Μητροπολίτης Χαλκίδας: Γιορτή της ανθρωπότητας η Γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου!

Το μεγάλο θαύμα της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους που ξεκίνησε από τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, αλλά και το θαύμα της απελευθέρωσης του Ελληνικού έθνους από τον Τουρκικό ζυγό γιόρτασαν σήμερα, παραμονή της 25ης Μαρτίου, κλήρος και λαός στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Καράμπαμπα Χαλκίδας.
Μέσα στο Ναό για δύο ώρες επικρατούσε κλίμα χαράς και θείας κατάνυξης. Το χριστεπώνυμο πλήθος πολλές φορές έψαλε μαζί με την χορωδία, τους ιερείς και τον Μητροπολίτη Χαλκίδας, κο Χρυσόστομο.
Πολλαπλά τα μηνύματα του κου Χρυσοστόμου κατά το κήρυγμά του. Ξεκινώντας από τον πρώτο στίχο του απολυτίκιου της σημερινής εορτής:«Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τὸ κεφάλαιον…» χρησιμοποίησε την λέξη «κεφάλαιον» και έδωσε τη σημασία που της αποδίδουν οι άνθρωποι σήμερα, που είναι καθαρά η υλιστική της έννοια, αυτή που αναφέρεται στο οικονομικό κεφάλαιο, και όχι στην πνευματική της που είναι το εξαιρετικό, το σπουδαιότατο γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ένας γεγονός κεφαλαιώδους σημασίας για την σωτηρία των ανθρώπων, το οποίο είναι η ανακεφαλαίωση των πάντων. Σωστά, όμως, ελέγχθη ότι σήμερα οι άνθρωποι δεν νοιάζονται για τα κεφάλια τους, αλλά για τα κεφάλαιά τους.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην απόφαση των προγόνων μας να ξεκινήσουν τον αγώνα της επανάστασης και απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό. Η διαφορά μεταξύ τους ήταν ότι οι Έλληνες πίστευαν στον Έναν και Αληθινό Θεό και προτίμησαν να βάλουν Αρχηγό στον αγώνα τους, την Παναγία. Γι’ αυτό και η απελευθέρωση χαρακτηρίστηκε ως ένα θαύμα! Μάλιστα, πολλοί το χαρακτήρισαν, και όχι άδικα, ως μία τρέλα, γιατί μόνο αυτός που πιστεύει μπορεί να κάνει τέτοια θαυμαστά και πέρα από την ανθρώπινη λογική πράγματα. Οι εχθροί, όμως, των Ελλήνων είναι και σήμερα παντού, γύρω-γύρω…Αλλά παντού είναι και ο Κύριος, ο οποίος μας έχει υποσχεθεί ότι θα είναι μαζί μας έως την συντέλεια των αιώνων.
Ο κος Χρυσόστομος διεμήνυσε στον κόσμο να μην φοβάται να αγαπά την πατρίδα του και ν’ αντιστέκεται στο κλίμα τρομοκρατίας που κάποιοι θέλουν να επιβάλλουν, οι οποίοι έχουν αλλοιώσει τη σημασία των ελληνικών λέξεων, όπως είναι η φιλοπατρία.
Έκλεισε το κήρυγμα του, λέγοντας πως ο μεγαλύτερος πόλεμος δεν είναι αυτός που ο άνθρωπος βλέπει και μπορεί ν’ αντιμετωπίσει, αλλά είναι η αδιαφορία προς το Θεό, τις αξίες και σε ό,τι τον κάνει πιο αληθινό και πιο ανώτερο!
Η Επίσημη Δοξολογία της 25ης Μαρτίου θα γίνει στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στις 11.00 το πρωί, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.
Μετά τη Δοξολογία θα ακολουθήσει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την Διευθύντρια του Εσπερινού Γυμνασίου Χαλκίδας κα Κωνσταντινάκη Βασιλική.
Στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων.
βίντεο με αποσπάσματα από την ομιλία του Μητροπολίτη, κου Χρυσοστόμου..)