Αύξηση ροών μεταναστών λόγω καλοκαιρίας
Αυξημένες αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά έφερε η χθεσινή καλοκαιρία.
Συνολικά έφτασαν 205 άτομα το τελευταίο 24ωρο και συγκεκριμένα 121 στη Χίο, 46 στη Λέσβο και 38 στη Σάμο. Παράλληλα, 64 άτομα εγκαταλείφθηκαν προχθές σε νησίδα στον ποταμό Εβρο από τους διακινητές τους, οι οποίοι προσπάθησαν να τους περάσουν στην Ελλάδα μέσω του ποταμού, αλλά τελικά τους εγκατέλειψαν στο ύψος του χωριού Φυλακτό Σουφλίου. Οι μετανάστες μέσω κινητού τηλεφώνου ζήτησαν βοήθεια στον ενιαίο τηλεφωνικό ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης «112». Το σήμα διαβιβάστηκε στις ελληνικές αρχές και στη συνέχεια άνδρες της συνοριοφυλακής περισυνέλεξαν με βάρκες τους μετανάστες, οι οποίοι αναμένεται να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για όσους εισέρχονται από το πέρασμα του Εβρου δεν ισχύουν οι διατάξεις της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.
Χιλιάδες εγκλωβισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν στα νησιά, όπου αναμένουν για μήνες –ειδικά αν δεν έχουν συριακή καταγωγή– να τους δοθεί η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου. Οπως αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, έκθεση της ΜΚΟ «Αίτημα», τα ευρήματα της οποίας θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, οι οικογένειες από το Αφγανιστάν καθυστερούν πολύ να ενταχθούν στη διαδικασία ασύλου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μεγάλες εντάσεις και προβλήματα στα νησιά.
Οπως έχουν επισημάνει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε έκθεσή τους που δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2017, «οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς στα νησιά, εκτός από αφιλόξενες, είναι και μη ασφαλείς». Οπως επεσήμαναν, «στη Λέσβο ασθενείς μάς μίλησαν για ευρεία κατανάλωση αλκοόλ και χρήση ναρκωτικών ουσιών στον καταυλισμό της Μόριας καθώς και για καθημερινά περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας». Η κατάσταση αυτή βέβαια έχει επιβαρύνει ιδιαίτερα και τον τοπικό πληθυσμό στα νησιά και ειδικά τη Χίο, που το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχεται και τις περισσότερες ροές.
Tριάντα εννέα κάτοικοι και επαγγελματίες στη Χίο έχουν υποβάλει αίτηση αποζημίωσης για ζημιές που υπέστησαν εξαιτίας του Προσφυγικού, ζητώντας το συνολικό ποσόν των 58.000 ευρώ. Ο σχετικός φάκελος θα διαβιβαστεί από τον Δήμο Χίου στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Επαναπροωθήσεις
Στο μεταξύ, χθες, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή προσωπικού του Frontex, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, για την επαναπροώθηση 21 παράνομων μεταναστών στην Τουρκία, εκ των οποίων 4 από το Πακιστάν, 9 από την Αλγερία, 4 από το Μπανγκλαντές, 2 από την Γκάνα, ένας από το Αφγανιστάν και ένας από το Μαρόκο. Για όλους υπήρχε απορριπτική απόφαση χορήγησης ασύλου σε β΄ βαθμό. Η επιστροφή πραγματοποιήθηκε ακτοπλοϊκώς, με πλοίο που απέπλευσε από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό το Δικελί της Τουρκίας.