Βούτσης: Δεν είναι ό,τι καλύτερο οι μαθητικές παρελάσεις
Πρέπει να γίνει διάλογος για τις παρελάσεις που παίρνουν και στρατιωτικό χαρακτήρα – Είμαστε σύγχρονο κράτος δεν είμαστε ταλιμπάν της Ορθοδοξίας
Την ατζέντα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κατά των παρελάσεων και της αριστείας όπως αυτό παρουσιάστηκε με το Προεδρικό Διάταγμα για την επιλογή σημαιοφόρων στα Δημοτικά με κλήρωση και όχι ανάμεσα στους καλύτερους μαθητές, επιβεβαίωσε ο Νίκος Βούτσης.
Μιλώντας για το θέμα των παρελάσεων ο πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είπε ότι «δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Πρέπει να γίνει διάλογος για τις παρελάσεις που παίρνουν και στρατιωτικό χαρακτήρα». Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση είπε ότι «είναι ανόητο να μας κατηγορούν ότι θέλουμε έτσι τον εξισωτισμό προς τα κάτω».
«Η εποχή δεν μπορεί να είναι βαθύτατα συντηρητική. Η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται σε ατζέντα “Ελλάς Ελλήνων χριστιανών” ούτε Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”. Η θρησκευτική συνείδηση είναι για κάθε άνθρωπο κάτι ιδιαίτερο. Είμαστε ένα σύγχρονο κράτος και όχι “ταλιμπά” της Ορθοδοξίας». Οι παραδόσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό κρατούνται όσο τις κρατάει η εποχή τους» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Βουλής.
Παράλληλα επέμεινε στη θέση του για την ορθή αντιμετώπιση της εισβολής του Ρουβίκωνα στο προαύλιο της Βουλής επαναλαμβάνοντας τα όσα ανέφερε στην απαντητική του επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ποτέ δεν έχει γίνει σύλληψη στο παρελθόν γι’ αυτά τα ζητήματα, καταγράφονται τα στοιχεία όσων κάνουν αυτές τις ενέργειες και πέραν τούτου ουδέν. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν υπάρξουν σκηνές βίας δεν θα υπάρξουν συλλήψεις καθ’ αυτές».
Κατηγόρησε, ακόμα, τη Νέα Δημοκρατία ότι «κορφολογεί ψηφους» από τη Χρυσή Αυγή ενώ χαρακτήρισε «απαραίτητη» τη συνεργασία δυνάμεων που θα συγκλίνουν για την παραγωγική ανάπτυξη έξω από νεοφιλελεύθερες απόψεις καθώς θα βγαίνουμε από τα Μνημόνια.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού απάντησε ότι «δεν χρειάζεται restart σε επίπεδο προσώπων στην κυβέρνηση αλλά χρειάζεται καλύτερος συντονισμός στο επίπεδο της καθημερινότητας».
Εξέφρασε τη διαφωνία του με τον να μην προχωρήσει η αξιολόγηση στο δημόσιο και στην ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η κυβέρνηση η απάντησή του προέδρου της Βουλής ήταν ότι «δεν είμαστε υπεύθυνοι γιατί φέραμε 7 νομοσχέδια με την τακτική διαδικασία το καλοκαίρι μετά την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης».