“Σκόπιμη απαξίωση του ΟΛΝΕ. Δημιουργούν έδαφος για μία μελλοντική πώληση”
Για συνειδητή απαξίωση του Οργανισμού Λιμένων Εύβοιας και υπονόμευση της αναπτυξιακής προοπτικής του, εξαιτίας ενεργειών αλλά κυρίως παραλείψεων της Διοίκησής του, κάνει λόγο ο Σίμος Κεδίκογλου με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτη Κουβέλη.
Ο βουλευτής αναδεικνύει ζητήματα, όπως είναι η απορρόφηση των Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), η υλοποίηση του Master Plan Λιμένα Χαλκίδας, ο αποχαρακτηρισμός χερσαίων ζωνών και η λειτουργία της παλαιάς γέφυρας Ευρίπου, για τα οποία θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες της Διοίκησης, ενώ ζητά από τον Υπουργό να απαντήσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άμεση αντιμετώπισή τους, προκειμένου να σταματήσει η σκόπιμη απαξίωση του Οργανισμού, που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για μία μελλοντική πώληση.
Πιο αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:
«Συνειδητή απαξίωση του Οργανισμού Λιμένων Εύβοιας συνιστούν οι ενέργειες, αλλά κυρίως οι παραλείψεις της Διοίκησης του Οργανισμού, που υπονομεύουν κάθε αναπτυξιακή προοπτική, δημιουργώντας -παράλληλα – πρόσφορο έδαφος για την υλοποίηση του σχεδιασμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναφορικά με την αξιοποίηση των Λιμένων.
Πιο αναλυτικά, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για σειρά ζητημάτων όπως: η απορρόφηση των Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), η υλοποίηση του Master Plan Λιμένα Χαλκίδας, ο αποχαρακτηρισμός χερσαίων ζωνών και η λειτουργία της παλαιάς γέφυρας Ευρίπου.
Συγκεκριμένα, σε ό, τι αφορά την απορρόφηση των ΠΔΕ από το 2017 με έγκριση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και με σκοπό την αξιοποίηση των χρημάτων για ανάπτυξη έργων υποδομής μικρής κλίμακας (που αφορούν λιμάνια σε όλη την έκταση του Νομού όπως αλιευτικά, εμπορικά, τουριστικά) που προσβλέπουν στο κοινό όφελος έχει αποδοθεί το ποσό των 421.000 € στον Οργανισμό Λιμένων Νομού Εύβοιας, ποσό από το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει καμία απορρόφηση. Όπως φαίνεται οι ανακοινώσεις της Διοίκησης του ΟΛΝΕ για υλοποίηση συγκεκριμένων έργων αποτελούν λόγια του αέρα και σχέδια επί χάρτου, αφού θα πρέπει να έχουν υπογραφεί επισήμως ανάλογες συμβάσεις. Πόσω δε μάλλον από τη στιγμή που μπαίνουμε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και κατά συνέπεια εκπνέει η προθεσμία για την απορρόφηση των ως άνω κονδυλίων. Προκύπτει συνεπώς, το εξής ερώτημα: ποιος είναι ο λόγος που μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί- συμβασιοποιηθεί από τον ΟΛΝΕ ούτε ένα έργο;
Επίσης, ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα αποτελεί το Master Plan Λιμένα Χαλκίδας. Εδώ και 1,5 χρόνο έχει υπογραφεί η σύμβαση για την έκδοσή του. Το σχέδιο, παρά τις πομπώδεις ανακοινώσεις και διαφημίσεις στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημόσια διαβούλευση, ώστε στη συνέχεια να προωθηθεί στην Αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου (ΕΣΑΛ) , για να προχωρήσει στη συνέχεια στις απαραίτητες εγκρίσεις. Η καθυστέρηση αυτή από πλευράς Διοίκησης του ΟΛΝΕ έχει σαν αποτέλεσμα να μην προχωρά και να βρίσκεται σε τέλμα η ανάπτυξη της πόλης.
Το Master Plan περιλαμβάνει την απομάκρυνση του εμπορικού λιμένα, ο οποίος βρίσκεται στον ιστό της πόλης με την ταυτόχρονη απόδοση του στους πολίτες με κοινόχρηστο χαρακτήρα και παράλληλη τουριστική αξιοποίηση. Επιπλέον η τουριστική αξιοποίηση του Νότιου Ευβοϊκού με την κατασκευή μαρίνας, η απομάκρυνση και μεταφορά της ιχθυόσκαλας από τον ιστό της πόλης, η περιβαλλοντική αποκατάσταση του Νοτίου Ευβοϊκού στις περιοχές Λευκαντίου, Αυλίδας και Τσιμεντάδικου είναι θέματα, τα οποία έχουν συζητηθεί σε βάθος 20ετίας και έχουν λάβει τη θετική έγκριση του συνόλου τόσο των πολιτών όσο και των φορέων της Χαλκίδας.Ποιος είναι, λοιπόν, ο λόγος που η σημερινή Διοίκηση του ΟΛΝΕ δεν προχωράει στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση ενός τόσο ζωτικής και στρατηγικής σημασίας έργου όχι μόνο για την πόλη της Χαλκίδας αλλά και για ολόκληρο τον Νομό;
Η Διοίκηση του ΟΛΝΕ θα πρέπει να δώσει απαντήσεις και για το εάν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να προβλεφθεί η έγκριση από το εποπτεύον Υπουργείο Υποδομών του αντίστοιχου κονδυλίου για τη συντήρηση της Παλαιάς Γέφυρας Ευρίπου.Να σημειώσουμε ότι επεμβάσεις για τη συντήρηση, αναβάθμιση και σωστή λειτουργία της Γέφυρας πραγματοποιηθήκαν το 2014 και το 2015. Έκτοτε έχει εκτελεστεί οποιασδήποτε κλίμακας έργο ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα στη λειτουργία μιας γερασμένης γέφυρας, η οποία μετράει πάνω από 50 χρόνια ζωής;
Τέλος, για το θέμα του αποχαρακτηρισμού χερσαίων ζωνών σύμφωνα με το υπ’αριθμ. 3113.6/28669/17/20-4-2017 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας απαιτείται, ο επανακαθορισμός και αποχαρακτηρισμός των ΧΖ που δεν εξυπηρετούν ή δεν σχεδιάζεται να εξυπηρετήσουν λιμενικούς σκοπούς. Το ερώτημα που προκύπτει είναι, τι έχει κάνει η Διοίκηση του ΟΛΝΕ ως προς την τακτοποίηση χρόνιων θεμάτων που αφορούν τους αποχαρακτηρισμούς τμημάτων χερσαίων ζωνών που είναι προβληματικές όπως αυτές που έχουν καθοριστεί προ 80 ετών, είτε αυτές που περιέχουν πολλές ασάφειες ως προς τα όρια τους, είτε τέλος αυτές που σε διάφορα σημεία επικαλύπτονται με τα υφιστάμενα ρυμοτομικά σχέδια, προκαλώντας συνεχή προβλήματα.
Τι έχει πράξει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στη θέση “Κουρέντι” της Χερσαίας Ζώνης Χαλκίδας, η οποία δεν εξυπηρετεί και δεν σχεδιάζεται να εξυπηρετήσει λιμενικούς σκοπούς αλλά βρίσκεται εντός του οικιστικού ιστού και σε τμήμα δομημένο ασφυκτικά; Η αποδέσμευση της εν λόγω περιοχής θα έδινε τη δυνατότητα για δημιουργία ελεύθερων χώρων η εκμετάλλευση και αξιοποίηση των οποίων μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων του δήμου θα έχει σαν αποτέλεσμα τόσο τη λύση του ζητήματος των ιδιοκτητών μέσω απαλλοτριώσεων, αλλά και την κοινωφελή χρήση από πλευράς των δημοτών.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την άμεση αντιμετώπιση των προαναφερόμενων ζητημάτων, που αφορούν στην αναπτυξιακή πορεία του Οργανισμού Λιμένων Ευβοίας, προκειμένου να σταματήσει η σκόπιμη απαξίωση, που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για μία μελλοντική πώληση;».