Ανακοίνωση της Ε.Π. Αν. Στερεάς & Εύβοιας του ΚΚΕ για το ΤΕΙ Στερεάς
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σταθερά και εξαρχής υπερασπίζεται την ύπαρξη ενός μόνο πτυχίου, πανεπιστημιακού επιπέδου, ανά επιστημονικό αντικείμενο και την κατάργηση Ιδρυμάτων, αποφοίτων και πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πολλών ταχυτήτων.
Με βάση τη θέση του και την πάλη του για ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για ολόπλευρη μόρφωση, χωρίς εμπόδια, δομεί την τοποθέτησή του στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την αποκαλούμενη «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ, μέρος των οποίων είναι και τα διάφορα σχέδια γύρω από την κατάληξη του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
Οι εξελίξεις σχετικά με το μέλλον του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και οι εκατέρωθεν προτάσεις τόσο του Υπουργείου Παιδείας, όσο και της Τοπικής Διοίκησης που εκφράζεται μέσω της Περιφέρειας, Δήμων και ΠΕΔ Στερεάς, δεν απαντούν στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σήμερα για Ανώτατη Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, ουσιαστικής μόρφωσης και επαγγελματικής εξασφάλισης των σπουδαστών, κατοχύρωσης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των καθηγητών και των εργαζομένων στο ίδρυμα.
Η σχετική αντιπαράθεση που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα εμφανίζοντας ως εκ διαμέτρου αντίθετες τις προτάσεις του Υπουργείου για ένταξη υπαρχόντων ή νέων τμημάτων στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τις προτάσεις Περιφέρειας- Δήμων- ΠΕΔ για δημιουργία Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, δεν αφορά τις ανάγκες των σπουδαστών, των εργαζομένων και των καθηγητών.
Με κάλπικες υποσχέσεις περί αναβάθμισης των σπουδών και ψευτοδιλήμματα του τύπου «Πανεπιστημιοποίηση με ένταξη σε μεγάλα ΑΕΙ» ή «Δημιουργία Πανεπιστημίου Στερεάς», επιχειρείται να συσκοτιστεί το γεγονός ότι και οι δύο προτάσεις εντάσσονται και δεν αμφισβητούν το γενικότερο σχεδιασμό για συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα. Τέτοιες άλλωστε έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, πότε με τη δήθεν ανωτατοποίηση των ΤΕΙ το 2001, στη συνέχεια με τα «Σχέδια Αθηνά», χωρίς να εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των σπουδαστών, των καθηγητών και των εργαζομένων.
Συνεπώς, το κύριο ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί από όλους είναι: Ποιος είναι ο στόχος τέτοιων αλλαγών; Ποιος επωφελείται; Τι πρέπει να διεκδικήσουμε ώστε να μην πληρώσουμε και πάλι το μάρμαρο οι φοιτητές- σπουδαστές, εργαζόμενοι; Η αλήθεια είναι ότι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα για τη δημιουργία νέων τμημάτων ή την αναμόρφωση των ήδη υπαρχόντων, συμπίπτουν σε αρκετά σημεία (π.χ. αντικείμενα σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, την αγροτοδιατροφή, τον τουρισμό), καθώς κινούνται στη λογική της μεγαλύτερης πρόσδεσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τις προτεραιότητες της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην περιοχή, που υπηρετείται τόσο από την πολιτική της κυβέρνησης όσο και της Τοπικής Διοίκησης.
Εντάσσονται στους στόχους του περιορισμού των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό, με βάση τη μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης, με χαρακτηριστική την πρόταση του Υπουργείου για εξεύρεση νέων μορφών χρηματοδότησης που παραπέμπει στην πλήρη εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης.
Ταυτόχρονα, προωθούν το στόχο για την υλοποίηση του λεγόμενου «Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας», που αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διασφαλίζεται πιο αποτελεσματικά η κινητικότητα των αποφοίτων, η αντιστοίχηση των προσόντων τους με τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας, η ενιοποίηση της αγοράς εκπαιδευτικών και ερευνητικών προϊόντων και η ανταγωνιστικότητά τους σε σχέση με άλλες χώρες.
Ο «Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας» είναι κομμάτι της ανάπτυξης που διαφημίζει η κυβέρνηση, στην οποία συμπλέουν τα κόμματα του κεφαλαίου. Ανάπτυξη που σημαίνει μονιμοποίηση και επέκταση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων χωρίς δικαιώματα, υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και επομένως επιστημονικό προσωπικό «μίας χρήσης», με δεξιότητες που θα αποδεικνύονται από διαφόρων τύπων πιστοποιητικά επαγγελματικών προσόντων (σεμινάρια κ.λπ.), πέραν του βασικού πτυχίου.
Με λίγα λόγια, παραπέρα προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, σημαίνει πλήρη αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, δεξιότητες άμεσης και βραχυπρόθεσμης εφαρμογής, γενίκευση των διδάκτρων ακόμα και σε προπτυχιακό επίπεδο. Οι σπουδαστές, οι διδάσκοντες και οι εργαζόμενοι έχουν ήδη πικρή πείρα από αυτήν την εξέλιξη…
Ο νέος χώρος ανώτατης εκπαίδευσης μόνο ενιαίος δεν είναι. Η κυβέρνηση φέρνει τις «Διετείς Δομές Επαγγελματικής Κατεύθυνσης» που απευθύνονται σε απόφοιτους των ΕΠΑΛ και αποτελούν εφαρμογή του νόμου 4009/2011 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για διετή προγράμματα κατάρτισης. Οι επαγγελματικές κατευθύνσεις θα καθορίζονται με βάση τις «περιφερειακές ανάγκες» και θα προκύπτουν βάσει εισηγήσεων των επιμελητηρίων και συναφών θεσμών της Περιφέρειας όπου ανήκει το ΑΕΙ. Θα έχουν ως βασικό γνώρισμα την εκτεταμένη μαθητεία των σπουδαστών, δηλαδή την «τροφοδοσία» της αγοράς εργασίας μέσω πρακτικής άσκησης με χιλιάδες νέους εργαζόμενους με περιορισμένα ή χωρίς εργασιακά δικαιώματα.
Οι επιχειρήσεις θα έχουν την ευχέρεια να επιλέγουν μεταξύ τίτλων διαφορετικών ταχυτήτων για το ίδιο επιστημονικό αντικείμενο, με στόχο να συμπιέσουν τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα όλων προς τα κάτω. Με τους σχεδιασμούς αυτούς η κατηγοριοποίηση αποφοίτων επεκτείνεται: για παράδειγμα θα υπάρχουν μηχανικοί απόφοιτοι Πολυτεχνείου επιπέδου master, απόφοιτοι πανεπιστημίου και απόφοιτοι των 2ετών προγραμμάτων του πανεπιστημίου και φυσικά πολυάριθμες σχετικές δεξιότητες και σεμινάρια. Τα μεγάλα λόγια περί κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων, δεν απαντούν στην πηγή και την αιτία της ανεργίας, η οποία παραμένει σε υψηλά ποσοστά σε σχολές με εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί δεν περιέχουν καμιά δέσμευση αντιμετώπισης βασικών προβλημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως:• Η πενιχρή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων• Οι ελλείψεις σε μόνιμο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μείνει στο δρόμο η μεγάλη πλειοψηφία του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού. • Ο εργασιακός μεσαίωνας που περιμένει τους αποφοίτους παραμένει, δεν πρόκειται να αλλάξει. Αντιθέτως, διευρύνεται η κατηγοριοποίηση των αποφοίτων, αποσυνδέεται περαιτέρω το πτυχίο από το επάγγελμα. • Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση κ.λπ.). Όπως επίσης και για τους εργαζόμενους στην φοιτητική μέριμνα που σήμερα είναι όμηροι των εργολάβων.
Διέξοδος ο συντονισμένος αγώνας σπουδαστών, καθηγητών, εργαζομένων για τις σχολές που έχουμε ανάγκη. Σε αυτό το δρόμο είναι ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση για:• Να εξασφαλιστούν όλες οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας μόνιμου, έκτακτου και προσωπικού σε εργολάβους, χωρίς βλαπτική μεταβολή.• Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ολοκλήρωση των σπουδών των υπαρχόντων σπουδαστών με επιπλέον στήριξη σε φοιτητική μέριμνα (δωρεάν μετακινήσεις, σίτιση, στέγαση)• Καμιά αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα. Ένα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο, με πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Όχι στα διετή προγράμματα κατάρτισης, που θα παρέχουν τζάμπα εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις, μέσω πρακτικής άσκησης και μαθητείας!• Να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις Τμημάτων με ετερόκλητα αντικείμενα και αδιευκρίνιστα πεδία επαγγελματικής εφαρμογής.• Γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες όλων των Ιδρυμάτων.• Άμεσες προκηρύξεις νέων θέσεων ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ που απαιτούνται για την ποιοτική διδασκαλία και έρευνα.• Πλήρης ανάπτυξης και γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας (δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, κ.λπ.), ώστε να έχουν τη δυνατότητα απρόσκοπτης ολοκλήρωσης των σπουδών τους όλοι οι φοιτητές.• Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Ούτε σκέψη για δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές.
Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ώστε η επιστήμη να τις υπηρετεί. Η πρόταση του ΚΚΕ έχει αφετηρία τις ανάγκες και τις δυνατότητες του σήμερα, όπως αυτές καθορίζονται από την ανάπτυξη των ίδιων των παραγωγικών δυνατοτήτων, της ίδιας της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης.
Στην πρόταση αυτή:
• η ανώτατη εκπαίδευση είναι πραγματικά ενιαία, γιατί σταματά η πολυδιάσπαση και η κατηγοριοποίηση ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων με τη διαμόρφωση ενός μόνο πτυχίου ανά επιστημονικό αντικείμενο, πανεπιστημιακού επιπέδου. • υπάρχει σαφής και επιστημονικός καθορισμός των επιστημονικών αντικειμένων και σύγχρονα προγράμματα σπουδών, σχεδιασμένα να ανταποκρίνονται ενιαία στις πραγματικές ανάγκες της επιστημονικής και κοινωνικής προόδου και όχι στις εφήμερες ανάγκες της «αγοράς» και των μονοπωλίων. • το πτυχίο είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος. • η Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Όλα τα ιδρύματα έχουν σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, εστίες και λέσχες. Οι φοιτητές απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου παροχές, με ευθύνη του κράτους και δεν επιβαρύνονται καθόλου για τις σπουδές τους. Το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό είναι μόνιμο.
Η πρόταση αυτή προϋποθέτει μια άλλη οικονομία, νέα κοινωνική οργάνωση και εξουσία, με πραγματικά φιλεργατικό – φιλολαϊκό χαρακτήρα, με γνώμονα τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος των μονοπωλίων. Με αυτόν τον όρο, μπορεί να υπάρχει κεντρικός πανεθνικός σχεδιασμός και έλεγχος, στη βάση του οποίου θα προσδιορίζονται οι ανάγκες του πλήθους των αποφοίτων ανά κλάδο, ανά γεωγραφική περιοχή ώστε να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας. Με αυτόν τον όρο, μπορούν να ξεδιπλωθούν οι πραγματικές δυνατότητες της επιστήμης.