Ο Παρνασσός έβαλε πλώρη για UNESCO
Την ένταξη του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO επιδιώκουν φορείς της περιοχής. Στην κατεύθυνση αυτή η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανέθεσε τη σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας, διερευνώντας τις προϋποθέσεις που απαιτούνται. Αν ο Παρνασσός ενταχθεί, θα είναι το έκτο γεωπάρκο της UNESCO στη χώρα μας.
Τα γεωπάρκα της UNESCO είναι ενιαία τοπία διεθνούς γεωλογικής σημασίας, στα οποία οι τοπικές αρχές έχουν επιτύχει μια ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει την προστασία, την εκπαίδευση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2001 και σήμερα υπάρχουν 120 παγκόσμια γεωπάρκα της UNESCO σε 33 χώρες.
«Ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξή του στο παγκόσμιο δίκτυο» εκτιμά ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. «Οι δυνατότητες προβολής και αξιοποίησης του φυσικού κάλλους της Στερεάς Ελλάδας είναι απεριόριστες. Αυτές εκμεταλλευόμαστε για να αναδείξουμε τη Στερεά Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Εχουμε τη βάση, έναν δρυμό που θα ζήλευαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς πρέπει με υπευθυνότητα και δουλειά να τον αναδείξουμε και αυτό κάνουμε. Και δεν μένουμε εκεί.
Υλοποιούμε ένα συγκροτημένο και σοβαρό πρόγραμμα προβολής της Στερεάς Ελλάδας, σε όλα τα επίπεδα, παγκοσμίως. Ο πρώτος στόχος είναι να μπει η Στερεά σε περιβαλλοντική τάξη. Παραπέμπω στον Ασωπό όπου τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο δεύτερος είναι να δείξουμε σε όλους τα περιβαλλοντικά προτερήματά μας. Και στους δύο στόχους, μόνο θετικά προχωράμε».
Στο πλαίσιο αυτό, η περιφέρεια υπέγραψε σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης για την προετοιμασία και την υποβολή πλήρους φακέλου ώστε ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού να συμπεριληφθεί στο δίκτυο της UNESCO. Η μελέτη θα περιλαμβάνει τη διερεύνηση των απαραίτητων προϋποθέσεων και των σχετικών υποχρεώσεων για την ένταξη στο Δίκτυο Γεωπάρκων και την προετοιμασία σχετικού φακέλου ένταξης.
Η Ελλάδα διαθέτει σήμερα πέντε τέτοια γεωπάρκα: στη Λέσβο, στον Ψηλορείτη, στον Χελμό Βουραϊκό, στον Βίκο και στη Σητεία, ενώ η Κύπρος διαθέτει ένα, στο όρος Τρόοδος. Τα περισσότερα γεωπάρκα της UNESCO βρίσκονται στην Κίνα (33), ενώ μεγάλο αριθμό διαθέτει και η Ιταλία (10), η Ισπανία (11) και η Ιαπωνία (8). Αξιοσημείωτο είναι ότι τέσσερα γεωπάρκα είναι διασυνοριακά, όλα στην Ευρώπη.