Πώς η 59χρονη λογίστρια έστησε το κύκλωμα νομιμοποίησης αλλοδαπών
«Φάμπρικα» νομιμοποίησης αλλοδαπών από αφρικανικές χώρες είχε στήσει μία 59χρονη λογίστρια και ένας 38χρονος δικηγόρος, οι οποίοι φέρονται εγκέφαλοι του κυκλώματος που χορηγούσε άδειες διαμονής μέσω ψευδών αναγνωρίσεων πατρότητας εξώγαμων τέκνων και εικονικών γάμων.
Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας στις 17 Ιουλίου 2017 συνέλαβαν 12 άτομα, εκ των οποίων εννέα Έλληνες, δύο από τη Γεωργία και έναν από την Πολωνία, ενώ κατηγορούνται ακόμη 76 άτομα, κυρίως γυναίκες Ρομά που έδιναν τέκνα προς αναγνώριση ή γίνονταν «νύφες» στους εικονικούς γάμους. Ανάμεσά τους είναι τέσσερις συμβολαιογράφοι, που προέβαιναν στις απαιτούμενες διαδικασίες και εφοριακοί που έδιναν αριθμούς φορολογικών μητρών και κλειδάριθμους στους υπό νομιμοποίηση αλλοδαπούς.
Εξιχνιάσθηκαν 47 περιπτώσεις ψευδών πράξεων αναγνώρισης πατρότητας ενώ ερευνώνται ακόμη 474 υποθέσεις. Οι αστυνομικοί αναζητούν τον 38χρονο δικηγόρο, που διατηρεί δικηγορικό γραφείο στην οδό Φειδίου στην Ομόνοια και μία 30χρονη γυναίκα.
Οι αστυνομικοί προέβησαν σε 16 έρευνες σε σπίτια και γραφεία των εμπλεκομένων σε Αθήνα, Πειραιά, Βάρη, Καματερό, Καλλιθέα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος από έγγραφα, πιστοποιητικά, βεβαιώσεις, σφραγίδες και φωτογραφίες τύπου ταυτότητας.
Τα μέλη του κυκλώματος εξασφάλιζαν τις τυπικές προϋποθέσεις, για την νομιμοποίηση στη χώρα μας αλλοδαπών ανδρών, κυρίως από Αραβικές χώρες, με άδειες διαμονής που εκδίδονταν κατόπιν ψευδών αναγνωρίσεων πατρότητας εξώγαμων τέκνων ημεδαπών γυναικών και εικονικών γάμων.
Αρχηγικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση είχε, σύμφωνα με τους αστυνομικούς η 59χρονη λογίστρια, η οποία μαζί με τον 38χρονο δικηγόρο, προσέγγιζαν απευθείας και μέσω των άλλων συνεργών τους γυναίκες Ρομά τις οποίες έπειθαν έναντι αμοιβής από 100 έως 300 ευρώ, να δηλώνουν ψευδώς ότι απέκτησαν τέκνα με αλλοδαπό υπήκοο.
Τα υπόλοιπα μέλη έκαναν την συλλογή των προαπαιτούμενων μέχρι την τελική έκδοση της άδειας διαμονής, ενώ σημαντικό ρόλο στην οργάνωση κατείχαν οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι καθ’ υπόδειξη προέβαιναν στις απαραίτητες συμβολαιογραφικές πράξεις. Την διεκπεραίωση των υποθέσεων αναλάμβανε ο 38χρονος δικηγόρος, που αναζητείται.
Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνται επιπλέον 76 άτομα, κυρίως γυναίκες Ρομά, για διατάραξη της οικογενειακής τάξης, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης κ.α..
Σε βάρος της 59χρονης «αρχηγού» εκκρεμούσαν πολλές καταδικαστικές αποφάσεις για παρόμοιες πράξεις αλλά και για κλοπή το 2011 από την περιοχή Φόδελε Μαλεβιζίου. Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της πλαστογραφίας, της πλαστογραφίας και κατάρτισης ενσήμων, της απάτης, της δωροδοκίας υπαλλήλου, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της παράβασης καθήκοντος και της παράβασης του νόμου περί αλλοδαπών. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.
Αντίστοιχη υπόθεση με εικονικές υιοθεσίες… παιδιών, αναγνωρίσεις πατρότητας και «λευκών» πολιτικών γάμων είχε αποκαλυφθεί στις 30 Μαρτίου 2017, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών. Περίπου… 100 ευρώ ήταν η χρηματική αμοιβή που έπαιρνε κάθε γυναίκα ή άνδρας, κυρίως Ρομά, οι οποίοι προσφερόταν να προχωρήσουν σε εικονικό γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης με παράνομο μετανάστη ή αλλοδαπή προκειμένου να πάρει ελληνική ιθαγένεια και να νομιμοποιήσει την παραμονή του στην Ελλάδα.
Το κύκλωμα είχε εξελίξει τον τρόπο δράσης του κάνοντας «Έλληνες» τους παράνομους μετανάστες, κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με τη μέθοδο της υιοθεσίας παιδιών ή αναγνώρισης της πατρότητας από μέρος τους. Οικογένειες Ρομά έδιναν τα παιδιά τους, έναντι χαμηλών αμοιβών, για δήθεν υιοθεσίες από παράτυπους μετανάστες και αλλοδαπούς που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις να λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα νομιμοποίησης της διαμονής τους στην χώρα μας. Με αυτόν τον τρόπο και άλλες «αλχημείες» κατόρθωναν να εξασφαλίζουν την νομιμοποίηση της διαμονής τους, λαμβάνοντας άδειες παραμονής και εργασίας πολιτών κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός υπηκόου Μπαγκλαντές, ο οποίος υιοθέτησε… 16χρονο παιδί, από μία οικογένεια Ρομά, κατοίκους καταυλισμού της Δυτικής Αττικής, προβαίνοντας σε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, που του έδωσαν τα πολυπόθητα έγγραφα παραμονής. Είχαν διαπιστωθεί περισσότερες από 200 περιπτώσεις ψευδούς αναγνώρισης πατρότητας, παράνομης υιοθεσίας και μαστροπείας. Είχαν συλληφθεί 25 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο συμβολαιογράφοι, ένας 65χρονος δικηγόρος, ένας 51χρονος αστυνομικός, που υπηρετεί στο Α.Τ. Κυψέλης και τρεις υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Περιφέρειας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Για κάθε νομιμοποίηση το χρηματικό ποσό κυμαίνονταν από 6.000 έως 7.000 ευρώ.
Είχαν κατασχεθεί 213.000 ευρώ και τουλάχιστον 150 εικονικά σύμφωνα συμβίωσης, που αντιστοιχούσαν σε ισάριθμες περιπτώσεις νομιμοποίησης, ενώ εξετάζονταν άλλες 210 περιπτώσεις ψευδούς αναγνώρισης πατρότητας εξώγαμων παιδιών Ελληνίδων μητέρων.