Μεταλλεία στο Καλλίδρομο; Πανικός και αντιδράσεις
Υπάρχουν τμήματα της φύσης σε αυτήν τη χώρα που είναι σχεδόν ανέγγιχτα και που αξίζουν αυξημένη προστασία.
Ενας τέτοιος τόπος είναι το όρος Καλλίδρομο (υψόμετρο 1.372 μέτρα) στη Φθιώτιδα. Η ανατολική του πλευρά ορθώνεται πάνω από τα Καμένα Βούρλα και η δυτική του πάνω από την κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού (που τελεί υπό ειδική προστασία, καθώς υδροδοτεί την Υλίκη). Από εκεί οδήγησε ο Εφιάλτης τους Πέρσες στις Θερμοπύλες. Το Καλλίδρομο είναι κατάφυτο, με εκτεταμένες ζώνες ελατοδάσους, δεν έχει καεί ποτέ από μεγάλη πυρκαγιά ούτε έχει εξορυχθεί, ενώ στους πρόποδές του αναβλύζουν ιαματικά νερά.
Ετσι και μόνον η είδηση πως κατατέθηκαν τρεις αιτήσεις για μεταλλευτικές έρευνες στο Καλλίδρομο, με τις οποίες ζητείται να ερευνηθεί συνολική έκταση 2.401,179 εκταρίων (περίπου το ένα τρίτο των 6.685 εκταρίων του βουνού), ξεσήκωσε τους κατοίκους. Σε ψήφισμα «για την προστασία του Καλλίδρομου», που υπογράφουν πολλά δημοτικά διαμερίσματα και σύλλογοι της περιοχής, σημειώνεται πως «επιβάλλεται η προώθηση του πρωτογενούς τομέα (γεωργίας και κτηνοτροφίας) ιδίως με την υποστήριξη των ολοκληρωμένων και βιολογικών καλλιεργειών και με την προώθηση τόσο νέων όσο και των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής», σε συνδυασμό «με την ενθάρρυνση δραστηριοτήτων παρατήρησης και απόλαυσης της φύσης, όπως η πεζοπορία, η ορειβασία, η ορεινή ποδηλασία κ.ά.».
Οι υπογράφοντες ξεκαθαρίζουν πως «είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους εξορυκτικές δραστηριότητες στην περιοχή του Ορους Καλλίδρομου», που «υποθηκεύουν το μέλλον της».
«Το Καλλίδρομο έμεινε μέχρι σήμερα έξω από δραστικές επεμβάσεις και μεγάλα έργα. Η πολύ καλή κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, του τοπίου και των φυσικών πόρων, η προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura 2000, η πλούσια καλλιεργήσιμη γη, τα αξιόλογα τοπικά προϊόντα, οι παλαιοί οικισμοί που διατηρούνται διακεκριμένοι χωρίς τη συνήθη οικιστική διάχυση, οι αρχαιολογικοί χώροι δίνουν ένα σύνολο υψηλής αξίας και σημαντικών δυνατοτήτων για μία διαφορετική τοπική ανάπτυξη, ήπια και με σεβασμό στο περιβάλλον, προς όφελος της σημερινής και των μελλοντικών γενεών», τονίζει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Πολίτης, δικηγόρος και μέλος της Επιτροπής για την Προστασία του Καλλίδρομου.
«Εμείς είμαστε πιο οικολόγοι από τους οικολόγους. Ας μην ξεχνάμε πως χρειάζονται δουλειές, ανάπτυξη για τη χώρα», είπε από την πλευρά του ο κ. Ευθύμιος Κόλλιας, ιδιοκτήτης μιας από τις εταιρείες που ενδιαφέρονται. «Οι όποιες έρευνες γίνουν θα είναι υπόγειες και δεν θα βλάψουν το περιβάλλον. Είμαστε πολύ μακριά ακόμη από εξορύξεις.
Ας δούμε πρώτα εάν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον», συμπλήρωσε. Πάντως, το αρμόδιο δασαρχείο ζήτησε από την εταιρεία διευκρινίσεις για τα ακριβή σημεία των εξορύξεων και τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί, καθώς η περιοχή είναι δασική.
Ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, σε ερώτηση της «Κ», απάντησε πως η Περιφέρεια υπογραμμίζει την ανάγκη να προστατευθεί το όρος και με αυτή την έννοια δεν αντιμετωπίζει θετικά εξορυκτικές επεμβάσεις. Ανάλογη ήταν η απάντηση του κ. Μπακογιάννη στο περιφερειακό συμβούλιο σε ερώτηση του συμβούλου κ. Γιάννη Γιανναράκη.