Ξενοδοχεία φαντάσματα, μια πασίγνωστη ταινία και ένα ταξίδι στο χρόνο στις λουτροπόλεις της Φθιώτιδας (φωτορεπορτάζ)

Περασμένα μεγαλεία… Κάποτε ήταν εντυπωσιακά ξενοδοχεία με το καθένα από αυτά να κουβαλά την δική του ιστορία, τώρα είναι εγκαταλελειμμένα κτίρια, έρμαια στην φθορά του χρόνου που μας θυμίζουν την γοητεία μιας άλλης εποχής…
Πρώτη στάση τα Καμμένα Βούρλα
Η πρώτη μας στάση είναι η παλιά λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Κνήμις και που άρχισε να ακμάζει την δεκαετία του 60΄ αφού αποτελούσε μια από τις 4 κύριες λουτροπόλεις της εποχής .
Ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ,ο Αριστοτέλης Ωνάσης ,ο βασιλιάς της Λιβύης Ίντρι καθώς και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Ιμπτ Σαούντ ήταν μερικές από τις προσωπικότητες που προτιμούσαν την λουτρόπολη των Καμένων για τις διακοπές τους .
Ξενοδοχείο Ράδιον: 1979 – Σήμερα
Ένα από τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στην περιοχή είναι το Ράδιον που κατασκευάστηκε το 1937 από τον αρχιτέκτονα Γεράσιμο Μολφέση και που πήρε το όνομα του από τα ραδιούχα νερά των ιαματικών πηγών .Στο ξενοδοχείο γυρίστηκε το 1961 η γνωστή ταινία της Φίνος φιλμ «ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο κοντός» όπου ο Β. Αυλωνίτης και ο Νίκος Ρίζος επισκέφτηκαν τα Καμένα Βούρλα για ιαματικά λουτρά. Μάλιστα πολλές ήταν και οι σκηνές της ταινίας που διαδραματίστηκαν στην ρεσεψιόν του ξενοδοχείου .Το Ράδιον σταμάτησε να λειτουργεί το 1989 και η σημερινή του εικόνα δεν θυμίζει σε τίποτα τις ένδοξες εποχές του , η εγκατάλειψη και η λεηλασία του κτιρίου είναι εμφανής.
Δείτε απόσπασμα από την ταινία:
Ξενοδοχείο Ράδιον: Ότι απέμεινε από την reception του ξενοδοχείου
Ξενοδοχείο Ράδιον: Ο 1ος όροφος με τα δωμάτια
Σε κοντινή απόσταση από το Ραδιον βρίσκεται ένα μικρότερο ξενοδοχείο το Θρόνιον που χτίστηκε και αυτό από τον ίδιο αρχιτέκτονα. Η πρόσβαση στο κτίριο είναι πιο δύσκολη μιας και έχει “παραδοθεί” στη φύση αφού το μεγαλύτερο μέρος του έχει καλυφτεί από αυτή.
Ξενοδοχείο Θρόνιον: 1939 – Σήμερα
Το ξενοδοχείο .σταμάτησε την λειτουργία του στα μέσα της δεκαετίας του 80΄.
Τα δύο ξενοδοχεία χαρακτηρίστηκαν το 2009 ως μνημεία συνδεόμενα άρρηκτα με την ιστορία και την κοινωνική, πολεοδομική και πολιτιστική ταυτότητα της λουτρόπολης.
Δεύτερη στάση τα Λουτρά Υπάτης.
Ένα χωριό στους πρόποδες της πανέμορφης Οίτης με τις ιαματικές πηγές του να αποτελούν το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Η λουτρόπολη υπολογίζεται πως σχεδιάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με ένα μεγάλο πάρκο στο οποίο δεσπόζει και ο κρατήρας των πηγών και γύρω από αυτό ξενοδοχεία με υποδειγματική αρχιτεκτονική. Σήμερα τα περισσότερα εγκαταλελειμμένα στη φθορά του χρόνου μας θυμίζουν τις αλλοτινές δόξες της λουτρόπολης και την παρακμή του τόπου μας που η φύση προίκισε τόσο πλουσιοπάροχα.
Ξενία. Πηγαί, Όθρυς και Υπάτη είναι τα τέσσερα ξενοδοχεία που βρίσκονται βόρεια του πάρκου των Λουτρών Υπάτης και τα οποία σήμερα μοιάζουν έρμαια της φύσης, της φθοράς του χρόνου αλλά και των κατά διαστήματα περαστικών…
Ξενοδοχείο “Ξενία”
Η ιστορία των ξενοδοχείων «Ξενία» ένα εκ των οποίων βρίσκεται και στα Λουτρά Υπάτης, ξεκινά το 1953 ως ένα φιλόδοξο σχέδιο του ΕΟΤ με στόχο την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Ξενία στα Λουτρά Υπάτης χτίστηκε το 1956 και αποτελούσε μέχρι και λίγα χρόνια πριν το στολίδι της περιοχής. Πλήθος κόσμου κάθε καλοκαίρι επέλεγε το πολυτελές για την εποχή ξενοδοχείο…
Ξενοδοχείο “Πηγαί”
Σήμερα, παρατημένο, φάντασμα τού ένδοξου παρελθόντος του, υπομένει στωικά τη μοίρα του, περιμένοντας κάποιον ο οποίος ίσως ενδιαφερθεί για την απόκτηση ενός ξενοδοχείου ανυπολόγιστης οικονομικής, ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας.
Παραδίπλα, κείτονται τρία ακόμη προγενέστερα κτήρια σε σαφώς χειρότερη κατάσταση από το Ξενία. Τα ξενοδοχεία “Όθρυς”, “Υπάτη” και “Πηγαί”. Τα πρώτα δύο σαφώς ταλαιπωρημένα από την φθορά του χρόνου έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές ενώ έχουν αφεθεί στη φύση, με το τελευταίο, μετά από μια πυρκαγιά που υπέστη πριν από χρόνια και είχε πλήρως καταστρέψει την κεραμοσκεπή του και τμήματα του 1ου ορόφου, να επιμένει να διατηρεί σαφή δείγματα της αρχοντιάς του.
Μισογκρεμισμένα ντουβάρια, ξηλωμένα πατώματα, παράθυρα που αιωρούνται και μια περίεργη αίσθηση συγκίνησης και λύπης παράλληλα, συνθέτουν το σκηνικό εντός των πάλαι ποτέ αριστοκρατικών ξενοδοχείων.
«Με την καθίζηση των νερών όλα τελείωσαν» μας λέει ο κος Κώστας, πρώην υπάλληλος του ξενοδοχείου «Ξενία» για να συμπληρώσει : «Κάποτε οι πηγές εξυπηρετούσαν περίπου 1200 άτομα ημερησίως, όμως η μείωση της στάθμης του νερού δημιούργησε προβλήματα και τελικά όλα ρήμαξαν»
Η κα Ευγενία, καμαριέρα επί σειρά ετών στο ίδιο ξενοδοχείο μας αφηγείται: «Εκείνη την εποχή υπήρχε πολύς τουρισμός στην περιοχή. Άνθρωποι από όλες τις χώρες ερχόντουσαν στα Λουτρά ψάχνοντας λύση στα προβλήματα υγείας τους. Εκτός αυτού οι επιχειρήσεις στα Λουτρά είχαν τονώσει και την οικονομία της περιοχής. Συγκεκριμένα το Ξενία απασχολούσε περισσότερα από 20 άτομα προσωπικό. Όπως καταλαβαίνετε ήταν μεγάλο πλήγμα για όλους το κλείσιμο του»
Ευχαριστούμε θερμά από τον Σύλλογο Ξενοδόχων Καμμένων Βούρλων τον κο. Ιωάννη Πλατανιά για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού και τις πληροφορίες.
Ρεπορτάζ: Μαίρη Μαλισιόβα / Νίκος Μώκος Σπουδαστές του τμήματος Δημοσιογραφίας του Δημοσίου ΙΕΚ Λαμίας