Δεν «βλέπουν» τελική συμφωνία σήμερα Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Eurogroup κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους. Νωρίτερα, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται το ΑΠΕ το Euro Working Group επικύρωσε την έκθεση των Θεσμών για τα προαπαιτούμενα χωρίς να εκφραστεί κάποια ένσταση. Η εν λόγω πηγή ανέφερε επίσης πως κατά την πρωινή συνεδρίαση ξεκίνησε και η συζήτηση για το χρέος, η οποία θα συνεχιστεί σε επίπεδο υπουργών το απόγευμα. «Υπάρχουν πολλές απόψεις και πολλές τεχνικές λύσεις» σημείωσε η ίδια πηγή, υπενθυμίζοντας επίσης ότι το ελληνικό ζήτημα είναι τελευταίο στην ατζέντα του Eurogroup και η σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται να είναι μακρά.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του EWG δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη πρόοδος ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ, αναφορικά με το θέμα του χρέους, ενώ ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε και εκείνος πως η σημερινή νύχτα αναμένεται μακρά.
Την ίδια στιγμή, τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε δεν «βλέπουν» τελική συμφωνία για το ελληνικό χρέος στη σημερινή συνεδρίαση.
Ντάισελμπλουμ: «Η συμφωνία σήμερα δεν θα είναι Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ»
Προσπαθώ και δουλεύω για «μια συμφωνία» σήμερα που όμως δεν θα είναι «η συμφωνία», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup.
«Οπως έχω πει η τελική ή συγκεκριμένη (concrete) συμφωνία θα έρθει στο τέλος του προγράμματος. Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ αναζητά περισσότερη σαφήνεια για το που μπορούμε να φτάσουμε. Αυτό είναι το θέμα σήμερα, αν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Η επίσημη απόφαση για τη συμμετοχή για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αν χρειαστεί, θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος» ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Μηνύματα από Σόιμπλε
Εν τω μεταξύ, το ένα μήνυμα μετά το άλλο στέλνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο κ. Σόιμπλε τόνισε δεν θα υπάρξει καμία απόφαση για το ελληνικό χρέος πριν το τέλος του προγράμματος. Αυτό που μπορεί να συμβεί τώρα είναι να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι όροι ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, είπε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε ξεκαθαρίσει «Μια ελάφρυνση χρέους πριν το τέλος του προγράμματος θα απαιτούσε νέα εντολή από την Bundestag». Οσον αφορά στην εκταμίευση της δόσης είπε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία και αυτό να καταστεί δυνατό την επόμενη εβδομάδα. Όπως είπε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ ένα από τα κρισιμότερα θέματα θα είναι η «είσοδος» του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Με αυστηρούς όρους η όποια ελάφρυνση
H ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποτελεί περισσότερο ένα πολιτικό πρόβλημα, γιατί από οικονομική σκοπιά η Ελλάδα δεν το έχει ανάγκη τώρα, δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ. «Ακόμα πιστεύω ότι είναι πολιτικό ζήτημα παρά πρακτικό. Η Ελλάδα δεν το χρειάζεται αυτό τώρα» έγραψε στο twitter για το ελληνικό χρέος ο κ. Κάζιμιρ.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος τόνισε πως οποιαδήποτε ελάφρυνση χρέους πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρούς όρους. «Η εφαρμογή αυτών των μέτρων για το χρέος πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρούς όρους που θα διασφαλίζουν τη συμμόρφωση και μετά τη λήξη του προγράμματος» πρόσθεσε. Ο κ. Κάζιμιρ υποστήριξε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα είναι σε θέση να εγκρίνουν την εκταμίευση νέων δανείων για την Ελλάδα, μόλις έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα.
Λεμέρ: Ελπίζω ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία
Δουλειά των υπουργών οικονομίας και οικονομικών να βρουν συγκλίσεις στις διαφορετικές θέσεις που υπάρχουν. Aυτό δήλωσε ο Μπρούνο Λεμέρ, νέος υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, προσερχόμενος στο Eurogroup. Ελπίζω ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία, σημείωσε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί να βρεθεί λύση, δεδομένου ότι ο Σόιμπλε διαμηνύει πως οι αποφάσεις για το χρέος πρέπει να περάσουν από το γερμανικό κοινοβούλιο, είπε: «Μπορούμε να βρούμε λύσεις για το θέμα της Ελλάδας, αρκεί να έχουμε καλή διάθεση και φαντασία».
Πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις με πιο θετικό τρόπο γιατί ο ελληνικός λαός έχει κάνει προσπάθειες και οι αποφάσεις ήταν δύσκολες κυρίως γι’ αυτόν, είπε μεταξύ άλλων.
Επιφυλακτικός ο βέλγος ΥΠΟΙΚ
Επιφυλακτικός για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Johan Van Overtveldt, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα”, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας πως “ήδη η χώρα δανείζεται με πολύ καλούς όρους».
Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει κάνει ότι μπορεί
Να αναλάβουν τις δεσμεύσεις τους κάλεσε τους δανειστές της Ελλάδας ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και έχει κάνει ό,τι μπορεί» έσπευσε να προσθέσει, επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα έχει αναλάβει ήδη τις ευθύνες της.
«Πρέπει να εργαστούμε εντατικά για να καταλήξουμε σε μία συνολική συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ» συμπλήρωσε. Κατά τον ίδιο, αυτή η συμφωνία είναι και «επιθυμητή και εφικτή». «Σήμερα πρέπει να φθάσουμε ή τουλάχιστον να προσεγγίσουμε, αυτή τη συμφωνία» τόνισε στο ίδιο πλαίσιο. «Υπάρχει μία κοινή βούληση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και σήμερα πρέπει να κάνουμε ένα τελευταίο βήμα» κατέληξε.
Σόιμπλε : Ελάφρυνση χρέους πριν το 2018 θέλει νέα εντολή από την γερμανική βουλή
Νωρίτερα ο γερμανός ΥΠΟΙΚ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ, ήταν πιο κάθετος. Αν και τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα είναι «αξιοσημείωτες» συμπλήρωσε όμως ότι στόχος είναι να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο γερμανός υπουργός αντέδρασε μάλιστα και με ιδιαίτερα έντονο τρόπο στη συνέντευξη του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αντικαγκελάριου της Γερμανίας, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η υπόσχεση για ελάφρυνση χρέους προς την Ελλάδα.
Όπως είπε ο κ. Σόιμπλε, «η Bundestag ψήφισε για το ελληνικό πρόγραμμα το 2015 και δεν μπορούμε να έχουμε ένα νέο πρόγραμμα τώρα». «Μια ελάφρυνση χρέους πριν το τέλος του προγράμματος θα απαιτούσε νέα εντολή από την Bundestag» τόνισε.
«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ στις Βρυξέλλες για ζητήματα που δεν επιτρέπεται υπό το γερμανικό δίκαιο» τόνισε. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πως οι αγορές θα πρέπει να εμπιστευθούν την Ελλάδα.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναφέροντας το ΔΝΤ είναι συντηρητικό στις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα, σε σχέση με την ευρωζώνη. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση», σημείωσε.
Τόνισε πάντως ότι “είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα”, προσθέτοντας ότι “δεν θα διαπραγματευθούμε στις Βρυξέλλες νέα μέτρα που θα απαιτούσαν ένα νέο πρόγραμμα”.
Από τη μεριά του ο νέος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, μιλώντας γενικώς για την Ευρώπη, την ευρωζώνη και τη Γαλλία, υπογράμμισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων, του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού αλλά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Reuters: Ο Μακρόν θέλει να δει ελάφρυνση χρέους… με τον καιρό
Η Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε τηλεφωνική συνομιλία, πως η Γαλλία επιθυμεί να δει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τον καιρό, σύμφωνα με πηγή του Reuters από το γραφείο του γάλλου προέδρου. «Ο πρόεδρος ανέφερε πως ελπίζει να επιτευχθεί συμφωνία σύντομα, η οποία με τον καιρό θα ελαφρύνει το βάρος του ελληνικού χρέους», τόνισε η πηγή του πρακτορείου.
Όπως πρόσθεσε, αυτό είναι το σχέδιο που σκοπεύει να στηρίξει ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό ΛεΜερ, κατά τη συνάντηση των υπουργών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα.
Bloomberg: Τα τρία σενάρια που εξετάζουν οι δανειστές
Τρία σενάρια ζυγίζουν οι δανειστές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ενόψει του Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα σενάρια περιγράφονται σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς τους Γερμανούς βουλευτές, την οποία έχει δει το πρακτορείο. Γίνεται λόγος για διαφορετικά σενάρια για την ανάπτυξη της χώρας και τα πρωτογενή πλεονάσματα (εξαιρούνται οι πληρωμές τόκων) που θα μπορέσει να επιτύχει η Ελλάδα μακροπρόθεσμα.
Στο πρώτο σενάριο, η χώρα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι κατά μέσο όρο 2,6% του ΑΕΠ. Αυτό θα οδηγήσει τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ κάτω του 60% το 2060, σύμφωνα με το έγγραφο. Στο δεύτερο -απαισιόδοξο- σενάριο, το χρέος θα φτάσει στο 226% του ΑΕΠ το 2060, με δεδομένο ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1% και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι κατά μέσο όρο 1,5% του ΑΕΠ. Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει μια μέση λύση, που μένει ωστόσο να καθοριστεί.
Όπως γίνεται σαφές, αν υιοθετηθεί το πρώτο σενάριο, υπάρχει μικρή ανάγκη για ελάφρυνση χρέους, ενώ στο δεύτερο, θα απαιτηθεί γενναία αναδιάρθρωση. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται το ΔΝΤ που αρνείται να συμμετάσχει σε πρόγραμμα, αν δεν γίνουν επιπλέον βήματα στο θέμα του χρέους. Κάποια κράτη ωστόσο που αρνούνται τις παραχωρήσεις, όπως η Γερμανία, υποστηρίζουν ότι δεν θα εκταμιεύσουν δόση, αν δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
thetoc