Στο μικροσκόπιο των σεισμολόγων μετασεισμοί και γειτονικά ρήγματα
Aνησυχία σε ειδικούς και κατοίκους προκαλεί η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στο Αιγαίο μετά τους δύο τελευταίους σεισμούς σε Κω και Λέσβο.
Όπως εξηγούν στα Νέα πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, «ένας σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών θεωρητικά θα μπορούσε να ενεργοποιήσει γειτονικές ζώνες, ωστόσο μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν έχουν κάποιο στοιχείο στα χέρια τους προκειμένου να “πατήσουν” πάνω του και να μιλήσουν για μια ενδεχόμενη ενεργοποίηση».
Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών Βασίλη Καραστάθη, «το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί είναι παράλληλο με τις ακτές της περιοχής της Αλικαρνασσού. Η όλη τεκτονική ζώνη έχει μεγάλο μήκος». Όπως λέει, «για την Κω είναι θετικό το γεγονός ότι η ζώνη που αποφορτίστηκε είναι κοντινή προς το νησί.
Ο ανατολικός κλάδος της τεκτονικής ζώνης που δεν έχει σπάσει (γύρω στα 40 χιλιόμετρα) και βρίσκεται στην τουρκική πλευρά δεν αποτελεί καμία απειλή για την Ελλάδα. Το δε ρήγμα της Κω, που έχει δώσει μεγάλους ιστορικούς σεισμούς (στη νεότερη Ιστορία ο μεγάλος σεισμός του 1933 είχε σχεδόν ίδιο μέγεθος με αυτόν της Παρασκευής, με δεκάδες νεκρούς και πολύ μεγάλες ζημιές), δεν δείχνει να έχει διεγερθεί».
Σημειώνεται ότι έχει σπάσει το δυτικό τμήμα της ζώνης νότια των ακτών του κόλπου της Αλικαρνασσού, συνολικού μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων.
«Το πρώτο 12ωρο είχαμε μια πολύ έντονη μετασεισμική ακολουθία με πάνω από 170 μετασεισμούς. Και αυτό βοήθησε σημαντικά στη σταδιακή εκτόνωση του φαινομένου» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Καραστάθης.
Πηγή: in.gr