Αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα ο δήμαρχος
Σε θέση μάχης βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Δημοτική Αρχή Χαλκίδας, έχοντας και τη συμπαράσταση των τοπικών φορέων, βλέποντας την κωλυσιεργία των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού στο θέμα της αποκατάστασης του κτιριακού συγκροτήματος της Δημοτικής Αγοράς.
Η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα, εάν το Υπουργείο Πολιτισμού συνεχίσει να δείχνει αναβλητικότητα και δεν προχωρήσει στην έγκριση της οριστικής μελέτης του έργου.Δυστυχώς με την κωλυσιεργία αυτή, την οποία τροφοδοτεί και μία μικρή ομάδα πολιτών, κινδυνεύουν να πάνε χαμένες προσπάθειες 4 χρόνων της Δημοτικής Αρχής, όπως και χρήματα που διατέθηκαν και φυσικά στο κτιριακό συγκρότημα δεν θα μπορέσει να κρατηθεί όρθιο, ό,τι απέμεινε μέχρι τώρα.
Για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια έγιναν συντονισμένες ενέργειες από την παρούσα Δημοτική Αρχή, με τις υποδείξεις του Υπουργείου Πολιτισμού, για την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, αλλά φαίνεται ότι κάποιες δυνάμεις δεν επιθυμούν τη λύση αυτή, προτιμώντας να συνεχισθεί η εικόνα ντροπής στο κέντρο της πόλης.
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 26 Ιουλίου, στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων στην Αθήνα, επρόκειτο να αποφασισθεί η έγκριση της οριστικής μελέτης του έργου. Ωστόσο όμως το Κεντρικό Συμβούλιο, μετά από αίτημα της γνωστής ομάδας πολιτών, αποφάσισε την αναβολή του θέματος, λέγοντας ότι πρέπει να διενεργηθεί μία ακόμη αυτοψία στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς.
Παρά την αντίδραση του Δημάρχου Χαλκιδέων Χρήστου Παγώνη, που παρέστη στη συνεδρίαση, το ΚΣΝΜ επέμενε στη θέση του και δεν προχώρησε στη συζήτηση για την έγκριση της μελέτης του έργου.
Η Δημοτική Αρχή Χαλκίδας θεωρεί την εξέλιξη αυτή, εκ μέρους των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, εμπαιγμό για την πόλη της Χαλκίδας και τους κατοίκους της, υπογραμμίζοντας ότι πίσω από την απόφαση της αναβολής του θέματος, υποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες και άτομα που αδιαφορούν για το καλό του τόπου.
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, τη Δευτέρα 30/7/2018 ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης κάλεσε στο Δημοτικό Κατάστημα τους εκπροσώπους φορέων της πόλης, τους συνεργάτες του και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τους ενημέρωσε σχετικά. Όλοι τους εξέφρασαν τη συμπαράσταση, στις όποιες ενέργειες διαμαρτυρίας προχωρήσει ο Δήμος Χαλκιδέων προς το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να μη μπει φρένο στις διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας.
Μάλιστα οι εκπρόσωποι των φορέων συμφώνησαν και με το σχέδιο κειμένου που διαβάστηκε από τον Δήμαρχο, προκειμένου να αποσταλεί προς κάθε αρμόδιο. Το κείμενο αυτό, που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί αναφέρει τα εξής:
“Η Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας αποτέλεσε στο παρελθόν σημείο αναφοράς για την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης.
Τι τελευταίες, όμως, δεκαετίες παραμένει ένα ερειπωμένο κτιριακό συγκρότημα που αποτελεί την ντροπή της Χαλκίδας και την στιγματίζει, ακριβώς, στην καρδιά του Πολεοδομικού της Ιστού. Παρά τις πολυετείς προσπάθειες και τις διαδοχικές διακηρύξεις προθέσεων ή ιδεών, η υπόθεση της Δημοτικής Αγοράς είχε βαλτώσει και ο χρόνος διαρκώς επιβάρυνε την ήδη δραματική της εικόνα.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Δήμος Χαλκιδέων δρομολόγησε, συστηματικά, τη δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος κινούμενος σε δύο βασικούς άξονες: Ανάδειξη και διαφύλαξη των αρχιτεκτονικών στοιχείων του πάλαι ποτέ Αξιόλογου Κτιριακού Συγκροτήματος, ακολουθώντας τις υποδείξεις του Υπουργείου Πολιτισμού και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων, αλλά ταυτόχρονα, εκδήλωσε και την πολιτική του βούληση για να ξαναγίνει η Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας, σημείο αναφοράς μίας σύγχρονης και ακμάζουσας Πόλης.
Ακολουθώντας τους όρους και τις προϋποθέσεις της αριθ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/340156/37789/976/23-12-2014 Απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού, (ΦΕΚ 8 ΤΑΑΠΘ /19-1-2015), για την διατήρηση του χαρακτηριζομένου ως μνημειακού τμήματος και την τήρηση των αρχιτεκτονικών στοιχείων που όρισε η ανωτέρω Απόφαση, ο Δήμος Χαλκιδέων προχώρησε στην προκήρυξη και διενέργεια Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, κατακύρωσε το πρώτο βραβείο και εν συνεχεία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ανέθεσε τις σχετικές μελέτες για την αποκατάσταση του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς.
Όλη αυτή διαδικασία ήταν υπό την παρακολούθηση και τις υποδείξεις του Υπουργείου Πολιτισμού και των αρμοδίων οργάνων του.
Παράλληλα, ο Δήμος σχεδίασε και εν πολλοίς διασφάλισε τις χρηματοδοτικές πηγές για την άμεση εκτέλεση του έργου ευθύς μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες καθώς και οι τυπικές διαδικασίες.
Είναι γνωστό σε όλους ότι ένα σχέδιο χρηματοδότησης έχει χρονικές προϋποθέσεις και δεν είναι επ΄ αόριστο εφαρμόσιμο. Εάν τα χρονικά όρια χαθούν, χάνονται και οι ευκαιρίες για αξιοποίηση των πόρων που έχουν προγραμματιστεί.
Ενώ ο σχεδιασμός του Δήμου υλοποιείται με συνέπεια, ακολουθώντας τα οριζόμενα από τον Νόμο και τις Αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, με μεγάλη προσπάθεια στο αλγεινό τοπίο της οικονομικής κρίσης, και ενώ κατατέθηκε η σχετική μελέτη στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων για έγκριση ως προς τα ζητήματα της αρμοδιότητάς του, στην ορισθείσα συνεδρίαση της 26ης Ιουλίου 2018, αποφασίστηκε η αναβολή του θέματος και η διενέργεια μίας ακόμη αυτοψίας στο χώρο της Αγοράς.
Δυστυχώς η αναβολή αυτή προήλθε μετά από αίτημα και της γνωστής Ομάδας Πολιτών που ενδιαφέρονται, κατά την δήλωσή τους, για την Αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς οδηγώντας, με την ενέργειές τους αυτές, στην εκ νέου ματαίωση μίας καθοριστικής Απόφασης η οποία θα δρομολογούσε άμεσα την ανάθεση και εν συνεχεία την εκτέλεση των έργων, έτσι ώστε σύντομα η Χαλκίδα να απαλλαγεί από την ντροπή αυτού του καταρρέοντος κτιρίου.
Τόσο οι «Χαλκιδείς» αυτοί, που επεδίωξαν την ματαίωση της Απόφασης και ενδεχομένως την παραπομπή στις καλένδες του σχεδιασμού και του χρονοδιαγράμματος για την Αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς όσο και τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, που απαξιώνουν με τη στάση τους την προσπάθεια του Δήμου και το αίτημα των πολιτών της Χαλκίδας, για την εκτέλεση αυτού του κορυφαίου έργου για την ανάπτυξη της πόλης πρέπει να κατανοήσουν ότι η Πόλη αυτή, η μεγαλύτερη της Στερεάς Ελλάδας, με την αξιόλογη ιστορική και αρχαιολογική ταυτότητα, η οποία πάντοτε σεβάστηκε και ακολούθησε τις, κατά κανόνα, αργόσυρτες και συχνά τόσο γραφειοκρατικές και αρτηριοσκληρωτικές διαδικασίες των Μηχανισμών του Κεντρικού Κράτους, χάνοντας ίσως χρόνο, πόρους και κυρίως την ταυτότητά της, δεν μπορεί να ανεχθεί άλλο κανενός τύπου «βυζαντινές» ίντριγκες πίσω από την πλάτη του Λαού της Χαλκίδας.
Ο Δήμος Χαλκιδέων και οι Φορείς της πόλης καλούμε την Υπουργό Πολιτισμού να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και πρωτοβουλία να καλέσει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων να αποφανθεί άμεσα για την Μελέτη
Αποκατάστασης της Αγοράς της Χαλκίδας, χωρίς άσκοπες και μεθοδευμένες καθυστερήσεις.
Όλα αυτά τα χρόνια με μεθοδικότητα, ευλαβική προσήλωση στις υποδείξεις των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου, προχωρήσαμε έως εδώ. Ο σχεδιασμός για την δημοπράτηση του έργου εντός του 2018 είναι η κρίσιμη προϋπόθεση για να διασφαλιστούν οι πόροι και να γίνει πράξη. Αλλιώς όλα πηγαίνουν χαμένα και γυρίζουμε στο 2014.
Εάν αυτό επιθυμούν να το δηλώσουν ευθαρσώς.
Για να μάθουμε επί τέλους: Ποιοι θέλουν την Αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς της Χαλκίδας και την άμεση απόδοσή της στην Οικονομική και Κοινωνική ζωή της και ποιοι όχι. Ποιοι θέλουν μία Χαλκίδα που σχεδιάζει μελετά και κάνει πράξη τα σχέδιά της και ποιοι θέλουν μία Χαλκίδα να μοιρολογεί ή – το χειρότερο- να πολιτικολογεί ματαίως πάνω από τα ερείπια που ντροπιάζουν την ιστορία της και ματαιώνουν την Αναγέννησή της”.