Στα άδυτα της θαλαμηγού του Ωνάση. Η στάση της στην Χαλκίδα και πως συνδέεται με την Εύβοια(video-photo)

Η θρυλική θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση που φέρει το όνομα της πρωτότοκης κόρης του, Χριστίνας, έδεσε από χθες στο εμπορικό λιμάνι της Χαλκίδας. Το πλωτό παλάτι του Έλληνα μεγιστάνα σήμερα χρησιμοποιείται ως πολυτελές γιοτ, το οποίο εκμισθώνεται σε ιδιώτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τις ημέρες φιλοξενεί δύο απογόνους του Τζον Κένεντι.
Όπως δήλωσε ο ναυπηγός και μηχανολόγος της θαλαμηγού, Κώστας Καράμπελας, συνηθίζεται να ενοικιάζεται από ανθρώπους που έχουν συναισθηματικό δεσμό με την οικογένεια Ωνάση.
Παρέμεινε στο λιμάνι για ένα 48ωρο και προκάλεσε θαυμασμό σε όσους αντιλήφθηκαν την παρουσία της. Η θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση αποτελεί μέχρι και σήμερα το απόλυτο σύμβολο εξουσίας και πλούτου του περίφημου Έλληνα κροίσου.
Την αγόρασε το 1954 και από καναδική φρεγάτα που ήταν την μετέτρεψε σε μία πολυτελέστατη θαλαμηγό, απ’ όπου πέρασαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς τζετ σετ τότε αλλά και ονόματα-θρύλοι, όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Γκρέις Κέλι, ο Φρανκ Σινάτρα, η Μέριλιν Μονρόε, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Τίτο, ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου, ο Τζον Κένεντι.
Η θαλαμηγός φέρει το όνομα της πρωτότοκης κόρης του Χριστίνας, το όνομα της οποίας είναι ευδιάκριτο σε πολλά σημεία της.
Όταν ο Ωνάσης πέθανε το 1975, άφησε το γιοτ σε αυτήν. Εκείνη το δώρισε στο ελληνικό κράτος για να χρησιμοποιηθεί ως προεδρική θαλαμηγός. Μετονομάστηκε σε «Αργώ», όμως γρήγορα εγκαταλείφθηκε και παραδόθηκε στη φθορά.
Tο 1998 το αγόρασε ο Έλληνας εφοπλιστής Τζων Πωλ Παπανικολάου-ο οποίος κατάγεται από την Αμάρυνθο Ευβοίας- και μαζί με τον ναυπηγό μηχανολόγο Κώστα Καράμπελα ξεκίνησαν την ανακαίνισή του, επαναφέροντας το αρχικό της όνομα και πληρώνοντας πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Κώστας Καράμπελας, ο οποίος από το 1998 μέχρι και σήμερα δεν έχει αφήσει από την εποπτεία του ούτε για μία ημέρα την θαλαμηγό, μιλά στο Star Κεντρικής Ελλάδας για την πρώτη στιγμή που την είδε ως παιδί που ήταν και πως κατέληξε σήμερα να ταξιδεύει μαζί της.
Όλοι οι εσωτερικοί κι εξωτερικοί χώροι συνδέονται μεταξύ τους με μια επιβλητική σπειροειδή σκάλα Κυριαρχούν μαρμάρινα και ψηφιδωτά δάπεδα. Αμέσως μετά την είσοδο στο εσωτερικό της θαλαμηγού, δεξιά υπάρχει η αίθουσα της Μαρίας Κάλας, της ντίβας της όπερας και της γυναίκας που σημάδεψε τη ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση. Εκεί, υπάρχουν ακόμη το πιάνο της και άλλα αντικείμενα που συνδέονται με την ίδια.
Στους διαδρόμους της θαλαμηγού υπάρχουν φωτογραφίες από στιγμές που εκτυλίχθηκαν μέσα σε αυτήν και όχι μόνο. Η φωτογραφία που συγκλονίζει προκαλώντας ρίγος είναι αυτή που απαθανάτισε ο προσωπικός του φωτογράφος την στιγμή που του ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκε ο γιός του Αλέξανδρος..
Η βιβλιοθήκη της θαλαμηγού ήταν γεμάτη με έργα Ελλήνων κλασικών συγγραφέων, τα σκαμνιά του μπαρ ήταν καλυμμένα με δέρμα λευκής φάλαινας, τα πόμολα από δόντια φάλαινας ,ενώ ο πυθμένας της πισίνας υψωνόταν ως το επίπεδο του καταστρώματος και μετατρεπόταν σε πίστα χορού, διακοσμημένη με ψηφιδωτά που απεικόνιζαν σκηνές από την ελληνική μυθολογία. Μάλιστα για τα συγκεκριμένα ψηφιδωτά χρειάστηκε πολύς χρόνος και κόπος για την σύνδεσή τους, όταν αποφασίστηκε η ανακαίνιση της από τον Παπανικολάου. Σε αυτό συνέβαλαν σημαντικά, όπως αποκαλύπτει ο κος Καράμπελας, δύο Ευβοείς…
Παράλληλα, το πλωτό παλάτι του έλληνα μεγιστάνα κρίθηκε αντάξιο βασιλέων όταν φιλοξένησε τη γαμήλια δεξίωση του Πρίγκηπα Ρενιέ του Μονακό με την Γκρέις Κέλι το 1956.
Σήμερα, η μεγαλοπρεπής θαλαμηγός ενοικιάζεται και πολύ συχνά φιλοξενεί προσωπικότητες γνωστές σε όλο τον κόσμο.