Γκραφίτι του Ξυλούρη καλοσωρίζει τους επισκέπτες των Ανωγείων
«Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε από τον κόσμο αδερφέ μου… Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο…» λένε τα λόγια του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, τον οποίο αγάπησε και τραγούδησε ο αξέχαστος Νίκος Ξυλούρης.
Αυτό το σμίξιμο προσφέρει και ο ίδιος ο Ξυλούρης διαχρονικά με την καλλιτεχνική του πορεία, και στα χρόνια που έζησε το απέδειξε προβάλλοντας ποικιλοτρόπως την έγνοια του για τον κόσμο με όπλο στη φαρέτρα του την κρητική και ανωγειανή καταγωγή του.
Αυτό το σμίξιμο ακολούθησε και ο καλλιτέχνης Αλέξανδρος Ραπτάκης και φιλοτέχνησε το πρόσωπο του Νίκου Ξυλούρη ως «διαβατήριο» καλωσορίσματος και πιστοποίηση της ειρήνης, για κάθε επισκέπτη των ορεινών Ανωγείων, στη γη του Ψηλορείτη, στον ορεινό Μυλοπόταμο, στο Ρέθυμνο.
«Νίκος Ξυλούρης σημαίνει έμπνευση, πηγή προβληματισμού και τροφή για σκέψη για μένα και για τον επισκέπτη των Ανωγείων σίγουρα. Η έμπνευση για το θέμα του γκράφιτι ήταν της ομάδας “Ανώγειά Νέοι” στο πλαίσιο του Φεστιβάλ “Χαϊμαλίνα 2018″», ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Ραπτάκης επισημαίνοντας τη στήριξη που είχε από τον Δήμο Ανωγείων, «… αλλά και τη στήριξη από όλους τους κατοίκους του χωριού που με κάνανε πολύ χαρούμενο για ένα έργο το οποίο θα διατηρηθεί για αρκετά χρόνια έτσι όπως είναι λόγω των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν».Μιλώντας στο Πρακτορείο ο καλλιτέχνης αναφέρθηκε στα σχόλια των κατοίκων που ήταν -όπως είπε- πέρα ως πέρα συγκινητικά καθώς και οι αντιδράσεις τους: «Αν και δεν το περίμενα σε τέτοιο βαθμό, αντιδράσεις πολύ ένθερμες και προς τα εμένα, αλλά και τη γυναίκα μου και τον γιο μας που με συνόδευσαν σε αυτό το ταξίδι, αλλά και προς το γκράφιτι αυτό καθ΄αυτό. Σημαντικό θεωρώ είναι το γεγονός ότι το έργο άγγιξε από μικρά παιδιά μέχρι και ηλικιωμένους».
Σε σχόλια τους μάλιστα κάποιοι κάτοικοι ανέφεραν πως στο συγκεκριμένο σημείο της εισόδου των Ανωγείων για χρόνια υπήρχαν συνθήματα κομμάτων… Από σήμερα η μορφή του Ξυλούρη διαχρονικά θα έχει να πει πολλά περισσότερα χωρίς να απογοητεύεται κανένας πολίτης, ανέφεραν χαρακτηριστικά.«Πρόκειται για ιδέα και πρωτοβουλία των Ανωγειανών που όλοι μαζί θέλαμε να συνδυαστούν οι στίχοι του Ρίτσου με το μήνυμα του Φεστιβάλ μας “Χαϊμαλίνα 2018”, το οποίο πέρα από τον αντιρατσιστικό χαρακτήρα του επιθυμούμε να έχει και χαρακτήρα αντιπολεμικό, με μηνύματα παγκόσμια που αγκαλιάζουν το ανώτερο εκ των αγαθών την Ειρήνη», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης.
Ο Δήμος ενέκρινε το γκράφιτι δεδομένου όπως είπε ο δήμαρχος: «Το γκράφιτι είναι άμεση μορφή τέχνης που μπορεί και έχει τη δυνατότητα να ομορφαίνει τον τόπο και ανάλογα με τον καλλιτέχνη το αποτέλεσμα να είναι εκπληκτικό. Όπως στην περίπτωση των Ανωγείων, που η επιλογή των στίχων του Ρίτσου και η μορφή του δικού μας Ξυλούρη αλλά και του Ξυλούρη ενός ολόκληρου κόσμου των Αγώνων και της Ειρήνης, ήταν αντάξια επιλογή των προσδοκιών μας».
Όσοι εισέρχονται στα Ανώγεια στο Ρέθυμνο το χωριό των ολοκαυτωμάτων, του πολιτισμού, της παιδείας και της εθνικής αντίστασης, έχουν πλέον μπροστά στα μάτια τους το σύμβολο της Κρητικής Μουσικής, της Κρητικής Ταυτότητας, την μετουσιωμένη ιδέα της αλληλεγγύης, των αγώνων για ελευθερία και ειρήνη, τον άνθρωπο που πρεσβευτής του χωριού του ξεκίνησε και μέσα στα χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας έφτασε να είναι πρεσβευτής της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, πρεσβευτής του φιλειρηνικού κινήματος και της αγωνίας των ανθρώπων για δικαιοσύνη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ