Παράλογη απαίτηση Αρχαιολογίας και Δασαρχείου για το Ελληνικό
Η μεγαλύτερη επένδυση που πρόκειται να γίνει αν ξεκολλήσει από τη γραφειοκρατία, είναι αυτή στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού που υπεγράφη πριν Πέντε χρόνια. Από τότε επίμονα κάποιοι φέρνουν εμπόδια στην επένδυση αυτή, και προσπαθούν να αποδείξουν ότι ο χώρος αυτός ήταν δάσος ή αρχαιολογικός χώρος. Ψέματα λένε διότι τα τελευταία εκατό χρόνια ΔΕΝ ήταν δάσος αυτός ο χώρος. Το 1038 που άρχισε να κατασκευάζεται ο αεροδιάδρομος, έχουμε αεροφωτογραφίες που δείχνουν ότι ήταν κρανίου τόπος, όχι δάσος.
Επομένως ψέματα λένε οι δασολόγοι ή έχουν απώτερους σκοπούς ή αναφέρονται σε αιώνες πριν κάτι που είναι ανεδαφικό.
Αρχαιολογική απαίτηση να κηρυχθεί όλος ο χώρος αρχαιολογικός, είναι παράλογη, διότι ποτέ δεν τέθηκε τέτοιο θέμα στο παρελθόν που λειτουργούσε ως αεροδρόμιο επί Ωνάση αλλά και επί Ελληνικού Δημοσίου αργότερα. Άλλωστε στη σύμβαση που υπέγραψε το Ελληνικό Δημόσιο, προβλέπεται ρητά, ότι κατά την διάρκεια των εκσκαφών που θα κάνει η επενδύτρια εταιρεία, οπουδήποτε βρεθούν αρχαία, αυτά προστατευθούν με οδηγίες του αρμοδίου αρχαιολόγου που θα επιβλέπει τις εργασίες που θα γίνουν. Με την ρητή αυτή πρόβλεψη, λειτούργησαν σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, όπως το μετρό Αθηνών, η Αττική οδός αλλά και το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, και αρχαιότητες που βρέθηκαν, προστατεύθηκαν και αναδείχθηκαν, σύμφωνα με την τέχνη και την επιστήμη.
Επομένως όποιοι επιμένουν σε άλλες πρακτικές, προστατεύουν συντεχνίες και άλλα οφέλη, και Προτείνω να ψηφισθεί σύντομα Νόμος που να λύνει τα χέρια της εταιρείας των επενδυτών να αρχίσει η επένδυση, με τις παραπάνω δεσμεύσεις, αλλά να θέσει τέλος σε κάθε εμπόδιο στην επένδυση και να αρχίσει να εισρέει χρήμα και θέσει πραγματικής εργασίας. Κάθε άλλη χρονοβόρα διαδικασία, προσβάλλει τη νοημοσύνη κάθε απλού πολίτη, αφού είναι πασιφανές ότι θα γίνει για εκβιασμό ή πολιτική πίεση.
Αποκρατικοποίηση αποφασίσαμε για επενδύσουν ιδιωτικές εταιρείες με ωφέλεια για όλους τους Έλληνες και κάποιους που επίτηδες πιέζουν από πολιτικές εμμονές.
Τις σοβαρές συμφωνίες πρέπει να τις τιμούν και τα δύο μέρη, χωρίς παράλογες απαιτήσεις, χωρίς καθυστερήσεις και από τις δύο πλευρές. Πρέπει να κατοχυρώνουν την επενδύτρια εταιρεία, και το Ελληνικό Δημόσιο με όρους καθαρούς και δίκαιους.
Δημούτσος Ι. Ανδρέας dimoutso@otenet.gr Αθήνα.