Οφέλη αλλά και διλήμματα… Συζήτηση στην Ιστιαία για το Γεωπάρκο

Πολλά ερωτήματα και σοβαρά διλήμματα προέκυψαν κατά την πολύωρη συζήτηση κατοίκων, εκπροσώπων φορέων και δημοτικής αρχής Ιστιαίας Αιδηψού με τον Περιφερειάρχη Στερεάς, Κώστα Μπακογιάννη, για το ζήτημα των γεωπάρκων.
Πριν από μερικούς μήνες το περιφερειακό συμβούλιο είχε ψηφίσει την κατάθεση υποψηφιότητας και σύνταξης φακέλου για την αναγνώριση της Βόρειας Εύβοιας ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO.
Η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού, κάποιων πολιτών και παραγωγικών ομάδων. Και ενώ, ο δεύτερος δήμος της Βόρειας Εύβοιας, Λίμνης Μαντουδίου, το ψήφισε θετικά σε δημοτικό συμβούλιο που έγινε, αντίθετα ο γειτονικός δήμος δεν το υποστήριξε.
Ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μπακογιάννης, βρέθηκε στην πόλη της Ιστιαίας και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Μουσείου Φυσικής Ιστορία του Κυνηγετικού Συλλόγου για να συζητήσει διάφορα τοπικά ζητήματα με όλους όσους παραβρέθηκαν σε αυτή τη συνάντηση.
Κυριάρχησε το θέμα του γεωπάρκου, το οποίο άνοιξε ο αντιδήμαρχος Θανάσης Σπανός, ζητώντας από τον Περιφερειάρχη να τους απαντήσει γιατί προχώρησε σε αυτή την πρωτοβουλία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας.
Ο κος Μπακογιάννης απάντησε πως δεν έχει καμία σημασία αν θα συζητηθεί πρώτα στον α’ ή στον ‘β βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί αυτό που καθορίζει τα πράγματα, εν προκειμένω, είναι η απόφαση που θα ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Στη συνέχεια τους παρουσίασε το σκεπτικό της πρότασης και γιατί συμφέρει την Βόρεια Εύβοια να ενταχθεί στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της Ουνέσκο.
Στην συζήτηση συμμετείχαν πολλοί από τους πολίτες από τους οποίους κάποιοι υποστήριζαν την ιδέα του γεωπάρκου και κάποια δήλωναν κάθετα αντίθετοι, όπως οι ρυτινοκαλλιεργητές που ανησυχούν για την δραστηριότητά τους και θεωρούν ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να ξεκινήσει από τη δημιουργία σωστών υποδομών στην περιοχή
Ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιάννης Κοτζιάς, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, τους ανέλυσε τα θετικά αυτής της προσπάθειας και απάντησε στις ανησυχίες των ρητινοκαλλειργητών.Ανάμεσα στους παρευρισκομένους και που μίλησαν για το θέμα ήταν ο συντονιστής προγράμματος της Ουνέσκο Γιάννης Μανώλης και ο πρώην βουλευτής Σιμεών Κεδίκογλου.
Τελευταία τον λόγο πήρε η δήμαρχος, Λίνα Ευσταθίου, η οποία έκανε γνωστό ότι για το θέμα έχει οριστεί δικηγόρος, ώστε να το διερευνήσει και αφού ενημερωθούν όλοι στο δημοτικό συμβούλιο για το τι σημαίνει γεωπάρκο τότε θα αποφασίσουν αν θα το ψηφίσουν ή όχι.