Οι απαντήσεις στην Ιστορία από το Ειδικό Φροντιστήριο στην Ελληνική Γλώσσα Ειρήνη Σόλια (video)
Με Ιστορία, Φυσική και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον συνεχίστηκαν οι πανελλαδικές για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.
Τις απαντήσεις στην Ιστορία μας δίνει το Ειδικό Φροντιστήριο στην Ελληνική γλώσσα της Ειρήνης Σόλια.
Ενδεικτικές Απαντήσεις
Θέμα Α1.
α) Εκλεκτικοί: σελ.77 « Οι Εκλεκτικοί… σταθερότερες κυβερνήσεις».
β) Στρατιωτικός Σύνδεσμος: σελ. 86-87 « Το 1909 συντελείται… μέσω της Βουλής».
γ) Μικτή Επιτροπή: σελ. 152 « Με βάση το άρθρο 11… περιουσίας των Ανταλλαξίμων»
Θέμα Α2.
α) 2
β) 6
γ) 1
δ) 5
ε)4
Β1.
α) σελ. 82 « Στη δεκαετία του 1880 … κοινωνικής ομάδας .
β) σελ. 82 « για την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών … και εξυπηρετήσεις».
γ) σελ.84 «Οι υποψήφιοι βουλευτές … κατώτερα στρώματα»
Β2.
α) σελ.154 «Τις αντικειμενικές συνθήκες … προλεταριάτου».
β) σελ. 154 «Εξάλλου δόθηκε προτεραιότητα … παραμεθόριες περιοχές».
Ερώτημα Γ1.α)
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του σχολικού εγχειριδίου Σελ. 217 « Δυο μεγάλα εξωτερικά γεγονότα… Κυβέρνηση της Κρήτης»
Σύμφωνα με το παράθεμα Α
Ο Βενιζέλος απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του, τονίζει την ανάγκη της « αύριον» κήρυξης της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα τους καλεί να συγκεντρωθούν στα Χανιά «άοπλοι» και μέσα σε κλίμα πατριωτικού ενθουσιασμού διατρανώνει: « Ζήτω το Έθνος, ζήτω η Ένωση.»
Σύμφωνα με το παράθεμα Β
Στο Διάγγελμα της Κυβέρνησης της Κρήτης τονίζεται ότι η Κήρυξη της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα αποτελεί ιερό καθήκον και διευκολύνεται αφού άρθηκαν τα μέχρι τότε « κωλύματα». ( Ιερό καθήκον … Μητρός Ελλάδος)
Σ αυτό βοήθησε η ανακήρυξη της Βουλγαρίας ως ανεξαρτήτου βασιλείου και η προσάρτηση της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης στην Αυστροουγγαρία. ( Τα κωλύματα… Αυστροουγγαρίαν)
Ο Κρητικός Λαός είναι άξιος αυτού του βήματος και πρέπει να το δείξει, περιφρουρώντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα των συμπατριωτών Μουσουλμάνων
( Εναπόκειται… Μουσουλμάνων)
Για άλλη μια φορά ο Κρητικός λαός θα αποδείξει ότι ξέρει να εκτελεί πιστά το καθήκον του. ( Ο Κρητικός Λαός… τούτου.)
Σύμφωνα με το παράθεμα Γ
Ο Κρητικός Λαός κηρύσσει την ανεξαρτησία της Κρήτης και την ένωση με την Ελλάδα διατηρώντας το εθνικό φρόνημα και πιστεύοντας ότι η Κρήτη έχει τη δύναμη να αποτελέσει « αδιαίρετον και αδιάσπαστον Συνταγματικον Βασίλειον» (Η Κυβέρνησις της Κρήτης… Βασίλειον.»
Παράλληλα δίνει εντολή στις αρχές του νησιού να εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους. ( Εντέλλεται…1908.)
Ερώτημα Γ1.β
Σύμφωνα με τις γνώσεις που μας παρέχει το σχολικό εγχειρίδιο σελ. 218 « Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες … απέκοψε τον ιστό της»
Σύμφωνα με το παράθεμα Δ
Οι προστάτιδες δυνάμεις απέναντι στο Ενωτικό Ψήφισμα δεν έχουν απόλυτα αρνητική στάση, εφόσον όμως εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων του νησιού. ( Η αντίδραση… μουσουλμανικού πληθυσμού)
Επιπρόσθετα οι Νεότουρκοι Εθνικιστές ήθελαν την ματαίωση της Ενωτικής λύσης και την παράταση των διαπραγματεύσεων και βλέποντας η Τουρκία την παραίτηση των διαπραγματεύσεων ζήτησε από τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις να δηλώσουν καθαρά τις προθέσεις τους.(Οι Νεότουρκοι… προθέσεων)
Παρόλο όμως που η διαπραγματευτική διαδικασία απομακρύνθηκε οι δυνάμεις δεν ανέστειλαν την απόσυρση των στρατευμάτων από τη Μεγαλόνησο. Όρισαν μάλιστα την 24η Ιουλίου 1909 σαν ημέρα αποχώρησης των τελευταίων αγημάτων τονίζοντας για ακόμη μια φορά την σταθερή πρόθεση του Κρητικού Λαού να προστατεύσει την Μουσουλμανική μειονότητα, την έννομη τάξη και τα επικυριαρχικά δικαιώματα του σουλτάνου.( Η ουσιαστική εντούτοις … σουλτάνου)
Θέμα Δ1.
Ερώτημα Δ1α)
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του σχολικού εγχειριδίου σελ. 20 « Ακολούθησαν δύσκολα χρόνια … των ναυτικών υποθέσεων»
Σύμφωνα με το παράθεμα Α το οποίο έρχεται να συμπληρώσει και να αποσαφηνίσει τις ιστορικές γνώσεις:
Στη διάρκεια της επανάστασης μπορεί να καταστράφηκε μεγάλο ποσοστό πλοίων, όμως ένας ισχυρός πυρήνας σώθηκε. Αυτό το επιβεβαιώνει η περίπτωση της Ύδρας και των Σπετσών. Η πρώτη εξακολούθησε να διαθέτει 100 πλοία και η δεύτερη 50 πλοία. ( Στη Διάρκεια … και πάνω.)
Μετά το τέλος της επανάστασης σημειώθηκε έντονη ναυπηγική δραστηριότητα σε πολλά νησιά και λιμάνια του ελληνικού κράτους, ενώ η Σύρος και ο Πειραιάς ήταν τα πιο δραστήρια σε αυτό τον τομέα. Και αυτή η ναυπηγική δραστηριότητα αποτέλεσε πολύ σημαντική βιομηχανία του νεοσύστατου κράτους. ( Με την αποκατάσταση …260 πλοία)
Σύμφωνα με το παράθεμα Β
Από το 1840 εως το 1870 ο στόλος τουτ Γαλαξιδίου έχει πενταπλασιαστεί και το 1870 αριθμεί 320 μεγάλα ιστιοφόρα έναντι των 700 που διαθέτει την ίδια χρονιά η Σύρος. Παράλληλα το Γαλαξίδι συμβάλλει στην ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα καθώς έχει αναδειχθεί σε κύριο ναυπηγικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας. ( Πραγματοποιώντας … ιστιοφόρα)
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πίνακα:
Ο Πίνακας καταγράφει και επιβεβαιώνει την αναπτυξιακή πορεία των ναυτικών κέντρων από το 1840 έως και το 1870. Συγκεκριμένα επισημαίνεται η αλματώδης ανάπτυξη κι άλλων – εκτός του Γαλαξιδίου και της Σύρου – ναυτικών κέντρων: Σπέτσες – Ύδρα – Πειραιάς.
Τα δυο μεγαλύτερα ναυτικά κέντρα ήταν το Γαλαξίδι και η Σύρος, στοιχείο το οποίο αποδεικνύεται εμφανώς στον πίνακα.
Δ1. Β Σύμφωνα με τις πληροφορίες του σχολικού εγχειριδίου:
Σελ. 20 « Στο ελληνικό κράτος …και αργότερα στην Αίγυπτο».
Σύμφωνα με τα Παραθέματα Α, Β και τον πίνακα: