Πρόταση από τον Δ.Βέττα για την αξιοποίηση της γέφυρας στην Αγ.Μαρίνα (video)

Άμεσα ανταποκρίθηκε ο περιφερειάρχης Στερεάς, στην πρόταση του βουλευτή Φθιώτιδας, Δημήτρη Βέττα, για την ένταξη σε πρόγραμμα της γέφυρας στην Αγ. Μαρίνα, ώστε να ξεκινήσουν εργασίες
για την αποκατάσταση και την αξιοποίηση της, αφού έχει χαρακτηριστεί ως νεότερο μνημείο. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας, Θύμιο Καραϊσκο, μηχανικοί της περιφέρειας, πραγματοποίησαν ήδη αυτοψία στη γέφυρα, ώστε να ελεγχθεί σε πρώτη φάση η στατικότητα της και στη συνέχεα να συνταχθεί και η απαραίτητη μελέτη.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Δ.ΒΕΤΤΑ
«Αγαπητέ κύριε Περιφερειάρχη,
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι περισσότεροι συμπολίτες μας αναπολώντας τα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια, θυμούνται να περπατούν πάνω σε ένα κομμάτι σιδηρόδρομου, που στέκεται πάνω από τη θάλασσα της Αγ. Μαρίνας, να θαυμάζουν τη μεγαλοπρέπεια και την κατασκευαστική ομορφιά της τεράστιας αυτής προβλήτας και να αναρωτιούνται γιατί αυτή η Γέφυρα δεν θυμίζει καμία άλλη γνωστή γέφυρα. Γνωρίζοντας και την ιστορία της, η Γέφυρα ψηλώνει στα μάτια μας. Και αυτό λόγω της στενής της συγγένειας με τον πύργο του Άιφελ.
Ειδικότερα, η κατασκευαστική «BATIGNOLLES», συνεργάτης της οποίας ήταν και ο Άιφελ, είναι η εταιρεία η οποία ξεκίνησε το έργο κατασκευής της προβλήτας το 1892.
Την ίδια περίοδο κατασκευαζόταν και το μεγάλο έργο στο Παρίσι. Ένα έργο το οποίο εμπνεύστηκε ο Alexandre Gustave Eiffel. Υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τον ίδιο να είναι υπεύθυνος και για τον σχεδιασμό της γέφυρας στην Αγία Μαρίνα, αλλά
δεν είναι εύκολο να διασταυρωθούν. Παρόλα αυτά τόσο οι εκπληκτικές ομοιότητες στον σκελετό και τη δομή των δύο έργων, όσο και παλιά σχέδια με την υπογραφή του γραφείου, καθιστούν σχεδόν βέβαιη την ανάμειξη του. Ο Άιφελ άλλωστε ήταν
διάσημος από τα μεγαλοφυή του σχέδια και την άριστη τεχνογνωσία του στις γέφυ ρες. Από το 1856 είχε ενταχθεί στη Δυτική Σιδηροδρομική Εταιρεία και είχε ξεκι νήσει την καριέρα του με την κατασκευή γεφυρών και οδογεφυρών.
Πρόκειται για μια αξιόλογη σιδηροκατασκευή που το τελευταίο τμήμα της είναι κατασκευασμένο από μπετόν, η οποία λειτούργησε σαν προβλήτα έως το 1905. Εξυ πηρετούσε τη μεταφόρτωση των μεταλλευμάτων από τα μεταλλεία του Δομοκού σε φορτηγά πλοία και ουσιαστικά ήταν μια προέκταση του σιδηρόδρομου Λαμίας. Τα
μεταλλεύματα αυτά μεταφέρονταν στην Γαλλία για περαιτέρω επεξεργασία. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, η γέφυρα χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς, αλλά και από τους συμμάχους.
Η Γέφυρα αποτελεί σημείο αναφοράς για την Αγ. Μαρίνα και έχει συνδυαστεί με την κοινωνική ζωή της περιοχής αφού είναι κέντρο συνάντησης και περιπάτου, λόγω της πλεονεκτικής θέσης και ομορφιάς της.
Ανήκει στην αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας (Υ.Ν.Μ.Τ.Ε.Θ.Κ.Σ.Ε.) με έδρα τον Βόλο, χαρακτηρίζεται ως αρχιτεκτονικό αριστούργημα, που κινδυνεύει όμως να κατα-
στραφεί εξ αιτίας των διαβρώσεων.
Χωρίς εργασίες στατικής ενίσχυσης και χωρίς την οποιαδήποτε συντήρηση, με το πέρασμα του χρόνου μεγεθύνεται η παράμετρος της φθοράς του.
Σε εγκατάλειψη, που το οδήγησε σε κατάσταση επικινδυνότητας, το μνημείο παρακμάζει.
Εύλογο θα ήταν να δρομολογηθούν άμεσα ενέργειες στο πλαίσιο του εξωραϊσμού του μνημείου, για τον έλεγχο και την ενίσχυση της στατικότητάς του, την αποκατά σταση των φθορών του, τη συντήρησή του, τον φωτισμό του, τη διαμόρφωση της επιφάνειας όσο και του περιβάλλοντα χώρου του, ώστε να ενισχυθεί το στοιχείο της επισκεψιμότητας και ταυτόχρονα να εναρμονιστεί μέρος του αιγιαλού και της παραλίας στον επιβλητικό χαρακτήρα της γέφυρας, ενδεχομένως ακόμη και με τη διασύνδεσή της με το σημερινό σιδηροδρομικό δίκτυο ορίζοντας σταθμό σε μια γραφική βόλτα με το τρένο. Άλλωστε τα μνημεία πρέπει να τα επισκεπτόμαστε και όχι να τα θαυμάζουμε από μακριά.
Σε παρακαλώ, μέσα στο δύσκολο έργο σου ως Περιφερειάρχης, να εντάξεις και τις σχετικές απαιτούμενες μελέτες για την ανάδειξη του πανέμορφου αυτού μνημείου καθώς και να υλοποιήσεις τις ενέργειες χρηματοδότησής του για την πραγματοποίηση των αντίστοιχων εργασιών.
Προκειμένου να δοθεί μια αποτύπωση και μια πιο εξειδικευμένη περιγραφή στα προαναφερόμενα, επισυνάπτεται συνημμένη πρόταση του πολιτικού μηχανικού Ε.Μ.Π. Αλέξη Τσακτάνη.»