Ομιλία Αναστάσιου (Τάσου) Πρατσόλη για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Αν επιχειρήσουμε μια αναδρομή στην ιστορία της τεχνικής και τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, θα διαπιστώσουμε εύκολα ότι οι πολιτικές που ασκήθηκαν σ’ αυτό το χώρο αποδείχθηκαν εξαιρετικά ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές, παρά το γεγονός ότι είναι πανθομολογούμενη η ανάγκη να υπάρχει και να υποστηρίζεται σωστά αυτή η εκπαίδευση.
Σκοπιμότητες από τη μία και προφανής ανεπάρκεια και έλλειψη σχεδιασμού από την άλλη, ουσιαστικά άφησαν μετέωρο και αναξιοποίητο αυτό το ζωτικό χώρο για την ανάπτυξη της χώρας.
Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) ιδρύθηκαν με το νόμο 1404/1983, αντικαθιστώντας τα Κέντρα Ανώτερης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.Τ.Ε.Ε.). Ακολούθως, ο νόμος 2916/2001, ενέταξε τα Τ.Ε.Ι. στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Στη συνέχεια, οι νόμοι 3549/2007 και 4009/2011, εδραιώνουν τα Τ.Ε.Ι. ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί, με πρώτη ματιά, ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι ισχυρό. Ξύνοντας όμως την επιφάνεια, ανακαλύπτει κανείς ότι τόσα χρόνια μετά δεν υπάρχουν ακόμα και σήμερα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα για πλήθος αποφοίτων αυτών των σχολών, και όπου υπάρχουν, είναι κενό γράμμα τις περισσότερες φορές.
Και ακούσαμε σήμερα την εισηγήτρια της ΝΔ να εγκαλεί την Κυβέρνηση γι’ αυτό το ζήτημα, όταν μάλιστα αυτό είναι επιτακτικό αίτημα σπουδαστών και επαγγελματικών συλλόγων από το 1970.
Αυτό φυσικά δεν ήταν μια απλή παράλειψη αλλά σταθερή επιλογή συγκεκριμένων συμφερόντων. Λίγη αυτοκριτική θα έλεγα δεν βλάπτει.
Επίσης η άναρχη δόμησή τους, όχι με ακαδημαϊκά, αλλά με ρουσφετολογικά κριτήρια, με γνώμονα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τις καφετέριες των περιοχών που φιλοξενούν Τ.Ε.Ι. υποβαθμίζει εκ των πραγμάτων το ρόλο τους.
Η έλλειψη σχεδιασμού, η υποχρηματοδότηση και η αποσύνδεση των προγραμμάτων σπουδών από την παραγωγική βάση ανά περιοχή, τους στέρησε τη δυναμική που θα μπορούσαν να έχουν.
Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι σε πολλές από αυτές τις σχολές και τα τμήματα έχει γίνει εξαιρετική δουλειά, αποτελούν πρότυπα λειτουργίας και εκπαίδευσης σε σύγχρονες ειδικότητες και οι απόφοιτοί τους έχουν σπουδαία επαγγελματική αποκατάσταση.
Πιστεύω ωστόσο, ότι παρά τις διακηρύξεις, της αντιπολίτευσης, για την υποστήριξη αξιόμαχης και σοβαρής τεχνικής και τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, είναι προφανής η αμηχανία της καθώς ποτέ δεν κινήθηκε σ’ αυτή την κατεύθυνση. Ανομολόγητα, αλλά στοχευμένα, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για υποβαθμισμένη εκπαίδευση, σε επίπεδο υλικοτεχνικήε υποδομής, εκπαιδευτικού προσωπικού, προγράμματος σπουδών, για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας.
Με την έλευση των μνημονίων, τα πράγματα αγρίεψαν. Περιστολή δαπανών, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με το «σχέδιο Αθηνά», αλλά και απολύσεις 2. 500 εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ με ταυτόχρονη κατάργηση ειδικοτήτων, των πλέον δημοφιλών, που τις χάρισαν στα ιδιωτικά ΙΕΚ!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα γι’ αυτό είναι η Στερεά Ελλάδα, όπου το 2013 ενώ υπήρχαν δύο Πανεπιστημιακά τμήματα, βρέθηκαν με ένα περίεργο τρόπο στη Θεσσαλία. Αλήθεια με ποια μελέτη σκοπιμότητας έγινε αυτό και με ποια ακαδημαϊκά κριτήρια;
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές
Η Κυβέρνηση με τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έχει σαν στόχο τη διαμόρφωση ενός ενιαίου χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης αλλά και την αναβάθμισή της.
Αναμένεται επίσης η πρωτοβουλία αυτή να συμβάλλει στην Ανάπτυξη της Δυτικής Αττικής αλλά και του λεκανοπεδίου γενικότερα. Ιδιαίτερη ικανοποίηση ένιωσα όταν, την προηγούμενη εβδομάδα άκουσα του φορείς να χαιρετίζουν το εγχείρημα αυτό του Υπουργείου.
Σηματοδοτεί την αλλαγή εποχής και την ένταξη του εκπαιδευτικού μας συστήματος στα σύγχρονα ευρωπαϊκά. Προβλέπονται νέα προγράμματα σπουδών και ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα ερευνητικών διαδικασιών.
Για την τεχνική εκπαίδευση, θα υπάρξουν τα διετή προγράμματα αποφοίτων των ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ και επίσης το 1% των αποφοίτων των ΕΠΑΛ που εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αυξάνεται σε 5%. Επιπλέον, μέσω της μαθητείας, χορηγούνται πτυχία εκπαίδευσης και κατάρτισης που μπορεί να αντιστοιχούν και στο επίπεδο 5.
Θέλω να επισημάνω την ανάγκη ταχείας έκδοσης των απαιτούμενων Προεδρικών Διαταγμάτων για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με διακριτούς ρόλους των αποφοίτων των σχολών, καθώς δεν πρέπει να επιτρέψουμε άλλη καθυστέρηση σε ένα θέμα που σέρνεται για δεκαετίες και αυτή η έλλειψη τραυματίζει κάθε προσπάθεια αναβάθμισης, καθώς απομειώνει την προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης. Αυτό Υπουργέ μου είναι μια επιτακτική ανάγκη που θα σηματοδοτήσει την ουσιαστική αναβάθμιση των σχολών αυτών.
Τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας στις φυλακές είναι πολύ σημαντική διάταξη καθώς δυνητικά αποτελούν εφαλτήριο κοινωνικής επανένταξης.
Η διευκόλυνση μετεγγραφής αδερφών φοιτούντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ώστε να είναι στην ίδια πόλη, είναι κοινωνικά δίκαιη, αλλά χρειάζεται προσοχή ώστε να μην αλλοιώνονται τα ακαδημαϊκά κριτήρια.
Η καθιέρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε να δημιουργηθούν σοβαρές, αξιόπιστες και αποτελεσματικές εκπαιδευτικές δομές. Τον Σεπτέμβριο του 2018 θα αρχίσουν να λειτουργούν σε 200 περίπου Δήμους της Χώρας δίχρονα νηπιαγωγεία ενώ σταδιακά θα επεκταθούν σε όλους του Δήμους της Χώρας.
Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου πεποίθηση ότι αυτό το πρώτο φιλόδοξο βήμα της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, θα ακολουθήσουν και άλλα, ώστε σύντομα να μιλάμε για καινούργιο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Γεγονός που θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη του μεγάλου στόχου της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης και θα ανακόψει δραστικά το θλιβερό φαινόμενο του «brain drain», δηλαδή της φυγής του επιστημονικού δυναμικού μας, τη στιγμή που η χώρα τους έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη.