Σε “κόκκινο συναγερμό” η Πυροσβεστική για το Σαββατοκύριακο
Σε υψηλό επίπεδο συναγερμού βρίσκονται οι αρχές δασοπυρόσβεσης στη χώρα για το επόμενο 48ωρο, καθώς αν και πέφτει η θερμοκρασία, επανέρχονται τα μποφόρ. Αυτό ανησυχεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία μάλιστα έχει κληθεί να αντιμετωπίσει μέσα σε ένα 24ωρο 46 δασικές πυρκαγιές.
Τα μέτωπα των πυρκαγιών
Πυρκαγιά ξέσπασε, λίγο μετά τις 6.30 το πρωί, σε δασική έκταση στο Πόρτο Ράφτη. Η πυρκαγιά δεν απειλεί πάντως κατοικημένη περιοχή. Στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της . Επιχειρούν 2 αεροσκάφη Καναντέρ, 1 ελικόπτερο και 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα.
Χορτολιβαδική και δασική έκταση στην περιοχή μεταξύ Πλατάνου και Σφηναρίου στην Κίσσαμο Χανίων έκαψε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή. Η πυρκαγιά εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο μέτωπο μεταξύ των δύο περιοχών καίγοντας σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις 2300 στρέμματα χορτολιβαδικής και δασικής έκτασης. Στο σημείο επιχείρησαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που όλη τη νύκτα προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο επέκτασής της προς κατοικημένες περιοχές. Συνολικά στο σημείο βρέθηκαν με τα πληρώματα τους 18 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μια υδροφόρα του Πεδίου Βολής Κρήτης, ένα πυροσβεστικό όχημα του Ναυστάθμου Κρήτης, το πυροσβεστικό όχημα του δήμου Χανίων και οκτώ βοηθητικά οχήματα.Παράλληλα, επιχείρησαν στο σημείο και δύο πεζοπόρα τμήματα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς συμμετείχε το πρωί και το πυροσβεστικό ελικόπτερο που πραγματοποίησε δέκα ρίψεις νερού.
Η φωτιά βρίσκεται υπό ύφεση ενώ όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Γιάννης Μαραγκάκης « κύριο μέλημά μας εκτός από τον έλεγχο και την κατάσβεση ήταν να μην επεκταθεί σε κατοικημένες περιοχές και να κάψει περιουσίες. Σώσαμε από τις φλόγες μια καλοκαιρινή πολυτελή κατοικία, ένα μικρό θερμοκήπιο καθώς και εκτάσεις που υπήρχαν μελίσσια και πρόβατα».
Κερδίζουν τη μάχη με τις φλόγες οι πυροσβέστες που επιχειρούν στις τρεις πυρκαγιές στη Ζάκυνθο, στις περιοχές Ναυάγιο, Ορθωνιές και Αναφωνήτρια.
Σε εξέλιξη, αλλά οριοθετημένη πλέον, παραμένει η φωτιά στο Ζευγολατιό Κορινθίας. Επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα.
Φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση, στο παραποτάμιο δάσος του Νέστου, στα όρια του δήμου Τοπείρου, νότια της Ξάνθης. Μέχρι στιγμής έχουν καεί σαράντα στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ γίνονται συνεχώς ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου Pezetel (PZL).
Στις 3 Ιουλίου οι Πυροσβέστες προχώρησαν σε σκληρή ανακοίνωση κατά του Νίκου Τόσκα στην οποία έκαναν λόγο για “κολασμένο τριήμερο” αυτού του καλοκαιριού που “έφερε στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο τα ζητήματα των καυτών προβλημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος και του μηχανισμού δασοπροστασίας.”
“Η αξιότιμη πολιτική ηγεσία, όπως έγκαιρα προειδοποιήσαμε σε ανακοίνωσή μας αρχές Μαΐου, παρέμεινε συνεπής στη πολιτική της διαπίστωσης των καυτών προβλημάτων, της αναβλητικότητας της εύρεσης λύσεων, της στοχοποίησης και των διώξεων εναντίoν των “κακών συνδικαλιστών”, νομίζοντας ότι η βροχερή έναρξη του φετινού θέρους θα διατηρηθεί μέχρι τα σεπτεμβριανά πρωτοβρόχια.”
Μάλιστα, ανέφεραν μία σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε υποδομές και τεχνικά μέσα, κάτι το οποίο δυστυχώς αποδείχθηκε στην μεγάλη πυρκαγιά στο Ζευγολατιό Κορινθίας. Τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν κατά την προσπάθεια κατάσβεσης, ο ένας είναι σε κρίσιμη κατάσταση και κάηκαν σπίτια. Οι πυροσβέστες τραυματίσηκαν όταν ανέβηκαν σε τρακτέρ επιχειρώντας να προσεγγίσουν το πύρινο μέτωπο.
Υπήρξε και πολιτική παρέμβαση, καθώς σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κάνει λόγο για υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος.
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 3) υπάρχει για όλους τους νομούς της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, αλλά και για τους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ροδόπης, Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Μαγνησίας, Δωδεκανήσου, καθώς και στα νησιά του Β. Αιγαίου.
Τα αεροσκάφη
Για ακόμα μία χρονιά φέτος αεροσκάφη ακόμα και ηλικίας 40 ετών θα κληθούν να σβήσουν πυρκαγιές. Πρόκειται για τα καναντέρ CL-215, τα οποία θεωρούνται εντελώς γερασμένα με αποτέλεσμα τις συνεχείς βλάβες και τη μειωμένη επιχειρησιακή δυνατότητα. Εννιά από αυτά εκτιμάται ότι θα είναι φέτος διαθέσιμα μέχρι τα μέσα του Ιουλίου. Δίπλα τους θα βρίσκονται τέσσερα καναντέρ CL-415 με δυνατότητα ρίψης έξι τόνων νερού. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τέσσερα αεροσκάφη αυτού του τύπου έχουν συντριβεί. Στη μάχη θα πέσουν και 19 αεροσκάφη Pezetel, τα οποία, ωστόσο, έχουν σημαντικά μικρότερη δυνατότητα ρίψης νερού (1,5-2 τόνους), ενώ μειονέκτημα αποτελεί και το γεγονός ότι μπορούν να ανεφοδιαστούν μόνο από σταθερές εγκαταστάσεις.
Ο Στρατός ενισχύει τη δασοπυρόσβεση με τη διάθεση τριών Σινούκ, ενώ ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η συμβολή του σε περίπτωση που προκύψει έκτακτη ανάγκη. Τα δύο Super Puma με δυνατότητα χρήσης πυροσβεστικού κάδου που είναι σήμερα αξιόμαχα θα μπουν μέχρι το τέλος του Ιουλίου στο συνεργείο για βαριές συντηρήσεις και ενδεχομένως να χρειαστεί η αντικατάστασή τους.
Η οριακή κατάσταση των πυροσβεστικών αεροσκαφών σε αριθμούς:
4 από τα συνολικά 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ CL-415 θα είναι στην καλύτερη περίπτωση ετοιμοπόλεμα μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Έχουν δυνατότητα ρίψης 6 τόνων νερού.
4 Καναντέρ CL-415 έχουν συντριβεί τα τελευταία χρόνια.
9 από τα συνολικά 13 αεροσκάφη Καναντέρ CL-215 θα είναι διαθέσιμα στην καλύτερη περίπτωση φέτος. Δυνατότητα ρίψης νερού 5,5 τόνων νερού.
40 χρόνια επιχειρήσεων συμπληρώνουν τα Καναντέρ CL-215, τα οποία θεωρούνται εντελώς γερασμένα με αποτέλεσμα τις συνεχείς βλάβες και τη μειωμένη επιχειρησιακή δυνατότητα.
19 αεροσκάφη Pezetel βρίσκονται σήμερα σε πτητική διαθεσιμότητα από τα συνολικά 21. Δυνατότητα ρίψης νερού 1,5-2 τόνους. Το μειονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να ανεφοδιαστούν μόνο από σταθερές εγκαταστάσεις (αεροδρόμια).
3 Σινούκ του Στρατού είναι ετοιμοπόλεμα
2 ιδιόκτητα Super Puma με δυνατότητα χρήσης πυροσβεστικού κάδου. Τον Ιούλιο θα μπουν στο συνεργείο για βαριές συντηρήσεις.
3 ελικόπτερα Ericson
7 μεσαίου τύπου ελικόπτερα θα διατεθούν μέχρι το τέλος του Ιουλίου
3 ελικόπτερα B/K 117 (πρόκειται για ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού και συντονισμού)