Το 82,1% δεν πιστεύει τις εξαγγελίες Τσίπρα – Το ίδιο και το 66% των Συριζαίων
Ούτε τους εναπομείναντες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να πείθει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την ίδια ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης εκφράζει έντονη δυσπιστία για τις πρωτοβουλίες του αλλά και για τις κυβερνητικές εξαγγελίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την έρευνα της Marc, μόνο το 15,1% των πολιτών πιστεύει ότι θα εφαρμοστούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες τις οποίες έκανε κατά την παρουσία του αυτό το Σαββατοκύριακο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Η κοινή γνώμη, σε συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 82,1%, είναι πεπεισμένη ότι δεν πρόκειται αυτές να εφαρμοστούν. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι στους δύσπιστους περιλαμβάνονται και δύο στους τρεις που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ (65,6%), ενώ μόλις στο 30,1% είναι όσοι προσδοκούν υλοποίηση των εξαγγελιών.
Εξίσου δύσπιστοι είναι οι πολίτες -ανάμεσά τους και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ- και ως προς τις πρόσφατες πρωθυπουργικές επισκέψεις σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μόνο ένας στους δέκα Ελληνες πείστηκε ότι το άνοιγμα Τσίπρα συνιστά πολιτική στροφή υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας. Σε αντίθεση ένας στους δύο -συγκεκριμένα το 49,3%- έχει τη γνώμη ότι πρόκειται για πολιτική σκοπιμότητα και το 30,5% ότι είναι αναγκαία αλλαγή στάσης λόγω αδιεξόδων.
Υπό αυτές τις συνθήκες δεν προκαλεί έκπληξη ότι μόνο το 18,6% συμμερίζεται την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι τους επόμενους μήνες η οικονομία της χώρας και η κατάσταση στην αγορά θα εξελιχθούν θετικά. Το 36,3% θεωρεί ότι θα είναι ίδια με σήμερα και το 43,5% ότι μάλλον θα είναι χειρότερα αυτά που επέρχονται. Τα ευρήματα αυτά είναι συμβατά με την απάντηση στο ερώτημα για την ανταπόκριση των πολιτών στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, καθώς το 42,4% δηλώνει ότι έχει αδυναμία έναντι του 54,9% -το οποίο γίνεται 61,3% μεταξύ όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ- που πιστεύει ότι θα καταφέρει να καλύψει τις υποχρεώσεις του.
Αμφισβήτηση και για τον Ανδρέα
Εντονα φαίνεται να αμφισβητούνται από την κοινή γνώμη και οι προθέσεις του κ. Τσίπρα έναντι του Ανδρέα Παπανδρέου. Δύο στους τρεις συμμετέχοντες στην έρευνα (65,3%) θεωρούν ότι το επίμαχο άρθρο με τα εγκωμιαστικά σχόλια για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ που έγραψε ο πρωθυπουργός συνιστά σκόπιμη ενέργεια για κομματικό όφελος. Αντιθέτως, στο 12,4% -23,8% μεταξύ των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ- περιορίζονται όσοι θεωρούν ότι συνιστά ειλικρινή αναγνώριση, ενώ το 10,5% το αποδίδει σε τυχαία παρέμβαση.
Αρνητικά, τέλος, αντιμετωπίζονται σε ποσοστό 58,3% και οι αλλαγές για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, οι προθέσεις του οποίου βρίσκουν θετικό έρεισμα μόνο στο 22,2% του συνόλου των ερωτηθέντων και στο 34,9% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές.
Αυτοδυναμία N.Δ…. (αλλά κάτι τσιμπάει και ο ΣΥΡΙΖΑ)
Παρά τα τελευταία οφέλη για το κυβερνών κόμμα, η δυσπιστία των πολιτών στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα – 12,4 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων
Σε τροχιά αυτοδυναμίας κινείται η Νέα Δημοκρατία παρά το κλείσιμο της ψαλίδας που πέτυχε μέσα στο καλοκαίρι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπολείπεται της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά 10,7 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου και υπό τις παρούσες συνθήκες με αναγωγή επί του εκλογικού σώματος το «γαλάζιο» προβάδισμα μπορεί να ανέλθει και στο 15%.
Οπως προκύπτει από τα ευρήματα μέτρησης των διαθέσεων της κοινής γνώμης που πραγματοποίησε το διάστημα 4 με 7 Σεπτεμβρίου η εταιρεία Marc για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», η μεγάλη κινητικότητα που εμφάνισε το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέδωσε αξιοσημείωτα οφέλη στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Το σημαντικότερο κέρδος είναι η αυξημένη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που από το 33,3% του περασμένου Μαΐου στη νέα έρευνα καταγράφεται στο 41%. Βελτίωση επίσης καταγράφεται και στο ισοζύγιο των μετακινήσεων ανάμεσα στην κυβερνητική παράταξη και την αξιωματική αντιπολίτευση, απότοκο ενδεχομένως και της σχετικής βελτίωσης του γενικότερου οικονομικού κλίματος που παρατηρείται κυρίως λόγω της αύξησης του τουρισμού.
Παρά ταύτα, η δυσπιστία των πολιτών προς την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά προς τον πρωθυπουργό εξακολουθεί να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς ακόμη και οι πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και είναι έτοιμοι να τον ξαναψηφίσουν δεν εμπιστεύονται τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Αμφισβητούν τα ανοίγματά του προς τον κόσμο των επιχειρήσεων και δεν πιστεύουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες για επικείμενη οικονομική ανάκαμψη, ίσως και επειδή τέσσερις στους δέκα Ελληνες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.
Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει 27,2%, ποσοστό που είναι μειωμένο κατά μία μονάδα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της Marc. Την ίδια στιγμή, η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ από το χαμηλό του 13,7% που είχε υποχωρήσει τον Μάιο ανακάμπτει στο 16,5%, μειώνοντας κατά 3,8% (από το 14,5% τον Μάιο στο 10,7% τώρα) τη διαφορά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επί των εγκύρων, χωρίς δηλαδή τα άκυρα και τα λευκά (που είναι 6%) και την αποχή (7,3%), η Ν.Δ. ανεβαίνει στο 31,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 19%.
Η Νέα Δημοκρατία οικοδομεί το προβάδισμά της βασισμένη τόσο στην υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της, η οποία μάλιστα αυξάνεται στο 81,7% (από 78,9% που ήταν τον Μάιο), όσο και στο γεγονός ότι προσελκύει ψηφοφόρους από όλους τους χώρους, με σημαντικότερο όλων το 10,2% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Ωστόσο, τον περασμένο Μάιο αποσπούσε το 12,6% των πρώην Συριζαίων και οι δικές της απώλειες προς το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα από 1,2%, που ήταν τον Μάιο ανέρχονται πλέον σε 3,6%.
Ωθηση στην αξιωματική αντιπολίτευση δίνει και το προβάδισμα του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό φτάνει στο 34,5%, αφήνοντας πίσω στο 22,2% τον κ. Τσίπρα. Ωστόσο, το 43,3% των πολιτών δεν προτιμά κανέναν από τους δύο.
Μένει, πάντως, να φανεί στη συνέχεια αν η εμφανιζόμενη αναστροφή της καθοδικής πορείας που είχε για πάνω από έναν χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο που σχετίζεται με το παρατεταμένο ελληνικό καλοκαίρι ή έχει μονιμότερα χαρακτηριστικά.
Εξακομματική Βουλή
Οι επιδόσεις των υπόλοιπων κομμάτων, όπως και η σειρά κατάταξής τους, δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτες μεταβολές. Τρίτο κόμμα με 6,2% παραμένει η Χρυσή Αυγή και στην τέταρτη θέση ισοψηφούν με 6% το ΚΚΕ (-0,2%) και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (+0,9%), που συμπληρώνουν την πεντάδα των κομμάτων τα οποία με βάση τα ευρήματα της μέτρησης ελπίζουν βάσιμα ότι θα εκπροσωπούνται και στην επόμενη Βουλή.
Από τους μικρότερους σχηματισμούς μόνο η Ενωση Κεντρώων, που είναι έκτη στην κατάταξη και φτάνει στο 2,4% (-0,2%), διατηρεί πιθανότητες να υπερβεί το κατώφλι του 3% που θα της επιτρέψει να εκλέξει βουλευτές. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις επιδόσεις που κατέγραψε η μέτρηση της Marc, εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν οι ΑΝ.ΕΛ. με 2,1% και το Ποτάμι με 2%. Οπως επίσης η Λαϊκή Ενότητα με 1,4%, η Ελληνική Λύση (του Κυριάκου Βελόπουλου) με 1,1% και η Πλεύση Ελευθερίας με 1%.
Η πιθανότητα για εξακομματική Βουλή και η μεγάλη διασπορά ψήφου ευνοεί την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του «ΘΕΜΑτος», με τα ποσοστά της συγκεκριμένης έρευνας και με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων μπορεί να προσδοκά ότι θα εκλέξει 156 βουλευτές έναντι 64 του ΣΥΡΙΖΑ, 24 της Χ.Α. και του ΚΚΕ, 23 της ΔΗ.ΣΥ. και 9 της Ενωσης Κεντρώων.
protothema