εργοστάσιου, βάζουν και καύσιμα, είναι και κινητοί σε όλο το εργοστάσιο και στον οικισμό. Έτσι αναγκάστηκαν οι τέσσερις συνάδελφοι τραυματίες να μεταφερθούν στο ιατρείο δυο – δυο, γιατί δεν έχουμε οδηγούς ασθενοφόρων.
Το Συνδικάτο μας έχει καταγγείλει σε όλους τους αρμόδιους (απάντηση δεν έχουμε πάρει) το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ χρωστά 500 κουτιά γάλα σε κάθε εργαζόμενο (δεν δίνει όπως είναι υποχρεωμένοι, «λόγο κόστους» λένε). Οι Γιατροί ζήτησαν επείγον γάλα για τους τραυματίες και τελικά έδωσαν τις πρώτες βοήθειες γιατί ευτυχώς ήταν ανοιχτός ο μπακάλης (κυριολεκτικά).
Το Συνδικάτο μας απαιτεί (μέσα από το Σχέδιο ΣΣΕ που έχει καταθέσει στην ΛΑΡΚΟ) να υπάρχουν 3 νοσοκόμες σε κάθε βάρδια. Όμως η ΛΑΡΚΟ λέει ότι «είναι υπεράριθμες». Ευτυχώς που έχουμε γιατρούς και νοσοκόμους με συνείδηση και παρά ότι δεν είναι καλοπληρωμένοι τρέχουν άμεσα από τα σπίτια τους ακόμη και όταν δεν είναι υπηρεσία, αλλιώς οι συνάδελφοι τραυματίες θα έφευγαν για την Αθήνα χωρίς συνοδεία νοσοκόμου. Οι τέσσερεις συνάδελφοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Σωτηρία Αττικής όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου πραγματοποιώντας ιατρικές εξετάσεις για την ποσότητα σκόνης που εισέπνευσαν.
Με αφορμή αυτό το σοβαρό ομαδικό εργατικό ατύχημα καταγγέλλουμε την Διορισμένη από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ Διοίκηση και Διεύθυνση της ΛΑΡΚΟ όπου τρία χρόνια τώρα, με την καθοδήγηση της Κυβέρνησης συνεχίζει τον ίδιο δρόμο όλων των προηγούμενων Διοικήσεων και Κυβερνήσεων. Εξυπηρετεί τις εντολές της Ε.Ε που στοχεύουν στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.
Το Συνδικάτο μας είχε τονίσει το προηγούμενο διάστημα την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης εγκατάστασης, όπου μετά από πολύ μεγάλες πίεσης πρόσφατα επισκευάστηκε. Ενώ όμως επισκευάστηκε, για δεύτερη φορά μετά την επισκευή έσκασε. Επιπλέον δεν μερίμνησαν να τοποθετηθεί σύστημα πλήρωσης SILΟ (Νιβόμετρο ) και δικλίδα ασφαλείας στο SILO έτσι ώστε να βγάζει εκτός της εγκατάσταση σε περίπτωση φρακαρίσματος των φίλτρων ( πράγμα που οι εργαζόμενοι διαχρονικά τονίζουν ). Επίσης παρά την σύσταση μας, δεν κατασκεύασαν καμπίνα ασφαλείας στο χώρο της εγκατάστασης, δεν έχουν βάλει επαρκή φωτισμό.
Μεγάλες ευθύνες έχουν και οι ελεγκτικές υπηρεσίες που περιμένουμε να έρθουν σε συνάντηση μαζί μας εδώ και αρκετό διάστημα. Η ΛΑΡΚΟ κάνει ότι θέλει, καταπατά ακόμη και τα υποτυπώδη μέτρα ασφαλείας και οι αρμόδιοι σφυρίζουν αδιάφορα ή όταν έρχονται εμείς το μαθαίνουμε τυχαία από τον καφετζή της ΛΑΡΚΟ.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι στην ΛΑΡΚΟ η απαξίωση των Κυβερνήσεων και των Διοικήσεων μας σκοτώνει ενώ η εμπειρία, η εξειδίκευση και η καλή εικόνα των εργαζομένων για την κατάσταση του εργοστασίου σώζει ζωές. Αν οι συνάδελφοι ήταν πρωτάρηδες, δεν γνώριζαν καλά τον χώρο, θα μιλούσαμε για δυστύχημα.
Με αφορμή το συγκεκριμένο καλούμε την διεύθυνση να ανακαλέσει τις ανακοινώσεις 80 και 82 που αντί να κάνει νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, συγχωνεύει τμήματα, στέλνει «σαν τα πρόβατα στην σφαγή» εργαζόμενους σε εγκαταστάσεις χωρίς καν να τις γνωρίζουν, χωρίς κανένα μέτρο, χωρίς καμία εκπαίδευση και με πρόσχημα βεβαίως την μείωση του μισθολογικό κόστος βάζει από την άλλη πόρτα δουλεμπόρους εργολάβους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, έστω και τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, να σταματήσουν το έγκλημα.
Το ΔΣ του Συνδικάτου μας προκηρύσσει ομόφωνα Έκτακτη ΓΣ για την Τέταρτη 17/10 στον Κινηματογράφο ΙΛΙΟΝ του οικισμού ΛΑΡΚΟ στις 12.00 με θέμα: «απόφαση κινητοποιήσεων για την διεκδίκηση της υπογραφής της ΛΑΡΚΟ στο Σχέδιο Επ.Σ.Σ.Ε που περιέχει πέρα από τα οικονομικά αιτήματα, την κατάργηση των εργολαβιών, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.