Ο HAL, το παιδάκι-ρομπότ που δείχνει ότι πονάει
Εκφράζουν συναισθήματα τα ρομπότ; Τον HAL τον συναντήσαμε για πρώτη φορά στο «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Τώρα, κάνουμε τη γνωριμία ενός άλλου HAL:
ενός προσομοιωτή ασθενούς παιδιατρικής κλινικής, που έχει εκφράσεις ζωντανού ανθρώπου, που μπορεί να εκφράσει συναισθήματα, να κάνει κινήσεις, να μιλάει.
Το αγοράκι-ρομπότ σχεδιάστηκε από την εταιρεία προσομοιωτών υγιεινής φροντίδας Gaumard για να βοηθήσει σπουδαστές ιατρικών σχολών να εξελίξουν τις ειδικές δεξιότητες που απαιτούνται στην επικοινωνία, διάγνωση και θεραπεία των μικρών ασθενών.
Ο HAL είναι σε θέση να απαντά σε μια σειρά ερωτήσεων και να απομιμείται μια ευρεία γκάμα συναισθηματικών καταστάσεων οι οποίες είναι «αποθηκευμένες» στο ισχυρό UNI λειτουργικό του. Στη «βιβλιοθήκη» του UNI είναι αποθηκευμένος ο θυμός, ο παρατεταμένος πόνος, η έκπληξη, η απορία, το άγχος, η ανησυχία, το κλάμα, το χασμουρητό. Επιπλέον, το λειτουργικό επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν τις δικές τους εκφράσεις προσώπου και συναισθήματα, για να διευρύνουν την γκάμα της μαθησιακής εμπειρίας.
Η Gaumard έχει εξοπλίσει τον HAL με διαδραστικά μάτια, καρδιά, ήχους πνευμόνων και εντέρων, δάχτυλα που ματώνουν και καρδιακό παλμό. Ο HAL μπορεί να «πάθει» καρδιακή ανακοπή, μπορούν να του κάνουν τεστ γλυκόζης (ειδική βελόνα στο δάχτυλο) και να του ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο το ποσοστό κορεσμού οξυγόνου (δηλαδή, το Sp02). Επιπροσθέτως, μπορεί να δεχθεί κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις στο πλαίσιο παροχής πρώτων βοηθειών.
Θα μπορέσει να «πει» ο HAL «ξέρω ότι δεν ήταν όλα καλά με μένα, αλλά μπορώ να σας βεβαιώσω, με σιγουριά, ότι όλα θα ξαναγίνουν καλά. Αισθάνομαι πολύ καλύτερα, τώρα. Πραγματικά…»;
ΑΠΕ-ΜΠΕ